Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Folkkära julvärdarna som försvann ur rutan – det gör de idag

23 dec, 2020, 15:00 
Joni Nykänen
De var profiler med prestigeuppdraget att hålla tv-tittarna sällskap på julafton. Ett av de finaste tv-uppdragen man kan få i Sverige. Men sedan hände något – och de försvann ur rutan. Det här gör de idag!
Annons
20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!Brand logo
20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!
Åse Åsenlund
Åse Åsenlund, 58, var julvärd i TV4 1998. Foto: TT

Åse Åsenlund bytte till bakom kulisserna

Åse Åsenlund, 58, var julvärd 1998, på ”Arne Weises tid”, som hon själv beskriver det. I vår kommer hennes första roman som ska ges ut på Lava förlag. Hon kallar boken för en ”psykologisk feelgood”.

– Sedan jobbar jag på ”Malou efter tio” och är en del av redaktionen för det programmet. Jag jobbar med research. Jag har varit borta från TV4 i tio år och har varit ansvarig för Handelsbankens rörliga bild. Så jag har kommit tillbaka till gamla TV4-huset. Så det är jätteroligt att vara tillbaka, säger hon till Svensk dam.

Hon kommer att jobba bakom kulisserna och fortsätta med det under våren. Därefter ska hon skriva sin nästa roman.

– Det är korta säsonger hos Malou, vilket passar mig jättebra.

Annons

Vad betydde det för dig att vara julvärd?

– Man kände sig väldigt glad över att vara tillfrågad. Det var något speciellt och var mysigt. Det var roligt att få vara med människor på julafton. Jag hade små barn då så det var lite knepigt, men de var inte så medvetna och vi firade julen tidigare.

Hon bor i Stockholm. Åsenlund har två vuxna döttrar och är sambo med sångaren och skådespelaren Jonas Nerbe.

Jeanette von Heidenstam
Jeanette von Heidenstam gav ut en diktsamling. Foto: TT

Jeanette von Heidenstam bytte bana

Jeanette von Heidenstam var den första kvinnliga nyhetsuppläsaren i svensk television. Hon arbetade som programledare, studioreporter, nyhetsankare på Aktuellt och ledde Melodifestivalen 1960 och 1961.

Hon ledde även programmet ”Fönster mot Norden” där hon träffade både kända och okända personer, bland annat norrmannen Thor Heyerdahl. Dessutom arbetade hon med barn-tv.

Annons

Hon var julvärd i Sveriges television 1978 och 1979. Von Heidenstam avled år 2003, 79 år gammal. Strax före sin död gav hon ut en diktsamling med titeln ”Memoarer”, enligt Aftonbladet.

Bengt Feldreich
Bengt Feldreich var den allra första julvärden i SVT och gjorde även berättarrösten till Kalle Anka och hans vänner hälsar god jul. Foto: Claudio Bresciani/TT

Bengt Feldreich var den första julvärden

Tv-pionjären Bengt Feldreich var den första julvärden och han debuterade 1959. Han var också en av de första anställda när tv i Sverige startade.

Han var utbildad till folkskollärare och till en början undervisade han på dagarna och gjorde utlandsprogram för Radiotjänst (numera SVT) på kvällstid, skriver Aftonbladet.

Feldreich fortsatte vara julvärd tills Arne Weise tog över uppdraget 1972. Efter att Feldreich blivit pensionär fortsatte han ändå att vara högaktuell varje jul eftersom han läste in påannonser för nysläppta Disney-klipp som skulle sändas i "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul".

Han avled 2019 och blev 94 år gammal.

Jörgen Lantz
Jörgen Lantz spelade Björne. Här med Eva Funck.

Jörgen Lantz fru blev svårt sjuk

Jörgen Lantz, 76, var iklädd rollen som den älskade figuren Björne när han var julvärd 1988, 1989 och 1990.

Annons

– Nu lever jag ett lugnt liv i frivillig isolering i skärgården, på grund av corona, säger Jörgen Lantz till Svensk dam.

Han berättar att han knappt kommer ihåg de tillfällena när han var julvärd.

– Vi spelade in så många Björne-program hela tiden. Om jag minns rätt så var det naturligtvis väldigt roligt och spännande. Det var lite konkurrens med Arne Weise, som var den bästa julvärden jag upplevt, säger Lantz.

I SVT fick tittarna plötsligt uppleva Björne med en annan röst. Jörgen Lantz var borta.

– Min fru var sjuk och jag hade hållit på i en massa år. Så jag tänkte att det var läge att sluta. Snacket om att jag skulle ha fått sparken stämmer inte, säger Lantz, vars fru avled 2000.

– Jag tappade lusten att göra någonting just då, fortsätter han.

Lantz har dragit sig tillbaka, men 2018 gjorde han en kort comeback, under åtta föreställningar, med Björne på Maximteatern. En upplevelse som han talar varmt om.

Jörgen Lantz bor idag i en lägenhet på Södermalm i Stockholm och är gift med Ann-Christine.

Blossom Tainton Lindquist ser tillbaka på tiden med värme. Foto: TT

Blossom Tainton Lindquist uppfyllde sin dröm

Blossom Tainton Lindquist, 58, var julvärd 2005 i SVT.

– Det var otroligt kul. Roligt att ha sådana minnen. Jag hade många hedervärda uppdrag då under benämningen ”folkkär”. En härlig tid att tänka tillbaka på, säger hon.

Annons

Coronatiden är besvärlig för en mångsysslare som hon, förklarar Blossom. Att besvara vad som är fokus i livet just nu är svårt.

– En konstig tid att försöka svara på det. Man vet inte vad som händer efter, säger hon.

Hon har jobbat med hälsa och träning i ett koncept hon kallar ”fab 50”.

– Jag vet inte om jag fortsätter med det. Jag försöker också jobba med psykisk hälsa och vill hitta nya vägar, säger hon.

Hon är lycklig över att bo på Gotland (en livslång dröm!), vilket hon har gjort i 2,5 år. I början drev hon en resort, men det gör hon inte längre.

– Jag har jobbat på som jag har gjort i hela mitt liv. En fot i artistlivet och en fot inom hälsa- och friskvård. Jag skulle ha producerat julkonserter, men inget sånt blir ju av. Jag har också en scenkonstgrupp här på ön, men vi vet inte ens om vi kan göra något till våren, säger hon.

Nu är hon delvis permitterad. Har utöver boende på Gotland även boende i Åre. Hon är gift, har tre vuxna söner, fyra barnbarn.

Annons

– Det är väl det tuffa med att bo på Gotland. Jag träffar barnen och barnbarnen så lite. Men det blir mycket Facetime, och de älskar att vara här, säger hon.

Jenny Harrysson
Jenny Harrysson var en välkänd TV4-hallåa.
Jenny Harrysson
Hon bytte bana och öppnade en yogastudio.

Jenny Harrysson flyttade till Hongkong

Jenny Harrysson, 47, var ett välbekant ansikte efter att ha varit hallåa i TV4 på 1990-talet. 1998 var hon julvärd i TV4.

– Jag jobbade i mediabranschen i 13 år. Jag började på TV4 Halland, som blev min mediaskola. På en lokalredaktion fick man på den tiden lära sig att göra det mesta. När TV4 sedan sökte nya hallåor sökte jag och fick jobbet. Jag flyttade till Stockholm, där jag bodde kvar till 2008 samtidigt som jag jobbade som frilans med flera olika uppdrag, säger hon till Katrineholms-Kuriren 2018.

Annons

Efter karriären inom media flyttade hon till Hongkong med sin dåvarande man och två döttrar. Senare han hon utbildat sig till en internationellt certifierad kundalini-yogalärare, berättar hon för lokaltidningen.

2017 flyttade hon tillbaka till Sverige, till ett litet hus i Katrineholmsområdet. 2018 öppnade hon en yogastudio i Katrineholm, som pausade sin verksamhet i mars 2020 på grund av coronapandemin.

Svensk dam har sökt Jenny Harrysson. Men hon avböjer en intervju.

Caisas fokus ligger idag på skådespeleriet. Foto: Pressbild
Hon berättar att hon spelar huvudrollen mot Josh Hartnett i en kommande serie på HBO. Foto: Privat

Caisa Lindblad blev skådespelerska

Caisa Lindblad, 46, var julvärd 2001, vilket betyder att hon var det samtidigt som Arne Weise fortfarande lyste i grannkanalen. Den legendariske julvärden Weise ringde och gratulerade Caisa till bra tittarsiffror (även om SVT förstås vann), och de fick en vänskaplig relation, förklarar hon.

Annons

– Tänk att få vara julvärd samtidigt som Arne Weise. För mig var det stort, skriver Caisa Lindblad i ett mejl till Svensk dam.

Men numera heter hon Caisa Ankarsparre, som är hennes farmors släktnamn. Hennes fokus i livet idag är skådespeleriet.

Caisa var på TV4 från 2000 till 2004. Hon hade siktet inställt på nyhetsjournalistik och jobbade under en tid på Sveriges radio. Men sedan fick hon jobb som tf pressekreterare på Regeringskansliet där hon är kvar.

Men hon har hela tiden brunnit för skådespeleri och artisteri.

– Det tog lite knäcken på mitt äktenskap för min dåvarande man var inte pigg på att jag skulle vara borta och göra artisteri. Det kräver sin partner, skriver hon i ett mejl.

2013 var hon med i Melodifestivalen tillsammans med Michael Feiner. Men numera hinner hon bara skådespela, och musiken får stå åt sidan.

– Jag är tjänstledig från Regeringskansliet när jag skådespelar och min största roll gjorde jag i somras när jag hade huvudrollen mot Josh Hartnett i en kommande serie som ska gå på HBO, regisserad av Raoul Peck, skriver hon.

Annons

Hon bor i Stockholm med sina två döttrar.

– Jag har en god relation till deras pappa och är lycklig särbo med en skitsnygg basketspelare, skriver hon.

Lucette Rådström
Lucette Rådström försvann ur bild år 2018. Foto: TT

Lucette Rådström: "Fel person för ett jobb på tv"

Lucette Rådström, 45, var en av TV4:s klassiska hallåor som försvann ur bild 2018. Då hade hon varit hallåa sedan 1998. Hon inledde sin karriär på ZTV, precis som många andra omtyckta tv-profiler.

Utöver arbetet som hallåa har hon synts i ”På rymmen”, ”Lattjo lajban” och lett nyårsfirande med Rickard Sjöberg. Dessutom har hon tävlat i ”Gladiatorerna”.

– Egentligen är jag nog fel person för ett jobb på tv – jag är blyg och tycker fortfarande att det känns jättekonstigt att se mig själv på tv, sa hon 2004 till Aftonbladet.

Annons

Lucette Rådström var julvärd i TV4 2002 och 2005. Den andra gången tillsammans med Josefin Crafoord.

Idag bor hon utanför Stockholm tillsammans med sin sambo. Hon har ett företag som ägnar sig åt produktion av film, video och tv-program. 2020 ledde hon även en podcast åt organisationen PIO (Primär immunbristorganisationen).

Bengt Magnusson
Bengt Magnusson har inga planer på att försvinna från TV4. Foto: TV4

Bengt Magnusson drabbades av cancer

Bengt Magnusson fyllde nyligen 70 år. Numera arbetar han halvtid i TV4, och han har inga planer på att helt försvinna från kanalen.

– Så länge jag kan fortsätta och Fyran vill att jag fortsätter så är det en förmån att kunna ha kvar kontakten med jobbet och med arbetskamraterna, det är en ynnest, säger han till Aftonbladet.

För fem år sedan drabbades den rutinerade journalisten av testikelcancer. Han konstaterar att det kom som en total överraskning och han sökte hjälp för att han hade en irritation i ljumsken, vilket visade sig vara cancer.

Annons

2015 var Magnusson julvärd i rutan, men i realiteten var han med sin mamma på akuten efter en olycka i hemmet. Hans insats i TV4 var alltså förinspelad.

I år är Tilde de Paula julvärd i TV4. Det återstår att se om Magnusson en dag gör comeback.

Bengt Magnusson är idag gift med skådespelaren och regissören Karin Enberg.

Lotta Bromé var den första att ta över efter Arne Weise. Foto: TT

Lotta Bromé lämnade rutan

Radioprofilen Lotta Bromé, 55, var den första personligheten att ta över efter Arne Weise i rutan. 2003 gjorde hon sin hyllade insats som julvärd i Sveriges television.

Lotta Bromé lämnade arbetet på P4 Extra år 2017, och har sedan dess inte synts i rutan.

Hon har efter det gjort podden Brevé Bromé. Dessutom har hon gjort radio åt Umeåbaserade stationen Pop & Rock.

Annons