Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ilskan mot succéserien Händelser vid vatten – tvingar SVT att svara

06 feb, 2023, 17:30 
Händelser vid vatten

Händelser vid vatten får kritik för sitt ljud – och nu har SVT tvingats svara tittare som inte hör replikerna.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
SVT:s svar efter tittarilskan mot ”Händelser vid vatten”Brand logo
SVT:s svar efter tittarilskan mot ”Händelser vid vatten”

Händelser vid vatten bygger på Kerstin Ekmans klassiska roman från 1993. Tv-serien, där bland andra Rolf Lassgård och Pernilla August medverkar, har precis som förlagan blivit en succé hos både kritiker och det svenska folket.

Men en detalj i produktionen har lockat fram kritiska röster. Det kan tyckas vara en småsak – men den kan vara fullständigt avgörande för tittarupplevelsen.

Ljudet i Händelser vid vatten får kritik

Händelser vid vatten
Händelser vid vatten har blivit en braksuccé för SVT.

Vissa har nämligen svårt att höra skådespelarnas repliker (som levereras på tung jämtländska). Radioprofilen och författaren Anton Berg fick gott om medhåll när han vädrade sina tankar i frågan.

Annons

"Man har manus baserat på en svensk klassiker. Man har skådespelareliten. Man har prime time och hela SVTs PR-maskineri. Allt är bra och fint filmat. Men man har inga ljudtekniker? Varför hör man bara hälften av dialogen i Händelser vid vatten?", skriver Anton Berg på Twitter.

Kritikstormen blev så påtaglig att SVT kände sig manade att svara. Enligt Anna Croneman, programchef för SVT Drama, har flera tittare hört av sig direkt till tv-kanalen.

”Ja, vi har fått reaktioner från tittare på ljudet. Det har varit väntat eftersom svårigheter att höra repliker är en återkommande fråga när vi sänder svenska dramaserier. Detta trots att de följer samma regelverk som internationella serier vad gäller nivåer på dialog, atmosfär och musik. En anledning är troligen att tittaren har undertext på icke-svenska serier och med det stödet upplever hörbarheten som bättre”, skriver Anna i ett svar till DN.

Förklaringen – därför är ljudet så dåligt

Men kanske är det skådespelarnas fel. I kombination med den alltmer avancerade teknologin.

Det är en teori som kulturskribenten Jimmy Håkansson lägger fram i Nöjesguiden.

"Tekniken har blivit bättre. På samma sätt som filmer och tv-serier har blivit mörkare i takt med att kamerorna har blivit bättre och våra tv-apparater fått högre upplösning har ljudet gjort samma resa. Mikrofoner och mixteknik och förmågan att skilja frekvenser gjort det möjligt för skådespelare att tala lägre och otydligare", skriver Jimmy.

Annons