Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Leif Andrée blev lämnad av hustrun – ger nytt besked om kärleken

06 feb, 2024, 12:00 
Louise Wibergh Lenti
Separationen tog hårt på Leif Andrée. Nu berättar han dock om sina nya insikter och imponerande karriärsteg.
Annons
5 saker du vill veta om Leif AndréeBrand logo
5 saker du vill veta om Leif Andrée

Leif Andrée, 66, är skådespelaren som underhållit oss på teaterscenen och filmduken sedan 1983. Vi har sett honom i filmer som Pelle Svanslös, Kaninmannen, Kommisarie Späck, Tomten är far till alla barnen, Vinnare och förlorare, En plats i solen och Livet är en schlager – för att nämna några få. Många känner även igen hans röst då han bland anat läser rollen som clownfisken Marvin i de svenska dubbningarna av succéfilmerna Hitta Nemo och Hitta Doris.

Lite som den orangea clownfisken värnar Leif om familjen och sina nära och kära. När han var liten lämnades han bort till en fosterfamilj, något som lämnat sina spår.

– Jag minns det som i går, när mamma stod på perrongen på T-Centralen och sa hejdå Leif, jag kommer snart, och så sattes jag på ett tåg, berättar skådespelaren till Expressen och forsätter:

Annons

– Jag hatar att bli lämnad, det är det värsta jag vet.

Hårda uppbrottet med hustrun

Året var 1992 och februariluften var sval med någon enstaka minusgrad. Skådespelaren Leif Andrée möter teaterchefen Sophia Artin på restaurangen Riche vid Stureplan i Stockholm. Det säger klick och kärleken är ett faktum. Ett år senare gifter de sig och på sikt får de tvillingsönerna Stellan och Victor.

Paret är tillsammans i 30 år, tills Sophia en dag kommer hem och berättar att hon vill lämna honom. I efterhand har Leif berättat för Expressen att beslutet att skiljas var allt annat än ömsesidigt.

– Det här är ingenting som jag har velat. Vi har inte varit överens, berättar Leif för tidningen och forsätter:

– Det finns så mycket kärlek kvar. Hon är mitt livs stora kärlek, det är en stor sorg och bedrövelse.

Leif Andree med fru Sophia Artin våren 2010
Leif Andree med Sophia Artin våren 2010.Fredrik Hessman/TT

Vidare berättar Leif att det samtidigt finns en lättnad efter att beslutet togs 2022. Kampen var över och nu flyttades fokus från att försöka få tillbaka sin fru till att överleva sorgen. Två viktiga komponenter i hans sorgarbete var terapi och att få gå till jobbet, berättar han för magasinet Accent.

Annons

– Det är som man är upptagen av sin sorg hela tiden, men när man väl jobbar, så slipper man det, säger Leif Andrée.

Samma år som han separerade från hustrun Sophia blev Leif belönad med medaljen Litteris et Artibus av kungen för sina framstående konstnärliga insatser i karriären.

Leif tar emot medaljen Litteris et Artibus av kungen på Stockholms slott våren 2022.Jonas Ekströmer/TT

Nya beskedet om kärleken

Efter medaljen från självaste kungen fortsätter karriären att blomstra för Leif Andrée.

Nyligen medverkade han i den danska kortfilmen "Knight of fortune" där han spelar huvudrollen Karl. Till Leifs stora förvåning har kortfilmen nu nominerats till en Oscar!

Annons

– Det är så stort så man fattar ingenting. Jag börjar nästan gråta, säger Leif till Expressen.

Oscarsgalan den 13 mars kommer han följa tillsammans med sönerna hemma framför tv:n.

I samband med de glädjande nyheterna fick Leif frågan hur det går med kärleken. Förut ville han inget hellre än att han och Sophia skulle hitta tillbaka till varandra – nu har han däremot insett att de trots allt inte passar ihop längre.

– Det är sorgligt som fan fortfarande men jag börjar se en ljusning, säger Andrèe som inte har gett sig ut på dejtingmarknaden igen.

Foto: TT

Annons