Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Janne Josefsson bryter ihop mitt i SVT-intervjun – efter frågan om mamman

Janne Josefsson

Frågan i SVT får Janne Josefsson att brista ut i gråt.

5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla
0:46

Efter reklamen: 5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

(0:46)

Slå på ljud

Skjutjärnsjournalisten Janne Josefsson, 70, är en av Sveriges mest profilerade journalister. Han har ägnat ett helt yrkesliv åt att avslöja maktmissbruk och försökt få tag i sanningen.

Hur allt började vet han inte riktigt. Kanske var det när han sex år gammal följde med sin mamma Elsa till Socialtjänsten. Hon ville ha tillbaka hans storebror, som blivit placerad i fosterhem, vilket hon inte fick.

– I hissen började hon gråta, det glömmer jag aldrig. Det är väl en drivkraft möjligtvis. Klart att det betytt mycket för att jag blev journalist, säger Janne Josefsson i SVT-programmet Sverige!.

Janne Josefsson

Janne Josefsson, 70, är en av Sveriges mest profilerade journalister.

Janne Danielsson JAD

Janne Josefssons jobbigaste minne

Under åren har han sett och dokumenterat flera fruktansvärda livsöden. Men ett reportage i samhällsprogrammet Striptease från 2000 påverkade honom extra mycket.

I reportaget åker han ut i Europa för att granska människohandeln och kommer i kontakt med Zuzana. Hon är 14 år gammal och prostituerad flicka i Tjeckien.

– Vi var där och intervjuade hennes hallick. Han berättade att de dödar tjejerna om de inte gör som de säger. Det är väldigt rått. Klart det sätter spår, säger Janne Josefsson med tårar i ögonen.

Känsliga frågan om Melinda – E-Type ryter ifrån: "Byter gärna ämne"

Frågan i SVT får Janne Josefsson att bryta ihop

Flera år senare upptäckte han att det fanns likheter mellan Zuzana och hans egen mor Elsa. När programledaren Fredrik Önnevall frågar vad det var han upptäckte brister Janne ut i gråt.

– Att morsan var prostituerad och bodde i trappuppgångar. Hon blev tagen av polisen. Ja, fy fan… säger Janne och försöker torka tårarna i ansiktet.

– Jag tror inte hon gjorde det när jag levde. Jag vet inte... jag läste det i handlingarna och det är klart jag brister i gråt.

Janne Josefsson

Janne Josefsson bryter ihop efter frågan om sin mamma.

SVT

Foto: TT/SVT