Lasse Brandebys stora hemlighet vid dödsbädden – Lasse Kronér var en av få som visste

Lasse Brandeby och Lasse Kronér

Lasse Kronér var en av få som visste om Lasse Brandebys hemlighet.

Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022
0:50

Efter reklamen: Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022

(0:50)

Slå på ljud

I slutet av 70-talet gjorde Lasse Brandeby dundersuccé i lokalradio med den excentriske karaktären Kurt Olsson. Men de främsta framgångarna kom först tio år senare, när han fick sin egen tv-serie i SVT.

Folket kunde inte få nog av mannen med den rutiga kavajen och den udda frisyren. Flera uppföljare började sändas och tv-serien Fådda blommor prisbelönades vid tv-festivalen i Montreux.

Samtidigt fortsatte han att uppträda på teaterscener runt om i Sverige, släppa musik och 1990 utkom han med Långfilmen om mig själv – en fiktiv berättelse om Kurt Olssons liv.

Lasse Brandeby

Lasse Brandeby i rollen som excentriske Kurt Olsson.

Tommy Holl/TT

Fick cancerbeskedet under Let's dance

Därefter fortsatte han att synas i en rad olika sammanhang. 2007 medverkade han i TV4-programmet Let's Dance, där han blev juryns hackkyckling och ständigt sågades för sin dansstil.

Den folkkäre skådespelaren erkände själv att motivationen inte var på topp. Han bad om att få lämna programmet flera gånger, men tv-tittarna såg hela tiden till att rösta kvar honom.

– Jag hade från början tänkt att vi skulle vara kvar i sju program. Om vi blir utröstade nu kommer en stor sten att falla från mitt bröst, sa han till Aftonbladet.

Lasse Brandeby och Ann Lähdet Let's Dance 2007

Lasse Brandeby och Ann Lähdet i Let's Dance 2007.

Karin Törnblom/TT

Lasse Brandeby höll sjukdomen hemlig

Det kom senare fram att han drabbats av prostatacancer i anslutning till programmet. Beskedet höll han hemligt fram till sin död 2011 och bara ett fåtal visste om att han var svårt sjuk.

Nära vännen Lasse Kronér var en av dem.

– Han ville ha det så. Det var jag och familjen som visste. Lasse har velat hålla detta för sig själv. Han ville inte att människor skulle pjoska med honom. Jag fick ljuga folk rakt i ansiktet när de frågade hur han mådde. Jo, det är bra, sa jag.

NU GRATIS

Otrohet, svek och draget vapen – skandalerna som skakat Let's dance: ”Skilsmässoprogrammet”

Lasse Kronér om sista mötet: ”Fruktansvärt jobbigt”

Lasse Brandeby var orolig att sjukdomen skulle innebära färre jobberbjudanden. När han medverkade i Fångarna på fortet 2011, som gåtläsaren Fader Forau, var han svårt sjuk.

Strax efter inspelningen blev han inlagd på sjukhus. Den 20 november avled han på Sahlgrenska sjukhus i Göteborg. Strax innan hade Lasse Kronér, som vakat vid sin väns sida de senaste tre veckorna, tagit ett sista farväl.

– Jag visste att det var sista gången vi sågs. Det var fruktansvärt jobbigt att stänga dörren efter att jag kramat honom. Vi visste att det var sista gången, sa han till Aftonbladet.

Lasse Brandeby och Lasse Kronér

Lasse Kronér tar ett sista farväl av Lasse Brandeby.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Foto: TT