JUST NU: Börje Salming är död – blev 71 år gammal

JUST NU: Börje Salming är död – blev 71 år gammal

Börje Salming är död.
Hockeylegendaren blev 71 år gammal.
Det bekräftar klubben Toronto Maple Leafs i ett uttalande.

Börje Salming är död – blev 71 år gammal
0:56

Efter reklamen: Börje Salming är död – blev 71 år gammal

(0:56)

Slå på ljud

Framgångarna i NHL gjorde honom till en av Sveriges största hockeyhjältar genom tiderna.

Efter succéåren i det kanadensiska laget Toronto Maple Leafs blev Börje Salming, som allra första svensk, invald i hockeyns Hall of fame 1996.

Det blev hela 1148 matcher och 787 poäng i den höstlövsprydda matchtröjan, samt en säsong i Detroit Red Wings, innan Börje Salming tog det tuffa beslutet att lämna hockeyäventyret i Nordamerika och flytta tillbaka hem till Sverige och AIK.

Börje Salming

Börje Salming blev älskad i Toronto Maple Leafs för sitt uppoffrande spel. Han blev som allra första svensk invald i hockeyns Hall of Fame.

Hasse Persson / TT /

Fick sin tröja upphissad i taket

I arenan Maple Leafs Garden, numer Scotiabank Arena, fick han sitt tröjnummer upphissat efter karriären. Det var även här han fick sitt tröjnummer pensionerat 2016.

Ingen spelare i klubben skulle få spela i nummer 21 igen.

– Jag vet att det var många i min familj som hade tårar i ögonen under ceremonin, jag hade inte det då. Men när jag fick se allting själv i morse, då fick jag tårar i ögonen i stället. Det var jättefint alltihop, sa Börje Salming till Expressen.

Börje Salming älskad av alla

För att förstå Börje Salmings storhet är det bara att läsa självbiografin ”Blod, svett och hockey”. Där berättar backlegendaren om när han gjorde en ful dubbelparkering, lämnade bilen och gick in för att handla i en affär.

– När jag stod i kön hörde jag en barsk röst undra vems bil som stod dubbelparkerad. När jag sa att det var jag sa han nästan skamset ”Oh, sorry Borje, just take your time”.

– Jag handlade klart och när jag kom ut stod han och dirigerade trafiken på grund av att min jävla bil var i vägen. När jag kom till bilen stannade han trafiken i båda riktningarna och sa ”Go ahead, Borje. Thank you very much”. Det var förjävla roligt. Men egentligen så skämdes jag när jag åkte därifrån.

Börje Salming

Börje Salming står som staty på Legends Row utanför Toronto Maple Leafs hemmaarena.

Youtube

Börje Salming i tårar – tar emot jubel omringad av hustrun och barnen

Börje Salming drabbades av ALS

I augusti berättade Börje Salming att han drabbats av den obotliga nervsjukdomen ALS, och sa att han i ett halvårs tid upplevt problem med talet och känt behov av att ta pauser för att återhämta andan.

– Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt, sa Salming i ett uttalande till TT.

– Jag vet inte hur dagarna framöver kommer att bli, men jag förstår att det blir prövningar större än vad jag någonsin stått inför. Det är en sjukdom som i dag saknar botemedel, men jag vet att det pågår forskning över hela världen, och en dag kommer vetenskapen att finna en lösning. Just nu får jag förlita mig på mediciner som bromsar förloppet.

Börje Salming död, 71 år gammal

I ett uttalande under torsdagskvällen bekräftade klubben Toronto Maple Leafs att Börje Salming dog den 24 november.

– Toronto Maple Leafs sörjer förlusten av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med sin otroliga karaktär och tuffhet. Han hjälpte till att öppna dörren för andra européer i NHL och definierade sig själv genom sitt spel på isen och genom sina insatser för samhället, säger klubbens president Brendan Shanahan och fortsätter:

– Vi riktar våra djupaste kondoleanser till hans fru Pia, barn Teresa, Anders, Rasmus, Bianca, Lisa och Sara samt broder Stig.

Börje Salming blev 71 år gammal.

Börje Salming

Börje Salming blev 71 år gammal.

TT

Foto: TT