Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Lagercrantz första möte med hemliga frun – lyxlivet med SVT-chefen

15 jan, 2022, 19:00 
AvAnna von Koch
När succéförfattaren David Lagercrantz slog igenom med buller och bång för några år sedan kändes det nästan som att vinna på lotto. Men verkligheten kom snabbt ikapp. Och den innebär ett hårt slit med skrivande och att tampas med sin allt nervigare personlighet.
Annons
TV: David Lagercrantz om pappans hårda ord på dödsbäddenBrand logo
TV: David Lagercrantz om pappans hårda ord på dödsbädden

Det är bråda dagar för succéförfattaren David Lagercrantz, 59. Knappt har hans nya deckare Obscuritas landat i bokhandeln förrän 15 filmbolag nu står på kö för att få köpa rättigheterna.

– Det har blivit jordens hype kring boken. Det känns som om livet börjat mullra igen och det är kul att det sparkar i gång, säger David.

Obscuritas, som betyder mörker eller mysterium, är den första av fem böcker i en ny deckarserie. Den tar sin början sommaren 2003 när USA just har invaderat Irak. I Stockholm mördas en fotbollsdomare med ett förflutet i Afghanistan. Vildhjärnan och fotbollspappan Giuseppe Costa häktas för brottet och fallet ser solklart ut.

Men Costa vägrar att erkänna mordet och polischefen beslutar att anlita professor Hans Rekke, världsledande expert på förhörstekniker. Finns det någon som kan knäcka Costa är det han. Men ingenting blir som polisen förväntat sig.

Boken beskrivs som en smart och spännande sträckläsning, där ingenting riktigt är vad det ser ut att vara. David beskriver den som en karaktärsdriven berättelse, där mordet tycks litet, men som i själva verket rymmer en stor historia.

Annons

David trodde sig skriva på en gammal historia, men i samma stund han satte punkt tog talibanerna åter makten i Afghanistan. Idén till boken kläckte David lite löst under en intervju med DN för två år sedan.

David berättade att han ville skriva en modern Sherlock Holmes, fast i stället för Holmes arrogans så kunde karaktären ha självtvivel och komma från aristokratin – lite som David själv. Dessutom kunde han gärna totas ihop med en stark från förorten Husby. ”Han med lyxen att kunna vara svag – och hon, lite som Zlatan, uppvuxen i en tuff miljö och därför tvungen att vara stark.”

Responsen från förlaget i Sverige och förläggare i 20 andra länder, lät inte vänta på sig. Alla ville ha en ny bok av David Lagercrantz.

– Jag fick jordens panik och kände mig som en bedragare, som sålt in något som inte fanns. Jag skrev och skrev och försökte hitta min ton, men det blev inget bra. Då var jag klok nog att slänga allt och börja om på nytt. Det var ett katastrofprojekt som till slut blev något riktigt bra, säger David.

Annons

Visst tycker David att det varit roligt att slungas in i Zlatans värld, som medfattare till självbiografin Jag är Zlatan Ibrahimovic och som författare till tre Millenniumböcker med Lisbeth Salander i huvudrollen. Men det här, säger han, ligger honom närmare om hjärtat.

– Det är här mitt stora passionsprojekt. Här har jag kunnat gräva helt skamlöst i mig själv och mitt liv. Jag tror det är det bästa jag gjort. Ibland känns det till och med som det är nu jag debuterar på riktigt, säger han stolt.

David Lagercrantz är aktuell med nya boken Obsuciras – och med sin medverkan i Stjärnorna på slottet.

Vi hörs på telefon. David är lätt att prata med, glad, ödmjuk och även nyfiken på vem jag är. Han har precis avslutat ett samtal med sin agent och strosar nu omkring i sin nyinköpta våning på Östermalm i Stockholm. Familjen bodde tidigare på Södermalm i Stockholm, men kände ett behov att röra på sig.

Annons

När David fått ”oförtjänt mycket pengar” efter sina bokframgångar, kunde de se sig om efter något större. Han och hustrun Anne hittade en stor sekelskiftesvåning nära Kungliga Djurgården och blev helt förälskade. – Just nu ser jag ut över Oscarskyrkan och Narvavägen. Det är ljuvliga kvarter. Och det är skönt att bo lite större, särskilt nu när alla tre barnen är hemma. Även om David blivit rik på sitt skrivande, så är pengar inte allt.

– När jag först fick stora summor var det lite som att vinna på lotto. Men sensationen försvann ganska fort, och livet slog tillbaka med alla sina vanliga problem. Det jag drömmer mest om nu är att få lite andrum, och inte hela tiden känna mig pressad av allt som måste göras.

David träffade hustrun Anne på en fest för 20 år sedan. Han blev attraherad av den 12 år yngre journalisten och har fortsatt att vara det. Anne är den lugna medan David är den neurotiske.

David Lagercrantz med hustrun Anne Lagercrantz. Foto: IBL

– När vår son bröt nyckelbenet precis och benet stod rakt ut blev jag helt hysterisk medan Anne enbart blev samlad och kapabel. Jag hade gärna önskat att jag blivit lite coolare med åren. Men tyvärr förstärks väl bara karaktärsdragen. Jag blir bara nervigare och nervigare, säger David och skrattar.

Annons

Som pappa är han ständigt närvarande, kärleksfull och engagerad. Men kanske just lite nervig.

– Jag brister inte i kärlek. Men mina barn skulle förmodligen må bara av en något stabilare far. Minsta lilla fläck av oro i deras ögon får mig att flaxa runt för att genast ställa allt till rätta. När jag blir stor någon gång ska jag försöka lära mig att sansa mig något.

Född: 4 september 1962 i Solna.

Bor: I en sekelskiftesvåning på Östermalm. Lantställe, ön Härligö i Finland.

Familj: Hustrun Anne Lagercrantz, 47, chef på SVT, samt barnen Signe 27, (från en tidigare relation), Nelly, 16, och Hjalmar, 13.

Karriär: Reporter på bland annat Expressen och Sundsvalls Tidning. Har skrivit böcker sedan 1997 – däribland romanerna Syndafall i Wilmslow och Himmel över Everest, biografin Jag är Zlatan Ibrahimovic och tre böcker om Lisbeth Salander.

Annons