Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Janne Josefssons infekterade konflikt med SVT: "Håller inte måttet"

24 sep, 2022, 15:00 
Simon Holm Stålhand

Janne Josefsson var minst sagt upprörd.

Annons
5 saker du inte visste om ”Antikrundan”Brand logo
5 saker du inte visste om ”Antikrundan”

Janne Josefsson, 70, är en av Sveriges främsta journalister någonsin. Han har varit ansiktet utåt för programmet Uppdrag granskning under väldans många år och stått för flera stora avslöjanden.

Genom det har han skaffat sig både fiender och vänner. Fienderna kom ofta i form av kriminella som inte ville att Janne Josefsson skulle avslöja något av deras fuffens. Det går ju också att tänka sig att det var en hel del nervösa politiker som svettades om Janne Josefsson kom på besök.

Men under åren har det också varit konflikter på arbetsplatsen. En av dem konflikterna tas upp i Janne Josefssons nya bok, Rädd för sanningen.

Det skedde under upploppet av hans aktiva karriär på SVT, då Janne Josefsson blev ombedd att hålla i några program av ”Sverige möts”.

– Jag fortsatte efter 65 och 67, jag var 68 när jag fick frågan om jag kunde hoppa in, säger han i en stor intervju med Expressen.

Det var när redaktionen ville göra ett program om koranbränningar efter att Paludan för första gången gjort det i Malmö som de stötte på problem.

Annons

Janne Josefsson påstår att de hade fått en bra mix av flera inblandade parter. Men då kopplades säkerhetsavdelningen in och i samråd valde man att inte visa filmer från tidigare händelser, då risken för Josefsson själv skulle vara för hög.

Sedan stoppades programmet helt.

Ansvariga utgivaren på SVT, Sofia Dahlström, ansåg att det var för farligt, av flera anledningar.

– Hon motiverade inte mer än de här farorna, säger Janne Josefsson.

SVT:s svarar Janne Josefsson: "Håller inte måttet"

När författaren till boken Rädd för sanningen, Mats Lerneby ringde upp SVT:s ansvariga utgivare, Sofia Dahlström och frågade om händelsen så var svaret något annat. Hon säger, i samtalet som finns inspelat, att Janne inte håller måttet att vara programledare.

– Jag tänkte vad i helvete, hur kan hon nedlåta sig att säga de här grejerna för att rädda sitt eget skinn eftersom jag vet att det är andra överväganden. Jag tror inte jag varit med om någon som sjunkit så lågt. Om hon inte tycker jag håller måttet ska hon väl inte ringa och rekrytera mig, säger Janne Josefsson till Expressen om händelsen.

Janne Josefssons avslut från public service blev med en bitter eftersmak.

– Jag är inte bitter, jag är ingen bitter person. Men att man stoppar oss från att göra ett väldigt bra program och sen skyller på mig att jag inte är en tillräckligt bra journalist och inte klarar av direktsändningar. Det blev ingen rolig sorti.

Annons