Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Julvärdarnas okända tragedier: "Slutade fira jul"

19 dec, 2020, 16:00 
Joni Nykänen
De har hållit tittarna sällskap på julafton år efter år.
Men bakom den glittriga julfasaden har flera av tv-profilerna ett mörker i bagaget.
Här är julvärdarnas okända tragedier.
Annons
Se kronprinsessfamiljens hälsning – Estelle önskar glad första advent!Brand logo
Se kronprinsessfamiljens hälsning – Estelle önskar glad första advent!
Marianne Mörck julvärd
Marianne Mörck var en uppskattad julvärd. Foto: TT

Marianne Mörck lämnades bort som barn

Efter födseln lämnades Marianne Mörck bort till ett barnhem. Modern hade fått ett ultimatum om att antingen göra sig av med barnet eller förlora sitt jobb. När mamman kom för att hämta tillbaka Marianne så var processen igång att adoptera bort henne. Hon var åtta månader när ett par kom till barnhemmet för att adoptera ett annat barn, men de valde henne istället.

Mörck fick en hård uppväxt hos familjen. Dessutom var de fientligt inställda till det som Mörck senare i livet skulle älska – teatern. Men Mörck gick emot dem och följde sina drömmar. Senare återförenades hon också med sin biologiska mamma.

– Vi är väldigt lika, mamma och jag. Och när jag återförenades med henne så var det som att pusselbitarna föll på plats, säger hon till Aftonbladet.

Annons

I dokumentären Pärlemor – mother of pearl berättar Mörck att hon har förlikat sig med sina biologiska och adoptivföräldrar. För Aftonbladet berättade hon om övergrepp som hon utsatts för. Ett övergrepp låg en släkting bakom.

– Han ville att jag skulle visa honom en bro, som vi hade på landet. Där började han att ta på mig, både uppe och nere, och ville att jag skulle ta av mig kläderna. Jag fick faktiskt dra mig därifrån, ta mig ur hans grepp och springa upp till huset och skynda och ta på mig ordentligt för att sedan låtsas som att ingenting har hänt, säger hon.

2019 var det Marianne Mörcks tur att vara julvärd. Istället för att tända ett levande ljus slog hon på ett elektriskt ljus med hjälp av en fjärrkontroll. Hon stannade dock inte där och plockade fram ett stearinljus och tände det enligt tradition.

– Klart det ska vara ett riktigt ljus, sa hon i sändningen.

Gina Dirawi har berättat om hoten efter att hon varit julvärd i SVT.

Gina Dirawi fruktade för sitt liv

2015 var det Gina Dirawis tur att bli julvärd. Hon blev väldigt hyllad, men det riktades också ett hat mot henne. Detta berättade hon om i SVT-dokumentären ”Vad hände Gina Dirawi?”. Även om Gina Dirawi återkommande har fått hat riktat mot sig så handlade avskyn då om att SVT hade valt en muslim till julvärd.

Annons

– Jag tror inte att jag har firat jul efter det, sa Dirawi i dokumentären.

Omedelbart efter att det tillkännagavs att Dirawi skulle bli julvärd fylldes sociala medier av hat.

– Vad jag vet har ingen haft synpunkter på de tidigare julvärdarnas tro, och jag förstår inte varför det skulle vara ett problem, sa hon till Göteborgs-Posten.

”Jag är extremt nervös. För första gången är jag rädd för mitt liv, att någon ska attackera mig”, läste Dirawi högt ur sin dagbok från vintern 2015. Efter julvärdskapet trappades hotbilden upp och under Melodifestivalen 2016 tvingades hon ha fyra livvakter.

– Min kropp kände av det. Jag hade konstant ont, var konstant sjuk och hade spasmer och migrän, säger hon i dokumentären.

Den klassiska julvärden Arne Weise kritiserade Gina Dirawi och SVT för upplägget det året. Men kritiken handlade givetvis om något helt annat än det ovanstående. Han var missnöjd med att Dirawi backades upp av en sidekick, Katrin ”Häxan Surtant” Sundberg. Han oroade sig för att det traditionsenliga receptet för julvärdskapet var på väg att ändras.

Annons

– Grejen är att man ska vara ensam om denna uppgift. Det var jag inte så imponerad av alls om jag ska vara ärlig. Jag skulle aldrig drömma om att göra jobbet på det här viset, sa Arne Weise till Aftonbladet. och konstaterade att julvärden ska vara ”tittarnas vän” och inget annat.

Lars Lerin och Manoel "Junior" Marques har båda berättat om ett mörkt förflutet präglat av missbruk. Foto: Stina Stjernkvist/SVT.

Lars Lerins missbruk

Den folkkära konstnären och tv-profilen Lars Lerin, 66, blev SVT:s val när de skulle välja julvärd 2020. Både han och maken Manoel ”Junior” Marques har ett mörkt förflutet som präglas av missbruk, vilket de pratade om i ”Tillsammans med Strömstedts”. Det fanns en tid då alkoholen upptog stora delar av Lerins vardag.

– Jag har många mardrömsgrejer som jag gjorde. Jag slängde ju ut grejer genom fönstret och sådär. Som tv:n. Det var ju inte så lyckat på stan och från tredje våningen. Jag tyckte nog att jag lekte rockstjärna mer eller mindre medvetet, säger han i ”Fyllepodden”.

Annons

Han blandade dessutom ofta alkohol och tabletter.

– Jag är faktiskt glad att jag inte mördade någon eller tog livet av mig själv, säger han och berättar också om en episod där han blev alkoholförgiftad när han befann sig på Lofoten i Norge. Då var han i en relation med den norska konstnären Yngve Henrikssen. Ett tag var Lerins kropp förlamad, men han kunde återhämta sig efter några timmar.

I ”Schulman show”-podden berättade Lerin att han lider av en del självförakt som grundar sig i en jobbig barndom.

– Jag har gjort så hemska saker på fyllan, så att metoo är ingenting det. Jag har gjort så mycket kränkande saker och bar mig åt som ett svin speciellt mot mitt ex, säger Lerin i podden.

Han ska ha bett dem han gjort illa om förlåtelse.

Erik Haag och Lotta Lundgren
Erik Haag och Lotta Lundgren kritiserades hårt för valet att inte direktsända under julafton. Foto: Stella Pictures

Erik Haag och Lotta Lundgren kritiserades hårt

När SVT gick ut med att 2017-års julvärdar Erik Haag och Lotta Lundgren inte skulle direktsända under julafton väcktes genast stark kritik från tittare – och Arne Weise sa att han övervägde att bryta traditionen att lyckönska julvärden innan sändning.

Annons

Duon konstaterade att det inte gick att göra en direktsändning och samtidigt ha det innehåll som de hade tänkt sig.

– Fy fan! Det är så jävla viktigt att man sitter där, så som jag gjorde i trettio års tid. Man kan inte sitta hemma och njuta av sig själv. Jag blir upprörd när jag hör det här, sa Arne Weise till Aftonbladet.

När Erik och Lotta var julvärdar var det sedan en tid tillbaka konstaterat att de var ett par. Relationen dem emellan var länge hemlighetsfull, men 2016 bekräftade Erik att det som hade spekulerats kring länge, i Di Weekend.

– Jag lever ett jättekonstigt dubbelliv. Varannan vecka när mina barn går i skolan i Stockholm, så bor vi i Midsommarkransen. Sen så fort på fredagen när det är klart då åker vi i väg 7-8 mil till skärgården, till en ö som heter Mörkö, och där bor Erik, sa Lotta i podden, ”Mina vänner-boken” 2019.

Efter skilsmässan från ex-maken Erik Haag skrev Martina Haag romanen ”Det är något som inte stämmer” (2015), om sorgen att bli lämnad. Lotta Lundgren har två barn med ex-maken Martin Johansen, och Erik Haag har fyra barn ihop med Martina Haag.

Annons

– Jag skilde mig häromåret från Martina. Det är verkligen just en livskris för det var så många inblandade, och barnen, och jag minns hur mina föräldrars skilsmässa påverkade mig, sa Erik Haag i Café 2015.

Sanna Nielsen julvärd
Sanna Nielsen blev både ledsen och förfärad över alla hatiska kommentarer hon fick utstå efter att ha presenterats som julvärd. Foto: Stella pictures

Sanna Nielsen mobbades: "Livrädd"

Sanna Nielsen blev julvärd 2016. Ett helt okontroversiellt val skulle man kunna tycka. Men när Sanna presenterades som värd fick hon det som hon kallade för ”horribla kommentarer” kring sitt utseende.

Under pressfotograferingen hade hon på sig en naturfärgad axellös ylletröja, svarta byxor, bara fötter i svarta högklackade skor. Kläderna och hennes läppstift fick många att skriva dessa horribla kommentarer.

”Att jag ens skriver detta är egentligen sorgligt. Att jag tar åt mig av det här och väljer att skriva detta är förmodligen fel. Jag borde inte bry mig. Men det gör jag. Inte bara för min skull, utan för att jag än en gång får bevisat för mig att kränkande kommentarer och mobbing är något som får ta mer plats i vårt samhälle för man anser sig ha rätt i att få säga vad man tycker”, skrev hon på sociala medier. Hon har också erfarenheter av mobbning från sin egen uppväxt.

Annons

– Det var många glåpord. "Du ska inte tro att du är något", du är ful, äcklig, du är det värsta som finns. De spottade efter mig. Det var långa korridorer i skolan. Jag och mina kompisar satt i korridorerna. Killgänget som var värst… alltså, det räckte med en blick. Jag var livrädd. Bara de tittade på mig blev jag paralyserad. Ställde mig i givakt framför dem. Stirrade rakt fram. Jag ville inte vara Sanna Nielsen. Jag skulle hellre ha varit utklädd, hetat något annat. Jag blev enormt osäker på mig själv. Det fick mig att vackla om jag skulle fortsätta hålla på med musik, säger hon till Expressen.

Ernst Kirchsteiger
Även Ernst Kirchsteiger bär på ett mörker.

Ernst Kirchsteigers okända sorg

Ernst Kirchsteiger var julvärd i SVT 2004 och hyllades av både tittarna och Arne Weise. TV4-profilen framstår oftast som en ganska sorglös typ i tv.

Annons

Men i en intervju med Allas berättar han om sitt mörker. Att han kanske inte har fått uppleva många livskriser, men han har upplevt sorg. Han berättar om förlusten av sina föräldrar och bröder.

– Det har varit sorg och många tårar, men det är sådant vi alla kommer stå inför. Det är lika bra att man förbereder sig på sådant för så kommer det ju att bli. Jag har även jobbat inom mentalvården och levt nära människor som är mentalt trasiga och fullkomligt tappat tron på sig själva. Det är tufft att se. Att jag bara skulle gå runt och vara ett bländande ljus, det stämmer inte. Det finns absolut även en mörk del av mig, säger han till Allas.

Petra Mede julvärd
Petra Mede hade vissa krav för att acceptera uppdraget som julvärd.

Petra Medes svåra smärtor

Petra Mede var julvärd 2013. För att acceptera uppdraget hade hon ett par krav. Extern fotograf istället för SVT:s egna, inför pressfotograferingen. Och att regissören Edward af Sillén skulle vara manusförfattare.

Annons

I livet menar hon att humorn är en överlevnadsstrategi för henne.

– Jag tycker att livet är väldigt sorgligt, hela konceptet är ju att man ska dö, vi sitter i en eka som sakta dras mot ett vattenfall. I och med det upplever jag en stor meningslöshet, om jag går in i det för mycket står jag inte ut, säger hon i en intervju med Femina.

I samma intervju berättar hon att familjen flyttade från Stockholm till Göteborg när hon var liten, vilket fick konsekvenser.

– Jag kallades för ”stockholmaren” i skolan, och var väl på gränsen till att bli mobbad i högstadiet. Det var ett sådant där gymnasium där det var högre status att ha en storebror som stal bilar än att ha en pappa med fin bil, säger hon.

Det är välkänt att Petra senare kom in på Balettakademin och började få problem med ryggen i tjugoårsåldern. Hennes kropp, närmare bestämt diskarna i ryggen, klarade inte av träningen. I ett decennium var hon sjukskriven från och till. I SVT:s ”Min sanning” avslöjade Petra att hon övervägde, i tjugoårsåldern, att ta sitt liv på grund av smärtorna.

Annons

– Smärtan var så omnipotent, det var bara panik, man kan inte ha så här ont, det är inte möjligt, ska det vara så här ont så går det inte att fortsätta, säger hon i SVT:s ”Min sanning”.

Kalle Moraeus julvärd
"Jag har varit föräldralös större delen av mitt liv", säger Kalle Moraeus. Foto: TT

Kalle Moraeus förlorade båda föräldrar

2011 var det Kalle Moraeus tur att vara julvärd i SVT. När Aftonbladet träffade honom efter sändningen hade han svårt att minnas vad som sagts och gjorts under sändningen.

Spelmannen från Dalarna beskriver sin barndom som extremt lycklig, trots en stor förlust. Hans mamma blev svårt sjuk när han var elva år och avled när han var tretton.

– Det var ju naturligtvis ett jäkla trauma i livet. Sedan måste jag säga att det är så länge sedan att jag har lite svårt att komma tillbaka till det läget. Jag får liksom inte tag i de känslor jag hade. Människan är väldigt anpassningsbar, säger han i en intervju med Expressen.

Annons

Hans pappa avled 1989, när Kalle Moraeus var 26 år.

– Så jag har varit föräldralös större delen av mitt liv, säger han i samma intervju.

anne lundberg julvärd
Anne Lundberg var julvärd år 2007. Foto: TT

Anne Lundbergs pappas tragiska död

SVT-profilen Anne Lundberg var julvärd 2007. Ett uppdrag som hon har beskrivit som en stor ära.

Den rutinerade programledaren har haft några sorger i sitt liv, som hon har berättat om. Anne växte upp med en alkoholiserad pappa och hon var bara 20 år när han 56 år gammal tog sitt liv.

– Det jobbigaste med att leva med en alkoholist är att de ljuger och jag visste aldrig om han skulle vara nykter när jag kom hem från skolan. Men mamma lyckades ge oss tre syskon en bra uppväxt och god självkänsla. Hon sa att det var viktigt att vara god och snäll. Hon skapade trygghet genom att säga att vi dög som vi var och att allt skulle ordna sig, har hon berättat för Hallandsposten.

Annons

Till Hemmets journal förklarade Anne att det var väldigt jobbigt att växa upp med missbruk i familjen. Och att det var jobbigare än självmordet i sig.

– Det kan låta hemskt att säga – men då tog det slut, säger hon.

lasse kronér julvärd
Lasse Kronér fick problem med att tända ljuset. Foto: TT

Lasse Kronérs mörka tid

2008 var det Lasse Kronérs tur att vara julvärd. Han fick uppenbara problem med att tända ljuset. Hans plan var att bryta en tändsticka så att han skulle kunna hitta den i direktsändning. När tändstickan väl skulle tändas så var planen att stickan skulle gå av.

– Jag gillar när saker och ting går fel för det blir en avslappnad attityd i det. Den jävla tändstickan gick av och vad jag inte hade räknat med var att den skulle brinna och ramla ner i bomullen som låg vid mina fötter, säger han till Aftonbladet, och förklarar att det började brinna vid hans fötter. Men han stampade för att släcka den lilla elden. Och efter den incidenten kände han sig lugnare hela sändningen igenom.

Annons

I samma Aftonbladet-intervju berättar Kronér att han kämpade med utbrändhetssymtom under den tiden när han blev erbjuden julvärdsuppdraget.

– Det var när jag var "inne i väggen". Så det var mycket under den perioden som var jobbigt, säger han.

I samma veva som Metoo-rörelsen tog fart polisanmäldes Kronér för sexuellt utnyttjande av en person i beroendeställning samt sexuellt ofredande av en tidigare kvinnlig praktikant. När anklagelserna kom förlorade han ett flertal uppdrag. Men idag är han friad från anklagelserna. Det var en mörk tid för programledaren.

– Jag gick inte utanför dörren på tre månader och köpte mat via mat.se. Det var helt vansinnigt, säger Lasse till Aftonbladet.

Ingvar Oldsberg var julvärd år 2006.

Ingvar Oldsberg sparkades

Den klassiska tv-personligheten fick sin chans att prova på att vara julvärd 2006.

Annons

De senaste åren har Ingvar Oldsberg, 75, haft en vacklande hälsa med dåliga höfter, diskbråck och artros i knäna. I mars berättade han för Aftonbladet att hans ryggoperation ställdes in eftersom hans blodvärden var alltför dåliga.

– Detta går ju inte. Jag ramlar här hemma, det bär inte i höfterna och knäna. Men jag ser jag till att röra mig i de områdena där jag kan ta emot mig så det blir inga uppseendeväckande fall, sa han till tidningen i augusti.

Under året har han dessutom varit drabbad av coronaviruset.

– Jag har inte råkat ut för några andningssvårigheter och jag har inte heller haft feber. Men jag har däremot upplevt en osannolik trötthet och varit så otroligt orkeslös, säger han till Aftonbladet.

Det stormade rejält kring Ingvar Oldsberg hösten 2017 när en internutredning visade att det var allvarliga arbetsmiljöproblem i tv-produktionen Bingolotto. Den legendariska tv-profilen fick då sparken.

Annons

– Det är inga sexuella trakasserier eller så. Det kan vi vara säkra på. Det kanske kan vara om jag har styrt och dikterat, vilket man gör som programledare, sa Oldsberg till Expressen efter beskedet.

André Pops julvärd
André Pops blev svårt sjuk under en resa. Foto: TT

André Pops mystiska sjukdom i Thailand

SVT-sportens stabila profil André Pops, 48, var julvärd 2010.

Först tänkte han tacka nej till jobbet, men blev övertalad av sin fästmö. För Expressen berättade Pops att han var darrig när han skulle tända ljuset.

– Det var nog mer hela grejen med att jag visste att det är ett ögonblick som betyder mycket för många och då vill man att det ska bli fint, sa han då.

2009 hade Pops rejäla problem med hälsan när han smittades av denguefeber under en semester i Thailand. Han var inlagd på sjukhus i sex dygn, och ett tag såg det ut som att han skulle behöva en blodtransfusion. Men då vände värdena uppåt. När han var tillbaka i Sverige tappade han en del hår, kände domningar i ansiktet och händerna samt hade värk i leder. Han bestämde sig ändå för att vara SVT:s ankare från friidrotts-vm.

Kattis Ahlstöm julvärd
Kattis Ahlström axlade rollen som julvärd år 2018. Foto: TT

Kattis Ahlströms pappa avled hastigt

Kattis Ahlström, 54, var julvärd 2018, och hyllades. Hon körde live och spelade inte in sitt program likt Lotta Lundgren och Erik Haag året innan.

Annons

Den rutinerade programledaren hade dock en oro inför sin uppgift. Givetvis handlade det om att tända ljuset.

– Jag har ju fantiserat om allt som kan gå fel, sa hon till Aftonbladet. Under en tid såg vi inte så mycket av Kattis Ahlström i tv. Hon tröttnade på att se sig själv i rutan och blev istället chefredaktör för Ica-kuriren, 2006-2010. När hon skulle spela in det sista avsnittet av programmet ”Tv-huset” 2005 så var Henrik Johnsson programledare. Detta eftersom hennes far hastigt hade avlidit.

Arne Weise julvärd
Arne Weise – den mest klassiska av alla julvärdar. Foto: TT

Arne Weises sjukdomskamp

Den mest klassiska av alla julvärdar var Arne Weise. Och att han tog sitt uppdrag på allvar kan man minst sagt säga.

Han var julvärd för första gången 1972 och sista gången 2002. Där emellan gjorde han några avbrott.

Annons

Han avled 2019 89 år gammal, och den sista tiden i livet kämpade han med sin hälsa. Under sina sista år tappade han 15 kilo i vikt, hade problem med tarmarna och genomgick en hjärtklaffsoperation. Dessutom fick han en godartad tumör bortopererad. Han var också drabbad av minnesproblem.

– Men det är lite av en mardröm att i en intervjusituation åberopa någon känd författare. Och när man inte kommer ihåg framstår man som en idiot, sa han 2013 när han var 83 år gammal och jobbade med ”Minnenas television”.

Annons