SVT-kollegornas hårda kritik mot Carina Bergfeldt – efter insamlingen

Carina Bergfeldt startade en insamling till en organisation som hjälper de utsatta barnen i Afghanistan. Nu ifrågasätts hennes agerande och flera av SVT-medarbetarna riktar stark kritik mot engagemanget.

Slå på ljud

Carina Bergfeldt uppmanade häromdagen sina följare att skänka 57 kronor var till Svenska Afghanistankommittén för att hjälpa de utsatta barnen i Afghanistan. Det hela resulterade i att organisationen dagen efter fått in över en miljon kronor.

Nu har initiativet väckt stark intern kritik bland kollegorna på SVT, enligt flera källor till Dagens Nyheter.

SVT-kollegornas kritik till Carina Bergfelt - efter engagerandet

Carina Bergfeldts kollegor på SVT är oroliga över att hennes agerande ska ha skadat tittarnas förtroendet för nyhetsrapporteringen och opartiskheten som public service står för.

Flera av medarbetarna ska ha uppgett till DN att organisationer, som Svenska Afghanistankommittén, ska kunna granskas av SVT-redaktionen utan att det ifrågasätts. De menar att oberoendet mot biståndsorganisationer måste garanteras, och av samma anledning får de anställda inte heller delta under Världens barn-galan.

SVT-profilen om Carina Bergfeldt initiativ: "Sänder fel signaler"

Lina Makboul, 48, är reporter på SVT:s ”Uppdrag granskning”, och enligt DN förstår hon inte längre vad som gäller om det ska gå till på det här sättet.

– Jag blev väldigt förvånad över hennes initiativ. Internt får vi hela tiden höra att vi ska förhålla oss opartiska. När jag läste inlägget så fick jag känslan av att hon har koll på SVT:s riktlinjer men skiter i dem ändå, säger hon och fortsätter:

– Agerandet väcker frågor och sänder fel signaler. Med tanke på kritiken som finns mot public service så blir det bara för mycket. Jag förstår inte vad som gäller längre. Och vad är meningen med att vi skickar var och varannan medarbetare på etikkurs, när man sedan ändå bara kan skita i det?

SVT:s svar på Carina Bergfeldt agerande

Carina Bergfeldt skrev själv i sitt inlägg på Instagram, när hon startade insamlingen, att hon var osäker på om hon fick ta det initiativet som hon gjorde.

”Jag vet i ärlighetens namn inte om jag får göra så här, så det är möjligt att jag får skäll av SVT:s etikavdelning eller någon chef inom kort. Men jag tänker att när det handlar om barn, har vi rätt att ta någons parti.”

Till Aftonbladet gav SVT sedan sin syn på saken.

”Det är omöjligt att inte bli berörd av nyheter från Afghanistan och alla som jobbar på SVT omfattas av yttrandefrihet. Men privata engagemang kan påverka arbetsuppgifter och bevakningsområden. Det är särskilt viktigt i publicistiken där vi alltid måste stå fria och värna vårt oberoende. Carina och jag är därför helt ense om att hon framöver inte kan bevaka exempelvis Svenska Afghanistankommittén”.

Foto: TT

LÄS MER: Drottning Margrethes stora svek mot familjemedlemmen – vägrar dyka upp

LÄS MER: Hanna Hedlunds nya singelliv efter skilsmässan med Martin Stenmarck

LÄS MER: Bilderna avslöjar – skillnaden mellan prins Julian och hans syskon