Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lars Johansson: En sann nöjesgigant är död – men Hans Wahlgrens arv kommer leva länge

10 maj, 2024, 12:55 
Lars Johansson
Deras kärlekssaga var en av Sveriges mest omsusade och omskrivna i svindlande 67 år.
Nu har Hans Wahlgren gått bort, 86 år gammal, och lämnar sin älskade Christina Schollin efter sig.
Men skådespelarens arv är stort och starkt – han är urfadern till det mest kända och framgångsrika familjeimperium nöjes-Sverige skådat.
Annons

Hans Wahlgren är död – blev 86 år gammalBrand logo
Hans Wahlgren är död – blev 86 år gammal

Skådespelaren Hans Wahlgren är död.

Han gick bort 86 år gammal efter en sista tid kantad av sjukdom och svårigheter.

Kvar i livet lämnar Hans Wahlgren sin hustru, skådespelerskan Christina Schollin, 86.

– Vi säger fortfarande att vi älskar varandra, det gör vi. Det är som sagt en tacksamhet över att få vara i tvåsamhet så länge, det är inte alla som får uppleva det, har hon berättat för Amelia.

Paret träffades när de båda bara var 19 år gamla, det var omedelbart himlastormande kärlek. Christina Schollin har berättat hur hon skrev i sin dagbok:"Jag är kääääär. Så kär som jag aldrig har varit förut, aldrig någonsin. Åhhh, vad han är underbar. Jag känner att honom skulle jag vilja gifta mig med och ingen annan. Och jag vill att han ska bli far till mina barn. Han är redan allt jag vill leva för."

Annons

Hans Wahlgren lämnade Christina Schollin

Men livet är ju sällan en spikrak väg framåt. Under repetitionerna av Anton Tjechovs Måsen, i regi av Ingmar Bergman, uppstod ett hack i skivan. Hans Wahlgren valde att inför hennes Dramaten-premiär tillfälligt lämna en förtvivlad Christina Schollin.

Än en gång anförtrodde hon sig till dagboken:"Jag bara gråter och gråter. Samtidigt som jag inser att det är precis vad Hans behöver, att komma ut och träffa andra, fast helst andra grabbar, och leva rullan riktigt ordentligt, så gör det så förbaskat ont för jag älskar honom fortfarande."

Dock.

Vissa kärlekspar verkar vara ödesbestämda för varandra. Hans Wahlgren och Christina Schollin blev tillsammans igen. Och de två har verkligen för evigt satt avtryck i den svenska nöjeshistorien.

Hans Wahlgren, Pernilla Wahlgren och Christina Schollin
Hans Wahlgren och Christina Schollin tillsammans med dottern Pernilla Wahlgren 1979.Åke Cyrus

Förutom alla roller och sammanhang de två själva figurerat i har de under decenniernas gång lagt grunden till en sällan skådad dynasti i underhållningsbranschen i Sverige.

Annons

Dottern Pernilla Wahlgren, 56, är en av landets absolut klarast lysande stjärnor. Förutom en framgångsrik pop- och scenkarriär är hon numera programledare för Allsång på Skansen och huvudnumret i egna Kanal 5-produktionen Wahlgrens värld. Sönerna Niclas, 58, och Linus Wahlgren, 47, har även de rönt stora framgångar inom skådespeleriet, såväl i tv som på film och privatteatrar. Enda barnet som inte gått i mammas och pappas fotspår är Peter Wahlgren. Han arbetar som brandman.

Hans Wahlgrens barnbarn – gör succé efter succé

Barnbarnen är inte sämre, utan kanske till och med de mest framgångsrika inom Wahlgren-klanen. Bianca Ingrosso, 29, är programledare, influencer, entreprenör. Hon har sin egen tv-show – Bianca – och sålde delar av sitt sminkmärke Caia för nästan ogreppbara 200 miljoner.

Benjamin Ingrosso, 26, har vunnit Melodifestivalen, är hyllad artist och låtskrivare, samt haft eget matlagningsprogram i tv.

Annons

Oliver Ingrosso, 33, är succékrögare som driver restaurangen OLLI Ristorante, och som turnerat världen över med kusinen Sebastian Ingrosso och Swedish House Maffia.

Christina Schollin och Hans Wahlgren
Christina Schollin och Hans Wahlgren träffades som 19-åringar. Här är paret tillsammans på Kristallengalan 2019.Olle Sporrong/EXP/TT

I samband med fars dag skrev Pernilla Wahlgren om sin pappa Hans på Instagram: “Få har sån tur att få världens bästa pappa – OCH världens bästa morfar – men det har jag och mina barn! Stort Grattis på Fars Dag älskade pappa, och TACK för allt du har gjort för mig & mina barn under alla år! Utan dig hade jag aldrig klarat småbarnsåren som ensamstående mamma till tre små vildingar…! Snällaste, roligaste, gulligaste och mest hjälpsamma pappa & morfar man kan ha!!! Pappa, vet du att att att att att att….”.

Hans Wahlgren och Christina Schollin har bott hemma hos Pernilla Wahlgren under vintern då snömängden gjort det svårt för paret att klara av tillvaron i det stora röda huset på Värmdö. Dottern tog även hand om pappa i höstas då hans fru reste till Nerja i Spanien i höstas. Där har Hans Wahlgren och Christina Schollin under mer än två decennier haft sitt paradis Casa Angel.

Annons

Annars är det som sagt ofta Hans Wahlgren som varit det stöttande navet i familjen. När Christina Schollin trippelbröt ankeln och tvingades sitta i rullstol berättade hon för Amelia:

– Efter det var min man Hans mitt stora stöd i livet. Han var tvungen att passa upp på mig, jag kunde inte göra någonting. Inte hämta ett glas vatten, gå ut i köket, hämta något i kylskåpet eller laga mat.

Hans Wahlgren och Christina Schollin på sitt bröllop
Christina Schollin och Hans Wahlgrens vinterbröllop, den 22 december 1962.FOLKE HELLBERG

Christina Schollin om livslånga kärleken till Hans

De två har alltid funnits där för varandra. Till Amelia fortsatte Christina Schollin:

– Ja, men det är ju alldeles självklart. Annars skulle man inte klara sig. Det är en oerhörd styrka. Jag tänker ofta på alla ensamma människor, som råkar ut för samma sak som jag och är tvungna att klara sig själva och i möjligaste mån försöka få livet att fungera.

Christina Schollin följde upp med att förklara hur det stod till med passionen i förhållandet efter nästan sju årtionden tillsammans:

Annons

– Inte är vi passionerat förälskade, men naturligtvis har vi en ömhet för varandra.

Hans Wahlgren föddes i Helsingborg, men växte upp i Smedslätten, Bromma utanför Stockholm. Han var son till skådespelarna Ivar Wahlgren och Nina Scenna.

Hans Wahlgren
Hans Wahlgren på hustrun Christina Schollins bokrelease av hennes memoarer "Ett himla liv", på Scalateatern 2019.Karin Törnblom/TT

Filmdebuten kom i Ragnar Falcks kortfilm Indianer och blekansikten. Genombrottet blev filmen Raggare från 1959.

Under elva säsonger var Hans Wahlgren med i Hagge Geigerts show Hagges revy i Göteborg. Där imiterade han bland andra Jan Malmsjö, Jarl Kulle och Carl XVI Gustaf. Han spelade också i en rad farser och komedier på Stockholms privatteatrar: Oh! Calcutta! Pippi Långstrump, Charleys tant och Spanska flugan.

Sommaren 2001 gjorde Hans Wahlgren Kärlek och lavemang tillsammans med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern i sin födelsestad.

En sann nöjesgigant är död. Men hans värv och arv kommer att leva länge än.

Annons