Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Jan Guillous attack mot deckardrottningen: "Inte utvecklat någon litterär stil"

04 aug, 2022, 16:00 
AvSimon Holm Stålhand

Han sparar inte på orden.

Annons
Här är profilerna i "Efter fem"Brand logo
Här är profilerna i "Efter fem"

Jan Guillou, 78, är en av Sveriges främsta författare. Det är över 50 år sedan han debuterade som författare och under våren har han toppat listorna med “Den som dödade helvetets änglar”. Bok femtiotre i ordningen. Den första i en ny serie där hans fixstjärna Carl Hamilton startat detektivbyrå med Guillous alter ego, journalistveteranen Erik Ponti.

Och 50 år i branschen är minst sagt länge. Det är också därför som han har en hel del kunskap om författarskapet.

Nu för tiden är det deckardrottningen, Camilla Läckberg har dominerat topplistorna med sina deckare. Hon har nyligen sagt att kritiken från recensenter har blivit betydligt tuffare under de senaste åren. När Jan Guillou får höra det så ger han ett minst sagt oväntat svar.

Jan Guillous attack mot deckardrottningen

Jan Guillou är inte precis den personen som är tyst när det kommer till att vädra sina åsikter – vad de än må vara. När Camilla Läckberg påstod att recensenterna är tuffare så berättar han precis vad han tycker om det.

Annons

– I hennes fall kan det vara så att hon hade mer tid att skriva böcker i början, innan hon blev en industri. Hon lade säkert ner mer entusiasm och arbete på själva boken i början av karriären, medan i dag är det business som säkert tar större delen av hennes tid. Var sak ska bedömas efter sina egna förutsättningar, säger han och fortsätter:

Camilla Läckberg
Camilla Läckberg.

– Men man kan ju inte säga att hon har utvecklat någon litterär stil eller förändrat något. Hon låter industrihjulen rulla på, då kan man inte gärna förvänta sig några djupgående analyser. Jag tror kanske att hon menade att när man gör succé så bedöms man hårdare och på ett annat sätt. Att mer vägs in. Oavsett kvalitet på texten, säger Jan Guillou till Aftonbladet.

Annons