Jörgen Lantz förlorade allt – tiden efter Björnes magasin

Jörgen Lantz

Jörgen Lantz genomled riktigt tunga förluster efter succén med Björnes magasin.

Slå på ljud

Jörgen Lantz har förgyllt fler barndomar än han kan räkna. Det var han som gömde sig bakom dräkten i Björnes magasin och hans lena stämma som gav röst åt den snälla, uppfinningsrika björnen.

Men så byttes Björnes röst plötsligt ut, när programmet gjorde comeback 2002 efter några års uppehåll. Jörgen hade ersatts av skådespelaren Pontus Gustafsson. Spekulationerna var många, och elaka tungor påstod att Jörgen hade fått sparken av SVT.

Jörgen Lantz om tiden efter Björnes magasin

Jörgen Lantz

Jörgen Lantz, vilken kulturskatt!

Men sanningen var en helt annan. Kring millenieskiftet blev Jörgens fru svårt sjuk och i februari, år 2000, avled hon.

– Det bidrog också till att jag inte hade lust att fortsätta. Även om jag visste att min fru var väldigt sjuk blev det en chock när hon dog. Jag hade verkligen inte lust att göra någonting då, säger Jörgen i en intervju med Expressen.

Men Jörgens relation med SVT har varit långtifrån oproblematisk. Vid flera tillfällen har han och kanalen råkat i luven på varandra, och det har varit Björne som utgjort konfliktyta.

Stora bråken med SVT

När Jörgen spelade in skivan ”Björnes favoriter 2” blev SVT vansinniga.

– Det var tänkt att vi skulle göra den redan 1999 men det blev aldrig av. Sedan togs det upp igen och vi trodde att det var grönt att göra det som vi hade sagt men det var det tydligen inte från SVT:s sida, de blev lite putta på det där. De stoppade skivan, den trycktes upp i 10 000 exemplar men sedan fick det inte säljas fler skivor. Det var väl en liten konflikt, säger han.

Och striderna var inte över där. 2017 satte SVT först stopp för Jörgens dröm att sätta upp en teaterföreställning med Björnes i huvudrollen. Först efter ett års diskussioner fick Jörgen sin vilja igenom.

– Vi fick tillstånd av SVT och det var jätteroligt att stå på scen som Björne. Men skulle jag vilja göra något igen får jag be om tillåtelse på nytt. De vill gärna ha koll på vad man gör så att det inte blir något skräp, säger han.

LÄS MER: Suzanne Axells okända tragedi – lämnades

LÄS MER: Stjärnorna på slottets tragiska öden – försvann efter programmet

LÄS MER: Så gick det sen för skådespelarna i "Fanny och Alexander"

LÄS MER: Folkkära julvärdarna som försvann ur rutan – det gör de idag