Ingela Janssons förvandling – går inte att känna igen

Ingela Jansson

Hon har kallats en av Sveriges värsta bedragare. Nu går det knappt att känna igen Ingela Jansson.

Ingela Jansson växte upp som en bilhandlardotter i Västergötland. Redan från start hade hon det tufft. I intervjuer har Ingela berättat hur hennes pappa brukade slå mamman.

Som 15-åring kontaktade Ingela själv socialen för att bli placerad i ett familjehem. Snart skulle hon ge sig in i bilbranschen, precis som sin far.

Det hon inte visste då var att det här skulle bli starten på en lång kriminell karriär och ett liv på botten. Som 29-åring dömdes hon till 55 års fängelse i Etiopien.

Ingela Janssons kriminella liv

I bilbranschen fick Ingela kontakt med fel människor. Ingela, som då var tvåbarnsmamma, blev indragen i en rad illegala bilaffärer.

Tillsammans med sin dåvarande pojkvän började Ingela lura finansbolag, bilfirmor och hotell över hela Sverige.

När pressen från det kriminella nätverket ökade flydde Ingela och pojkvännen till Belgien tillsammans med Ingelas äldsta dotter.

2004 greps paret och skickades tillbaka till Sverige. Där blev det tydligt att ett fängelsestraff väntade. Ingela och den dåvarande pojkvännen flydde igen.

Ingela Jansson

Ingela Jansson flydde fängelsestraffet i Sverige.

"Väldigt nära att jag dog"

2007 lämnar Ingela, pojkvännen och den äldsta dottern, då sju år gammal, Sverige för Etiopien.

Här, i pojkvännens hemland, tänkte paret starta ett nytt liv långt borta från Sverige och den intensiva mediabevakningen.

Tre år senare kom rättvisan i kapp. Ingela greps, dömdes till 55 års fängelse och spärrades in i det ökända Kalityfängelset i Etiopien. Dotterns skickades tillbaka till Sverige.

För Ingela började nu ett liv präglat av hunger, törst, smärta och lugnande tabletter. I fängelset levde hon under tortyrliknande förhållanden.

– Det var väldigt nära att jag dog flera gånger. Den gången som jag verkligen försökte ta mitt liv så var det för att jag helt enkelt ville bespara mina barn oron för hur jag mådde, och om jag skulle komma hem eller dö där, säger Ingela till Aftonbladet.

Räddningen – Ingela Jansson blev benådad

2018, efter att Ingela varit fängslad i åtta år, hände det otänkbara. På grund av hälsoskäl benådades då 37-åriga Ingela. Inom några dagar var hon tillbaka i Sverige.

Den första tiden i frihet var omtumlande. Mest smärtsamt för Ingela var att relationen till döttrarna inte var sig lik.

– Det var verkligen inte lätt, jag hade ju ingen närstående som tog emot mig. Och det var väldigt smärtsamt att förstå att det fanns ett avstånd mellan mig och mina barn, säger Ingela i en intervju med Selma Stories.

Ingela Jansson

Ingela Jansson är nu aktuell med boken "Mina åtta år i Kality" där hon beskriver fängelsetiden.

Ingela Janssons liv idag – går inte att känna igen

Idag är Ingela långt ifrån den "storbedragerskan" som hon tidigare varit känd som.

Hon läser både till socialpedagog och arbetar som timanställd inom socialpsykiatrin. I framtiden vill hon hjälpa utsatta ungdomar som hamnat snett, precis som hon själv gjorde.

Nyligen släppte Ingela boken "Mina åtta år i Kality" där hon just skriver om livet på botten och vägen tillbaka.

Ikväll, fredag 5 februari, gästar Ingela Jansson "Carina Bergfeldt" som sänds 20.00 i SVT1.

Foto: Polisen, SVT, TT

LÄS MER: Leif GW i bråk med Stefan Löfven – utskällningen framför alla

LÄS MER: Svenska kulturpärlor! Estrid Ericson – kvinnan bakom anrika Svenskt Tenn

LÄS MER: Suzanne Axell och Gunilla Hasselblad – så är deras relation