Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Josefin Johansson: ”Att jobba med humor var det enda jag ville”

01 feb, 2019, 17:00 
AvRed Aktionen
Hon dyker upp lite överallt just nu, Josefin Johansson. Hon tävlar i SVT:s På spåret, har släppt barnboken Drottningsylt och turnerar med en föreställning på samma tema som boken. Josefin ser till att hon har roligt på jobbet – och att publiken får det precis lika trevligt.
Annons

I rosa lugg och fin, blå hemstickad kofta från secondhand-butiken dyker Josefin Johansson upp på Café Manhem i Aspudden. Det är Josefin som har valt vår mötesplats, men så bor hon också i krokarna. Strax ska hon vidare till Norrköping för att uppföra sin och skådespelaren Robert Noarks föreställning Drottningsylt.

Denna ädla sylt görs som bekant på hälften hallon och hälften blåbär men är också namnet på Josefins senaste bok. Ett perfekt namn på en perfekt barnbok, så läcker att titta i och så fylld med drottningar! Runt 65 stycken svenska, kvinnliga monarker svischar förbi med roliga teckningar av Jonna Björnstjerna, från vikingadrottning Sigrid Storråda till vår samtida drottning Silvia.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Förra året vann Josefin och Johar Bendjelloul På spåret. Nu tävlar de igen!
Förra året vann Josefin och Johar Bendjelloul På spåret. Nu tävlar de igen!

Förutom författare är Josefin stand up-komiker, skådespelare, sångare, programledare, producent, poddveteran, vinnare av På Spåret 2017, årets komiker 2017 med mera. Hennes cv kan göra vem som helst yr. Med boken Drottningsylt – helt sanna sagor kan hon lägga till folkbildare också. Josefin har gjort noggrann research om sina drottningar, och bara några med dunkla källor kan vara mytiska figurer. Den räknas som barnbok. Men med fyndiga faktabaserade texter och roliga teckningar är det en bok för alla åldrar. För vem vill inte läsa om Sigrid Storråda, som bjöd in sina friare på mat och dryck, låste in dem och tände på huset och högg ihjäl dem som försökte fly? Eller om Mechthild av Holstein och Danmark, som gick i kloster när hennes prins Abel dog, tills Birger Jarl dök upp och förmådde henne att bryta sitt kyskhetslöfte? Eller om Josefina av Leuchtenberg, som födde fem barn på fem år som hon uppfostrade extremt hårt fram till vår Silvia, som innan hon blev uppskattad drottning fick förklä sig i flera år. Egentligen är Josefin en drottning själv. I alla fall på fotot till bokens omslagspärm, men hon vill också vara något av en levande julgran! Det var starten till föreställningen Drottningsylt.

Annons

– Jag har utgått från det sanna i vetenskap och historia, men det skulle också vara kul och så ville jag klä ut mig. Och vilka klär ut sig, tänkte jag, jo drottningar!

Och efter två års föreställningar blev det en bok. Men Josefin tävlar också i På spåret med Johar Bendjelloul, förbereder nästa säsong av SVT:s Smartare än en femteklassare, hon gör gig med stand up och podd-radio. Sjungit har hon alltid gjort och hon gör också egen musik, åt elektropop-hållet. Hon spelar i bandet Dave Cave och har ett antal låtar ute på nätet, även under sitt alter ego Josefinito. Till sommaren hoppas hon kunna åka ut igen med sin allsångsföreställning Ingen vill veta var du köpt din allsång, som syftar på att programmet bara innehåller riktiga sommarplågor.

Josefin är alltid färgstark – och kläderna köper hon second hand.
Josefin är alltid färgstark – och kläderna köper hon second hand.

Som en röd tråd i alla jobb går humor och musik. Och intelligens. Josefin är en smart tjej som ser till att hon alltid har roligt på jobbet. Liksom publiken. Det hela började när Josefin som tioåring hemma i Småland skulle göra rollen som förkyld giraff i svenska kyrkans musikal Liv och fred.

Annons

– Det var första gången jag kände hur härligt det var med en skrattande publik, så jag tänkte att jag skulle bli skådespelerska. Jag gick teaterlinjen på gymnasiet och sedan teaterlinjen på Svalövs folkhögskola. Därefter jobbade jag två år hos komikern

Thomas Petersson. Jag gjorde allt från att fixa mat och hämta på kemtvätten till att vara regiassistent och skådespelare. Sedan gick jag en stand up-kurs på fem dagar. Det var så hemskt att jag började plugga kulturvetenskap. Men sedan såg jag en affisch där det stod ”Vill du jobba med humor i P3?”, och det var ju det enda jag ville!

Sverige blev en kulturvetare mindre, men egentligen inte, eftersom Josefin är så mångsidig. Under åren på P3 hade hon också uppdrag som att rapportera från vinter-OS i Vancouver, där hon testade korvmojer och beskrev curlingspelarnas kläder. På kuppen lärde hon sig det mesta om curling.

Drottningsylt har blivit både föreställning och barnbok.
Drottningsylt har blivit både föreställning och barnbok.

Sedan fem år är Josefin bosatt i Stockholm. Här umgås hon med kompisar, som ofta också är hennes kollegor. När hon har tid botaniserar hon i second handbutiker, köpa nytt gör hon ogärna. Hon gillar att pynta sig, att få klä ut sig ser hon som en förmån i jobbet. Många har säkert frågat Josefin om var hon får allt ifrån?

Annons

– Jag har nog alltid haft lite annorlunda idéer. Jag växte upp på landet, tre kilometer från närmaste granne med två bröder, som var ganska mycket äldre och inte ville leka med mig. Så jag fick hitta på kompisar och en egen fantasivärld.

Eftersom Josefin har gjort snart sagt allt i televisionen, har hon förstås också lagat mat i Det stora matslaget och tävlat mot Bert Karlsson, vegetarisk mat, förstås.

– Jag blev vegetarian när jag var 15, och jag gillar verkligen att göra en saftig vegetarisk hamburgare gjord på bönor och grönsaker med spenat, majonnäs och sötpotatispommes.

Josefin har en dröm, att jobba med humor på engelska. Hon är en riktig anglofil och älskar allt brittiskt. Hon har kört stand up på engelska i Köpenhamn, London, Manchester och Tokyo.

– Vänner sade att Tokyo skulle passa mig och de hade rätt! Det är som ett nöjesfält för vuxna, allting låter och blinkar och piper. Vi sjöng karaoke och hade jättekul.

Annons

Som balans till ett intensivt jobbliv i storstaden och på turné, drar hon sig ibland tillbaka till sitt feriehus utanför Laholm. Det köpte hon för att kunna vara nära sin familj, som finns i Halland och Småland.

FAKTA: Josefin Johansson

  • Född: 1982.
  • Bor: Aspudden i Hägersten, Stockholm.
  • Gillar: Humor, musik, allt brittiskt, London, Tokyo.
  • Shoppar: Bara second hand, för miljöns och kvalitetens skull.
  • Aktuell: Med barnboken Drottningsylt – helt sanna sagor.

Läs mer:

 

Text: Karin Ekhammar
Foto: Per Arvidsson, Bo Håkansson Bilduppdraget/SVT

Annons