Jon Henrik har inte träffat sin dotter sedan födseln – för ett år sedan: "En svår situation"

Jon Henrik Fjällgren har kämpat med psykisk ohälsa i många år. Nu tyngs han även av en djup saknad. Dottern Ella har han inte träffat sedan hon föddes för ett år sedan.

Slå på ljud

Artisten Jon Henrik Fjällgren har ett tungt förflutet med mobbning, vänner som gått bort, psykisk ohälsa och förra året gick han igenom ett tufft uppbrott – bara veckor innan dottern Ella föddes.

”Detta kanske kommer som en chock för många av er. Men jag måste berätta för att finna ett lugn och att det kommer från rätt håll. Det har nämligen varit väldigt tuffa månader och svårt att riktigt veta vad jag skall skriva och säga då Maret och jag valde att separera redan månaden innan vår dotter kom till världen”, förklarade han då i ett inlägg på Instagram.

Jon Henrik har inte träffat dottern Ella sedan födseln

Efter dotterns födsel flyttade Maret Nystad till Norge, med Ella. Nu har inte Jon Henrik träffade henne på över ett år.

– Vi har kontakt via telefon och film, Skype eller vad det heter. Det är jag väldigt tacksam för. Det har varit en svår situation med restriktioner och det är nästan fyra dagars resa för mig att ta mig dit. Som renägare kan jag inte bara lämna hjorden heller. Renarna har ju ben och vandrar dit de vill och då drabbas jag av det. Under våren har jag i princip varit med flocken från februari och i flera månader. Det ena problemet leder till det andra så det är svårt att få ihop allting, berättar Jon Henrik till Aftonbladet.

LÄS MER: Jon Henrik Fjällgren om livsvändningen: ”Var vettskrämd”

Jon Henrik om att leva isär från dottern: "Tunga känslor"

Maret och Ella bor i Nordnorge, norr om Finland, praktiskt sett så långt upp i landet man kan komma.

Jon Henrik däremot, är bosatt utanför Mittådalen i Härjedalen, där han sköter renhjorden samtidigt som han skapar musik och föreläser om psykisk ohälsa.

– Jag har sett att det står att jag är en dålig pappa och att ”du bör inte vara far”. Då tänker jag att vad är det som gör mig till en dålig pappa? Det är många pappor och mammor som har sina barn i andra länder och inte kan träffa sina barn.

Men det är inte lätt, menar han. Ella är Jon Henriks första och enda barn, och i vardagen tyngs han ofta av sin saknad till dottern.

– Det är väldigt trist. Jobbigt. Ofta händer det att man får såna här tunga känslor när man ser andra som är med sina barn. Då kommer mycket känslor.

Foto: TT

LÄS MER: Prinsessan skadad – första bilden med rullstolen

LÄS MER: Pernilla Wahlgren om Bianca Ingrossos förhållande: ”Nu ska folk få reda på det”

LÄS MER: Chocken i London! Kate Middleton och prins William borta – inte synts på över två månader