Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Jon Henrik Fjällgrens mörka
hemlighet – nu avslöjas den för alla

04 feb, 2023, 08:00 
Lars Johansson
Jon Henrik Fjällgren
Jon Henrik Fjällgren tävlar i Melodifestivalen 2023 tillsammans med Arc North och Adam Woods. Trots alla framgångar bär Jon Henrik på mörka hemligheter. Foto: Carolina Byrmo

Jon Henrik Fjällgren, 35, gick under sin uppväxt genom ett bokstavligt helvete.
Men trots alla framgångar bär den Melodifestivalen-aktuella artisten på en ny mörk, tung och hemlig sorg.
– Man ska inte ta livet för givet. Jag försöker kämpa, säger han.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

När Melodifestivalens första deltävling drar i gång på lördag 4 februari i Scandinavium i Göteborg, tillhör Jon Henrik Fjällgren – ihop med sina samarbetspartners Arc North ochAdam Woods – en av de största favoriterna att gå direkt till finalen i Friends arena.

SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!Brand logo
SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!

Han har deltagit i schlagern tre gånger tidigare och då slutat på de imponerande platserna tvåa, trea och fyra. Lägg sedan till att den jojkande artisten vunnit såväl "Talang" som "Let's dance" och slutat tvåa i "Stjärnornas stjärna", kärleken från svenska folket är varm och innerlig.

Men Jon Fjällgrens uppväxt har varit allt annat än lätt.

Han mobbades svårt under skoltiden för såväl sin hudfärg (adopterad från Colombia) som för sin samiska bakgrund. Bland annat hade hans plågoandar gjort en varggrop med vassa grenar där de planerade att gräva ner honom.

Jon Henrik (till höger i bild) tillsammans med föräldrarna Ulla och Jan.
Jon Henrik Fjällgren som barn med pappa Jan och mamma Ulla.

Jon Henrik Fjällgren ville ta sitt liv

Det hela drevs så långt att Jon Henrik Fjällgren övervägde självmord. Då gick han i lågstadiet. Den tillfälliga räddningen kom från en okänd man.

Annons

– Han ropade åt mig att sluta med det där, ”kom ner”, så jag gick ner och han började prata med mig om att han också var mobbad när han var barn, och han pratade på ett sånt sätt att jag inte kände mig dum mer, jag skämdes inte mer. Han fick mig att känna mig stark, berättade Jon Henrik Fjällgren nyligen i SVT:s "Stjärnorna på slottet".

När han väl kommit ur det värsta mörket slog livet till igen – hårt.

Jon Henrik Fjällgren har mist många vänner i sjukdomar och olyckor. Den värsta katastrofen var då hans "bror" Daniel gick bort.

Artisten berättar i "Stjärnorna på slottet" hur vännen ringde en kväll. Trött bad han Jon Henrik att jojka för honom.

– Sen somnade jag av en eller två timmar och sen ringde en annan kompis... och bara skrek... då sa han att vår bror är död.

Daniels död var en följd av hans diabetessjukdom.

– Sen så rasade hela världen, säger Jon Henrik Fjällgren vidare.

– Det är det värsta jag varit med om.

Annons

Efter vännens död besökte Jon Henrik Fjällgren hans stuga. Då drog ett norrsken in och en melodi uppenbarade sig som inte gick att få ur huvudet. De tonerna blir ”Daniels jojk” som Jon Henrik Fjällgren vinner ”Talang” 2014 med.

– Men man ska inte ta livet för givet. Jag försöker kämpa på och se glädjen i det jag har. Jag vill se det ljusa i livet så att jag mår bra, säger han till Expressen.

Jon Henrik Fjällgren med dåvarande flickvännen Maret Nystad vid premiären av "Let's Dance" 2018.

Jon Henrik träffade inte dottern – låten i Melodifestivalen

När Jon Henrik Fjällgren 2017, efter sin medverkan i Melodifestivalen med Aninia och låten "En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)", vårdas för posttraumatisk stress träffar han Maret Nystad från Nordnorge.

De blir ett kärlekspar, flyttar ihop och hon blir gravid.

Annons

Men lyckan varar inte och innan idag tvååriga dottern Ella Sáve föds separerar Jon Henrik Fjällgren och Maret Nystad.

Avståndet mellan Härjedalen och Nordnorge är långt. Han kan inte alltid lämna sin renhjord. Pandemin slår till.

Pappas saknad efter dottern han inte kan träffa är oerhörd.

Nu tävlar Jon Henrik Fjällgren i Melodifestivalen med låten "Där du är (Sávežan)". Det samiska titelordet S ávežan betyder 'min lilla Sáve.

– Vi ses av och till. Det känns väldigt bra, det har ordnat upp sig alltihop. Hon bor inte i Sverige så det blir att pendla för både mig och mamman, säger Jon Henrik Fjällgren till Aftonbladet.

Mycket av kommunikationen med Ella Sáve har skett via mobilen.

– Det är fantastiskt. Hon är väldigt lik både mig och mamman. Man ser att hon gillar att sjunga, spela och hon älskar jojk. Hon är magisk. Så fin tjej

Arc North, Oscar Christiansson, är en 25-årig dj, remixare och musikproducent från Stockholm. Han har gett ut en rad hits, av vilka låten "Numb" vid årsskiftet 2022/2023 hade spelats närmare 50 miljoner gånger på Spotify.

Adam Woods är en 21-årig svensk sångare, låtskrivare och musikproducent från Stockholm. Han beskriver sin stil som elektronisk dansmusik med en varm och fräsch ljudbild där känslosamma texter blandas med houseproduktioner. Bland sina inspirationer nämner han Swedish House Mafia, Meduza och James Arthur.

Annons