Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Jan Guillous tråkiga besked med hustrun efter 13 år som gifta: "Utan förklaring eller motivering"

29 nov, 2023, 16:30 
Louise Wibergh Lenti
Jan Guillou
Plötsligt bryts traditionen till Guillous stora förtvivlan.
Annons
Anna Lindmarkers ärliga känslor över att lämna TV4Brand logo
Anna Lindmarkers ärliga känslor över att lämna TV4

Jan Guillou är arg och besviken. Under tisdagen skrev författaren och journalisten ett öppet brev till Kanadas ambassadör i Aftonbladet, för nu fick det vara nog. Planerna för honom och frun Ann-Marie Skarp ska inte få förstöras.

"Säger ifrån direkt"

Jan är sedan maj 2010 gift med författaren Ann-Marie Skarp, men deras förhållande sträcker sig mycket längre än så. De träffades redan på 80-talet men då hade Jan fru och barn och Ann-Marie hade sambo. Tillslut kunde de däremot inte neka kärleken de hade för varandra och den nya relationen tog fart. Sedan dess har de klassats som kultursveriges mest kända par.

Till Expressen har paret tidigare berättat hur veckorutinen ser ut hemma hos dem:

Ann-Marie har hand om parets bokförlag Piratförlaget inne i Stockholms innerstad medan Jan sitter på landet i Östhammar och smattrar på sin skrivmaskin. På fredagen hämtar han henne på buss- stationen, sedan läser hon vad han skrivit medan han går ned i vinkällaren för att matcha hennes inköp från Östermalmshallen.

Annons

Paret håller ihop i vått och torrt. Trots att Guillou är en man som många kan känna en rädsla inför är det Ann-Marie som ryter ifrån mest där hemma.

– Jag blir mycket argare på Jan än vad han blir på mig. Jag säger ifrån direkt, erkänner Ann-Marie till Expressen.

Jan Guillou, Ann-Marie Skarp
Jan Guillou och hans käraste Ann-Marie Skarp. Här 2007 i samband med deras medverkan i På spåret.

Guillous konflikt med Kanada

Nu är det däremot Jan som tar ton och säger ifrån. I ett öppet brev kritiserar och ifrågasätter han Kanadas ambassadör Jason La Torre.

Jan och Ann-Marie har länge haft en tradition att åka och besöka Kanada. De har till och med planerat att flytta till Kanada om "Sverige drabbades av sådan högerextremistisk regim att vi tvingades emigrera" skriver Guillou själv på Aftonbladet.

Sedan 2016 krävs ett elektroniskt inresegodkännande, så kallat eTa, för att resa in i Kanada. Tanken är att svaret ska komma snabbt så man får veta om man blivit godkänd eller ska söka visum. Ett eTa-godkännande är giltigt i fem år.

Annons

I mars i år skickade Jan och Ann-Marie in sin ansökan om eTa till Kanada. Ann-Marie blev beviljad direkt men Jan har bemötts med en tystnad som fått honom att koka.

"Jag kan inte uppfatta ett över sju månader långt dröjsmål som annat än avslag. Och vad värre är, ett avslag utan förklaring eller motivering." skriver han i Aftonbladet.

I sitt brev frågar Guillou även om denna typ av avslag gäller för alla journalister eller:

"gäller nyordningen alla svenskar oavsett profession som av ett eller annat politiskt eller säkerhetsmässigt eller annat skäl numera betraktas som icke önskvärda?"

Guillou menar att frågan är högst politisk och viktig för allmänheten. Vi får invänta och se om det blir något öppet svar från ambassadören. Men någon resa till Kanada verkar det inte bli för paret inom den närmsta tiden.

Foto: TT

Annons