Ilskan i Malou Efter Tio – Marie Göranzon rasar

Malou von Sivers och Marie Göranzon

Marie Göranzon tappade humöret under inspelningen av Malou Efter Tio i TV4.
Slå på ljud

Marie Göranzon är inte bara en av Sveriges allra mest erkända skådespelare inom både film och teater. Hon är också något av en åsiktsmaskin – varför Malou von Sivers har med henne i sitt inslag Perspektivpanelen i programmet Efter tio.

Och hennes senaste framträdande i panelen gick i ilskans tecken. Marie var nämligen, likt många andra i vårt land, rasande över barnmorskesituationen i Stockholm. Förlossningsvården är inne i en djup kris och förra fredagen sa 41 barnmorskor upp sig i protest.

Därför tappade Marie Göranzon humöret i Efter Tio

Nu riktar Marie ett anklagande finger mot huvudstadens politiker.

– Man blir vansinnig, och tänker vad är det som har hänt? Jag födde barn, är 40-talist, och det föddes hur mycket barn som helst på 60-talet. Man fick ligga en vecka, hade samma barnmorska. Alla mina kompisar som jag har pratat med, detta är då inga privatsjukhus utan vanliga sjukhus, vi fick ligga en vecka och så hade vi samma barnmorska. Nu har jag visserligen fött barn på juldagen, av någon anledning var det bara jag den dagen på Karolinska. Men jag undrar bara, vad är det som har hänt? Är det så att man har mindre pengar? Det finns ju ingen förklaring vad det är. Jag tycker det är oförskämt, säger Marie Göranzon i TV4.

– Vad ska man göra när man ska föda barn och det inte finns någon? Jag tycker det är en skam. En skamfläck på svensk sjukvård att man inte tar hand om blivande mammor och deras bebisar, det är inte klokt.

Marie menade att det finns en tydlig jämställdhetsaspekt i botten av krisen.

– Det är ju för att det är kvinnor! Hade det varit gubbar som ska ligga och föda barn hade de väl haft åtta barnmorskor på varje gubbe. Så är det ju bara, säger hon.

LÄS MER: De får bo på kungens privata ö – reglerna som gäller

LÄS MER: Suzanne Axells okända tragedi – lämnades

LÄS MER: Stjärnorna på slottets tragiska öden – försvann efter programmet

LÄS MER: Så gick det sen för skådespelarna i "Fanny och Alexander"