Ingemar Johanssons fru Edna Alsterlund avslöjar allt om den tuffa tiden

Ingemar Johansson och Edna Alsterlund

Sren Hkanlind
Ingemar Johanssons fru Edna Alsterlund genomlev ett helvete. Nu har hon berättat.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 11?
Slå på ljud

Ingemar Johansson är en av våra största idrottare genom tiderna. Nationen glömmer aldrig den 26 juni 1959 när han knockade Floyd Patterson och erövrade världsmästarbältet i tungviktsboxning.

Men sina tuffaste ronder gick "Ingo" flera decennier senare, när han i mitten av 1990-talet diagnosticerades med alzheimers.

Ingemar Johanssons fru Edna Alsterlund om hemska tiden

Det var hans dåvarande hustru Edna Alsterlund som upptäckte att något inte stod rätt till med hennes älskade Ingemar.

– Ett av de tidigaste tecknen kom när vi löste korsord. Jag och Ingemar löste kolossalt många korsord. Vi täckte in olika fält, Ingemar var väldigt allmänbildad och verbal. Men så upptäckte jag att han skrivit att “E” var det kemiska tecknet för syre. Och en unge vet ju att det är “O”. Jag blev så sur, för att felet var så slarvigt. Jag sa till honom: “Varför skriver du så för? Du vet ju mycket väl att det är O!”. “Det är klart att jag gör”, sa han. Så vi ändrade det. Men sedan dröjde det några månader och då gjorde han exakt samma miss igen. “E” i stället för “O”. Och då tänkte jag: “Det här är inte likt Ingemar”, har Edna berättat i en intervju med Expressen.

Ingemar avled 2009, 76 år gammal. Edna fanns vid hans sida under hela deras äktenskap.

"Den är förödande"

Det slet väldigt hårt på henne – men hon ångrar sig inte.

– Det är klart att om den du älskar mest i världen drabbas av en dödlig sjukdom, då är du en skrutt om du inte gör ditt yttersta för den personen. Du hade inte kunnat leva med dig själv om du hade uppträtt annorlunda. Men jag skulle ha varit mer rädd om mig själv nu när jag vet vad det har kostat. När du sliter ner dig på det sättet så utsätts du för farlig stress. Kroppens immunförsvar drabbas. För mig har det gett uttryck i cancersjukdomar. Det berodde på den där totala nedslitningen. Den är förödande, har Edna berättat.

LÄS MER: Helena Segers okända liv – utan Zlatan

LÄS MER: Anna Skipper lämnade Sverige utblottad – livet med nya kärleken

LÄS MER: Svenska skidlandslaget – bråken, skandalerna, kärleken och miljonerna