Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Klart: Eurovision ändrar plötsligt reglerna – Sveriges bidrag påverkas

23 nov, 2022, 07:00 
Cornelia Jakobs, vinnaren av Melodifestivalen 2022 och programledarna för Melodifestivalen 2023 Farah Abadi och Jesper Rönndahl.
Nu kommer det nya besked från Eurovision Song Contest inför tävlingen i maj.
Annons
Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listanBrand logo
Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listan

I maj varje år är det dags för en stor höjdpunkt för musikälskare i hela Europa. Det är när folkfesten Eurovision Song Contest intar rutan som över hundra miljoner fans bänkar sig i tv-sofforna runt om i världen.

Men inför nästa års tävling gäller det att hänga med. Efter fjolårets skandaler ändras nämligen reglerna rejält.

Länderna ville stoppa Cornelia Jakobs

Förra året tog Ukraina hem tävlingen, men på grund av det rådande kriget kommer tävlingen istället hållas i Storbritannien. Sverige fick nöja sig med en hedersam fjärdeplats, trots att Cornelia Jakobs med låten Hold me closer hela tiden var favorittippad.

Eurovision song contest kommer denna gång hållas i Liverpool i M&S Bank Arena
Här, i Liverpool i M&S Bank Arena, kommer det mellan den 9-13 maj vara betydligt större drag.

Hon sjöng sig hela vägen till final, och efter tävlingen visade det sig att hon hade kunnat snubbla redan på semifinalen. Inte på grund av att den svängiga låten inte höll måttet, tvärtom. Efter tävlingen kom det fram att sex länder fuskat, när det kom till juryröstningen, bekräftade EBU.

Annons

Aftonbladet rapporterade även om att ett av målen med fusken var att stoppa favorittippade Cornelia Jakobs från att ta sig till final. De gjorde istället olovligen upp mellan varandra för att få fram sina respektive länder till final.

Det var San Marino, Azerbajdzjan, Montenegro, Polen, Georgien och Rumänien som gav varandra högsta poäng, och diskades från finalen. Nu väljer EBU att agera.

Så påverkas Sverige av ändringen

För att undvika liknande katastrof i år har man nämligen fattat ett stort beslut. Jurygrupperna slopas helt från semifinalen, för att undvika liknande fusk, enligt TT. Tittarna sitter istället på hela makten när det kommer till att avgöra vem som gör upp i finalen.

Men ändringen kommer inte ensam. Nu öppnar Eurovision upp för hela världen, och blickar utanför Europas gränser. Tidigare har man enbart kunnat rösta från Europa, men nu får alla ge sig in i leken.

Tittare från utanför Europa kommer kunna rösta online, och måste lägga in sina bankkortsuppgifter för att säkra att det inte fuskas med röster.

Denna stora ändring av regler kommer givetvis påverka Sverige, men till det bättre. Det svenska bidraget Hold me closer planerades ju sänkas av det strategiska juryfusket – något som nu inte kan ske. Historiskt sett är ju Sverige ofta favorittippat, och nu slipper vi oroa oss för att fuskas ut i förtid.

Foto: TT

Annons