Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Jenny Alversjö konfronterar i sändning – då säger gästen emot

19 jun, 2023, 12:00 
https://image.svenskdam.se/image-9691201?imageId=9691201&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Vendela Lönnqvist
Jenny Alversjö i intervju med H&M:s vd Helena Helmersson efter kritiken.
Jenny Alversjö i intervju med H&M:s vd Helena Helmersson efter kritiken.

Det var under en intervju med Nyhetsmorgon som H&M:s vd Helena Helmersson konfronterades av Jenny Alversjö.

Annons
Så bor Nyhetsmorgonprofilerna – prislapparna på lyxhemmenBrand logo
Så bor Nyhetsmorgonprofilerna – prislapparna på lyxhemmen

Klädjätten H&M har hamnat mitt i en kritikstorm efter att några journalister från Aftonbladet kunnat avslöja att kläder från kedjan dumpas i enorma sopberg runt om på stränder i Västafrika, i kanaler eller sjöar istället för att återanvändas eller återvinnas.

Journalister satte spårningsändare på H&M-kläder

En av ansiktena bakom granskningen är Staffan Lindberg, reporter på Aftonbladet. Han tog sig, tillsammans med fotografen Magnus Wennman, till Ghana och Benin, efter att ha fäst så kallade "airtags" på kläder som de sedan lämnat till återvinning i olika H&M-butiker.

– Det är en fullständig miljökatastrof. Det är en annan sida av vår shopping av kläder. De väller in i de här länderna och har ingenstans att ta vägen. De hamnar i havet där de lägger sig på botten, säger Staffan Lindberg i ett inslag av Nyhetsmorgon.

H&M nekar till kritiken

Men kritiken nekas av H&M:s vd Helena Helmersson. Hon menar att den är missvisande och att granskningen inte har med företagets arbete att göra.

Annons

– Vi har jobbat med återvinning i över ett decennium. Vi är en av de seriösa partners som finns där, där man kan lämna tillbaka kläderna istället för att lägga dem på soptippen, inleder Helena Helmersson i en intervju med Nyhetsmorgon.

Jenny Alversjö argumenterar mot Helena Helmersson

Men svaret räckte inte till för Jenny Alversjö, som menar att kläderna som spårades till soptippen kom från H&M:s återvinning.

– Så det stämmer ju inte att du säger att inget av plaggen hamnade där, för det gjorde de ju, säger Alversjö och får direkt svar på tal från Helmersson:

– Nej, det är faktiskt så att inget av plaggen har hamnat på soptippen.

Så svarar H&M:s vd Helena Helmersson på kritiken

Jenny Alversjö fortsätter argumentera för det faktum att spårningssändarna tog journalisterna hela vägen till soptippen i Benin.

– Vi har ju spårbarhet på de här. Ett plagg har hamnat i Benin, men det har inte hamnat på en soptipp. Det finns en problematik i de här länderna. Men H&M är en av de seriösa spelarna, där vi har kontroll tillsammans med våra partners. Där kläderna ska återvinnas eller återanvändas, svarar Helmersson.

Annons