Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kjell Bergqvist om första mötet med frun Karin – stora beslutet i relationen

11 jun, 2024, 19:30 
Vendela Lönnqvist
TT
Nu avslöjar Kjell Bergqvist hur han och hustrun Karin träffades.
Annons

I sitt arbete porträtterar Kjell Bergqvist en man som drastiskt skiljer sig från hans egen persona.

I två säsonger har skådespelaren spelat Evert Bäckström, kriminalaren med en förkärlek till alkohol. För Kjell ser det annorlunda ut – han har nämligen nolltolerans när det gäller att dricka på arbetstid.

5 saker du inte visste om Kjell BergqvistBrand logo
5 saker du inte visste om Kjell Bergqvist

Kjell Bergqvists välgörenhetsarbete

Istället låter han tiden utanför arbetet gå en hel del åt humanitärt arbete. När kamerorna slocknade efter en tids inspelning av "Bäckström" flög han hastigt till Huay Yang i Thailand för att fortsätta med det välgörenhetsarbete han påbörjade för många år sedan.

Även i Sverige har han sett till att delta när det behövs. I en intervju med Hemmets Journal berättar han att han varje natt tog emot flyktingar på centralstationen i Göteborg under flyktingkrisen 2015.

Annons

Anledningen till hans brinnande passion att hjälpa utsatta menar han bland annat kommer från hans egna uppväxt, men också från resor utomlands där han bevittnat en annan nivå av misär.

"Jag är så blödig"

Däremot kan generositeten ibland bli hans svaga punkt.

– Jag är så blödig. När jag ser fattigdom och elände tömmer jag alla mina bankomatkort och delar ut pengar till höger och vänster. Det är inte alltid bra. Om man delar ut kontanter i Thailand går pengarna ofta till fel saker, som alkohol eller lotter, säger han i intervjun och fortsätter:

– Det finns ett otroligt utbrett spelberoende bland thailändska kvinnor. Många ser en eventuell lottovinst som sin enda möjlighet att ta sig ur fattigdomen. Därför brukar Karin bromsa mig när jag vill ge bort kontanter. ”Nej, stopp nu Kjelle! Vi ska lösa det här, men på ett annat sätt”, förmanar hon mig. Karin är en klok kvinna.

Så träffade Kjell Bergqvist sin fru Karin

Det har gått 24 år sedan han för första gången träffade sin fru Karin. Mötet var av en ren slump. Kjell var försenad till ett möte på en restaurang med regissören Ulf Malmros.

Annons

Förseningen ledde till att Ulf hade påbörjat ett samtal med Karin, som då arbetade på restaurangen. När Kjell anlände förstod han efter en stund att någonting hängde i luften mellan honom och Karin.

– Dagen efter gick jag tillbaka till restaurangen och frågade Karin om hon ville gå ut och äta middag med mig någon kväll. Hon fullkomligt sprang ut i köket för att hämta papper och penna så att hon kunde ge mig sitt telefonnummer, säger han till Hemmets Journal.

Kjell Bergqvist om relationen till Karin: "Inte tjafsat om skitsaker"

Nyckeln till en långvarig relation menar Kjell beror på ömsesidig respekt, och att inte göra en höna av en fjäder.

– Vi har aldrig försökt göra om varandra och inte heller tjafsat om skitsaker. Vem som ska göra vad har mer eller mindre gett sig självt. Vi har ett ganska rättvist upplägg hemma. Jag är den som sköter tvätten och disken. Karin och jag pratar aldrig om mitt jobb. Hon har över huvud taget aldrig sett mig på en teaterscen.

Annons