Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Känslostorm när Börje Salming hyllas "Inte ett öga torrt"

12 nov, 2022, 07:20 
Känslostorm när Börje Salming hyllas "Inte ett öga torrt"
Foto: TT

Det var en mycket känslosam stund för alla inblandade.

Annons
Här bryter Börje Salming ihop – efter orden om dödsbeskedetBrand logo
Här bryter Börje Salming ihop – efter orden om dödsbeskedet

Hockeylegenden Börje Salmings hälsa har sedan en tid tillbaka försämrats.

I augusti blev det känt att 71–åringen hade drabbats av den obotliga sjukdomen ALS. Tal- och sväljförmågan har försämrats markant sen familjen gick ut med Börjes hälsoläge.

Börje kom till Torono 1973 och blev en av de första europeiska spelarna att platsa i NHL, världens högst rankade ishockeyliga. Efter totalt 17 säsonger i Toronto Maple Leagues tillhör Börje en av de bästa spelarna i ligans historia.

Hyllades stort där framgångarna en gång började

Salming är en verklig ikon i hela världen men i I Toronto, Kanada har man berörts lite extra av sportlegendens insjuknande.

Det var ju här Börje utvecklades och visade stor talang och gjorde åskådarna så stolta.

Annons

Det var inte självklart att stjärnan skulle ha möjlighet att resa till Kanada, men fick till slut klartecken att flyga. I Kanada befinner sig nu familjen, hustrun Pia och barnen Bianca, Rasmus, Teresa och Anders.

Scotiabank Arena var fylld med åskådare när gamla hockeylaget Toronto Maple Leafs hyllade Börjes ankomst i Kanada i natt, svensk tid.

Börje Salming leddes ut på isen och stod lutad mot före detta hockeyspelaren Mats Sundin och Darryl Sittler när hans namn ropades ut i högtalarsystemet.

Nu skulle hockeyikonen få ta emot publikens värme och applåder.

Kunde inte hålla tillbaka tårarna

De stående ovationerna blev allt för mycket för Börje som brast ut i gråt. Det var han inte ensam om. Hela arenan fylldes av en känslostorm och alla på plats var klart berörda av situationen.

Före detta hockeyspelaren och Börjes vän Mats Sundin berättar om känslorna på plats för Sportbladet.

– Det var...väldigt emotionellt. Men också fantastiskt att få vara med och få uppleva hur Toronto visar Börje så mycket kärlek, säger en alltjämt tagen Mats Sundin när vi träffar honom under läktarna direkt efter ceremonin.

Annons

– Börje tog in det själv också, det märktes verkligen. Han känner stödet han får från den här staden.

Svårt att hålla tillbaka tårarna i en arena fylld av känslor. Foto: TT/

Reaktionerna på sociala medier väller in

Hyllningsceremonin berörde inte bara alla på plats i Scotiabank Arena. Även på sociala medier var det märkbart att svenskens situation har berört många:

"Du behöver inte ens vara ett Leafs fan för att älska detta. Vilken tårdrypande stund. Så vackert" skriver en användare på instagram.

" En riktig legend. Inte ett öga torrt i arenan. Mycket bra gjort Toronto"

En längre hyllning till Börje Salming är planerad inför att Toronto Maple Leafs möter Vancouver Canucks under natten till söndag, svensk tid.

Foto: TT

Annons