Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Janne Josefsson bryter ihop mitt i SVT-intervjun – efter frågan om mamman

09 sep, 2022, 10:00 
Janne Josefsson

Frågan i SVT får Janne Josefsson att brista ut i gråt.

Annons
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamlaBrand logo
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

Skjutjärnsjournalisten Janne Josefsson, 70, är en av Sveriges mest profilerade journalister. Han har ägnat ett helt yrkesliv åt att avslöja maktmissbruk och försökt få tag i sanningen.

Hur allt började vet han inte riktigt. Kanske var det när han sex år gammal följde med sin mamma Elsa till Socialtjänsten. Hon ville ha tillbaka hans storebror, som blivit placerad i fosterhem, vilket hon inte fick.

– I hissen började hon gråta, det glömmer jag aldrig. Det är väl en drivkraft möjligtvis. Klart att det betytt mycket för att jag blev journalist, säger Janne Josefsson i SVT-programmet Sverige!.

Janne Josefsson
Janne Josefsson, 70, är en av Sveriges mest profilerade journalister.

Janne Josefssons jobbigaste minne

Under åren har han sett och dokumenterat flera fruktansvärda livsöden. Men ett reportage i samhällsprogrammet Striptease från 2000 påverkade honom extra mycket.

Annons

I reportaget åker han ut i Europa för att granska människohandeln och kommer i kontakt med Zuzana. Hon är 14 år gammal och prostituerad flicka i Tjeckien.

– Vi var där och intervjuade hennes hallick. Han berättade att de dödar tjejerna om de inte gör som de säger. Det är väldigt rått. Klart det sätter spår, säger Janne Josefsson med tårar i ögonen.

Frågan i SVT får Janne Josefsson att bryta ihop

Flera år senare upptäckte han att det fanns likheter mellan Zuzana och hans egen mor Elsa. När programledaren Fredrik Önnevall frågar vad det var han upptäckte brister Janne ut i gråt.

– Att morsan var prostituerad och bodde i trappuppgångar. Hon blev tagen av polisen. Ja, fy fan… säger Janne och försöker torka tårarna i ansiktet.

– Jag tror inte hon gjorde det när jag levde. Jag vet inte... jag läste det i handlingarna och det är klart jag brister i gråt.

Janne Josefsson
Janne Josefsson bryter ihop efter frågan om sin mamma.

Foto: TT/SVT

Annons