Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kultfilmen Strul görs om helt – Filip Berg inväntar Björn Skifs reaktion

29 mar, 2024, 12:53 
AvLinus Brännström
Björn Skifs version är klassisk. Nu ska Filip och Berg och Amy Deasismont göra en helt ny tolkning av kultfilmen Strul.
– Jag tror inte ens att man behöver jämföra mig med Björn Skifs, säger Filip Berg om pressen att axla den historiska rollen.
Annons
Tommy Körbergs plötsliga utspel om Björn Skifs: ”Den jäveln”Brand logo
Tommy Körbergs plötsliga utspel om Björn Skifs: ”Den jäveln”

I actionkomedin Strul från 1988 spelar Björn Skifs kemiläraren Conny som hamnar i fängelse, oskyldig dömd för narkotikabrott, och där dras in i en rånarhärva – samtidigt som han faller för polisen Susanne, spelad av Gunnel Fred.

Filmen, vars manus skrevs av Skifs och Bengt Palmers, blev en enorm succé som lockade närmare en miljon biobesökare. Med åren har den också blivit något av en kultklassiker.

Nu blir det en ny version, som ska visas på Netflix med premiär senare i år. Filip Berg, 37, ska spela Conny medan Amy Deasismont, 31, gör rollen som polisen – i den nya versionen omdöpt till Diana.

– Man ska försöka prata om det här utan att kritisera originalet. För utan originalet hade ju jag och Amy inte suttit här i dag, säger Filip Berg till Svensk Damtidning.

Annons

– Men när man tar en sådan här gammal kultfilm och gör en ny version så här många år senare blir det ju ett tillfälle när man damma av lite saker, vi ska ändå trycka in storyn i 2020-talet. Förhoppningsvis kommer man att känna igen den gamla filmen men se att den har fått en liten renovering.

Amy Deasismont och Filip Berg gör huvudrollerna i den nya versionen av Strul.Samuel Steén/TT

Inte född när originalet kom

Filip Berg beskriver det som att original-Strul hade ett slags inslag av förhöjd verklighet och liknar den vid känslan i de gamla Jönssonligan-filmerna.

– Vår version har mindre av det. Men kärnan är ju densamma, det är en kille som söker sanningen och ska rentvå sig, säger han.

Filip Berg var två år när Strul gick upp på bio. Amy Deasismont var inte ens född.

– Men jag har ju förstått att den var väldigt stor. Det har känts jättekul att kliva in in något som redan har en publik. Det är också spännande och utmanande att man går in i något som folk har vissa förväntningar på, säger Amy Deasismont.

Björn Skifs 1988 – samma år som Strul gjorde succé på svenska biografer.Börje Försäter/TT

Filip Berg om skräcken

Och förväntningarna på nya Strul lär vara höga. Då filmen är en ny version av en svensk klassiker finns också en risk att många bedömer den hårdare – liksom de nya Jönssonligan-filmerna fått tuff kritik.

Annons

– Vi har inte kopierat den gamla storyn rakt av, det finns en del förändringar också. Förhoppningsvis ger gamla rävar som Björn Skifs och Bengt Palmers tummen upp, säger Filip Berg.

Han berättar att han inte räds pressen.

– Jag tror inte ens att man behöver jämföra mig med Björn Skifs, för jag gör på ett sätt en helt annan roll. Jag är inte så skrämd av det, det har gått 35 år och jag tror att den här filmen också kommer att hitta till en ny publik som inte har något förhållande till originalet. På så sätt känns det ändå ganska tryggt, säger Filip Berg och fortsätter:

– Den där skräcken har man ju ganska ofta som filmskapare, att det finns folk som redan har en bestämd åsikt. Men det är väl en del av jobbet, att våga.

Annons