Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kanalens besked om Let's Dance-profilen efter skandalen: "Handlar om att skydda människor"

30 nov, 2023, 13:00 
Let's Dance
Nu har vi ett definitivt beslut om Let's Dance-profilen!
Annons

Let's Dance-profilen Filip Dikmen har blivit väldigt omdiskuterad på sista tiden. Filip har tydligt tagit ställning för Palestina under den pågående krisen i Mellanöstern, vilket resulterade i att han fick lämna sin roll som programledare för Musikhjälpen.

De tycker nämligen inte att åsikterna som Filip gett uttryck för i de sociala medierna går i linje med public services krav på opartiskhet.

"Generellt kan vi inte prata så mycket om personal på grund av sekretess i avtal. Men eftersom Filip nu själv har berättat att han var tilltänkt som programledare så kan vi bekräfta det. Vi håller inte med om det Filip säger i medier", skrev Sveriges Radio och Musikhjälpen på de sociala medierna.

"Alla har självklart rätt att uttrycka sina åsikter, men det kan få konsekvenser för vilka jobb man kan göra hos public service".

Oscar Zias stora önskan: Bättre självkänslaBrand logo
Oscar Zias stora önskan: Bättre självkänsla

Efter Filip Dikmen – ny Let's Dance-profil i blåsväder

Men nu anklagas Sveriges Radio för dubbelmoral. Bland de nya programledarna för Musikhjälpen finns en annan Let's Dance-profil: Oscar Zia.

Let's Dance
Oscar där uppe längst till vänster!

Han har också gjort ett ställningstagande i Israel-Palestina-konflikten, genom att skriva under uppropet #Vikräver. Oscar och en rad andra kändisar, däribland Bianca Ingrosso, Stellan Skarsgård och Laila Bagge, krävde där både vapenvila och ett stopp för blockaden i Gaza.

Annons

Därför får Oscar Zia stanna i Musikhjälpen

Men Musikhjälpens ansvariga utgivare Anna-Karin Larsson menar att detta inte går att jämföra med det Filip Dikmen gjort. Oscars deltagande i #vikräver är förenligt med public services policies.

– Ja, jag har gjort den bedömningen och bedömer den underskriften som ett ställningstagande för humanitär hjälp, alltså bland annat att skydda människors liv och hälsa, och att det fördömer våld mot civila oavsett vilken sida i konflikten och är inte ett ställningstagande för endera av de två stridande parterna, säger Anna-Karin Larsson till Veckorevyn.

– Vi utgår alltid från mänskliga rättigheter och humanitära behov, däremot ska vi inte ta ställning för eller mot parter i konflikter.

#Vikräver ställde dock till med en mindre skandal i kändisvärlden, rapporterade Expressen.

– Många kändisar som skrev på är nu rädda för konsekvenserna, sa "en av Sveriges mest inflytelserika nöjesprofiler" till tidningen.

”Läst alla era kommentarer och håller med. Ett tillägg bör definitivt göras till uppropet, med även en tydlig markering mot Hamas terrorattack mot Israel. En blodig, vidrig attack med många civila offer”, skrev Camilla Läckberg på Instagram.

Annons