Lasse Kronérs dolda liv utomlands – nu kommer mörka sanningen fram

26 feb, 2023, 20:00 

Lasse Kronér sov i parker och greps av polis.

Annons

Lasse Kronér har varit SVT trogen i många, många år. Säsong efter säsong har tittarna kunnat se han sprudla av energi och lycka i Doobidoo. Musikprogrammet, som han själv var med och tog fram 2005, har dessutom gjort honom extremt folkkär.

Lasse Kronér om tuffa tiden: "Vad i helvete händer?"
Lasse Kronér om tuffa tiden: "Vad i helvete händer?"

Doobidoo tillhör ständigt tittartoppen och tittarna vägrar svika programmet. Man kan lätt konstatera att Lasse Kronér har hittat en trygg plats, i ett program som han hela tiden ser till att styra med van hand.

Därför var det aningen förvånande när han plötsligt presenterades som en av deltagarna i Discoverys överlevnadsprogram The Island. Men den som kanske var mest förvånad var Lasse Kronér själv.

– I efterhand när jag tänkt över det är det nog på grund av att jag är lite bekväm av mig och alltid varit ganska bortskämd. Så att få hamna i en situation där man är helt utsatt, det var något jag skulle vilja uppleva, har Lasse Kronér sagt till Aftonbladet.

Lasse Kronér i Discovery-programmet The Island
Lasse Kronér lämnade tryggheten i Sverige för att kasta sig ut i vildmarken på en öde ö i Stilla havet.
Recept.se Nyhetsbrev

Lasse Kronér gripen av fransk polis

Det var helt enkelt bara packa väskorna och bege sig ut i vildmarken för att, tillsammans med en rad andra kändisar, tackla faror som hunger och vilda, farliga djur.

Annons

Men frågan är om Lasse Kronér inte förskönat sin trygga bakgrund. I programmet kommer det nämligen fram att han befunnit sig i utsatta situationer tidigare.

I början av 80-talet strosade han omkring på gatorna i Paris och försörjde sig som gatumusikant. Det var också där han blev gripen av polis när han spelade på en förbjuden plats.

– Plötsligt kom en piketbuss och ut rusar tolv poliser, tar gitarren, slänger in den i bussen så att det blev en spricka i gitarren – och så klippte de strängarna med en bultsax, säger Lasse Kronér till Expressen.

Lasse Kronér med gitarr
Lasse Kronér livnärde sig som gatumusikant i Paris i början av 80-talet. Under tiden sov i parker och greps en gång av polis.

”Sov i parker och hade det för jävligt”

Enligt Expressen satt Lasse Kronér frihetsberövad i flera timmar innan han kunde ta sig till kafé, ansluta sig till andra gatumusikanter i Paris, fixa gitarrsträngarna – för att sedan i gemensam trupp ge sig ut på de franska gatorna för att fortsätta musicerandet.

Annons

Så här i efterhand inser Lasse Kronér, som tillbringade sju år i Europa med att spela på gator och torg, att han möjligtvis kan ha romantiserat levernet lite väl mycket.

– Jag har ju naturligtvis förskönat detta, det var ju skitjobbigt, man sov i parker och hade det för jävligt egentligen. Men när jag ser tillbaka på det så är det en väldigt fin tid, säger Lasse Kronér.

Och vem vet, utan de franska gatornas musikskola kanske Doobidoo inte hade blivit samma succé.

Lasse Kronér
Lasse Kronér upplevde tiden i Paris som skitjobbig.

Foto: TT

Annons