Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Leif GW Perssons häftiga utspel i sändning – reagerar direkt på Maria Forsbloms fråga

12 jan, 2023, 14:30 

Leif GW Persson hade mycket att säga om den nya franska trenden.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Leif GW Persson har med åren blivit Sveriges folkkärare kriminolog. Det händer ofta att han sitter i diverse tv-sändningar och kommer med djuplodande analyser om kriminalfall som skakat Sverige.

8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!Brand logo
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!

Men han är också en välkänd tobaksbrukare och snusandet i tv-rutan har blivit mer regel än undantag. Han gillar helt enkelt att stoppa in en prilla under läppen och låta den sitta kvar där ett tag.

I flera intervjuer har han pratat om sin faiblesse för snus, och i höstas fanns det även långtgående planer på att lansera sitt eget märke: GW:s Snutprilla.

Annons

– Blåljuspersonal är storkonsumenter av snus. En dosa om dagen. Och så blir det också en lite finare variant, ”GW:s guldprilla”, sa Leif GW Persson i en intervju med Göteborgs-Posten förra året.

Leif GW Persson stoppar in en snus
Leif GW Persson bakom kulisserna på TV-programmet "Efterlyst" 2000. Kriminologen lägger in en snus innan sminket.

Leif GW Persson om franska trenden

Så därför var det kanske inte superkonstigt att den alltid så begåvade kriminologen även agerade snusexpert när det var dags att gå igenom den nya franska tobakstrenden ”Le snus” i Nyhetsmorgon.

På sociala medier sprids bilder när franska ungdomar provar snus för första gången. Några blir illamående, andra yrar och svimmar. Men enligt Leif GW Persson finns det en naturlig förklaring.

Annons

–Det är en vanlig första reaktion när man stoppar in en prilla att man får både yrsel och hjärtklappning och illamående och det är väl det de reagerar mot men det går ju över, säger han i Nyhetsmorgon.

Kallar fransoser för ”veka”

Leif GW Persson betonar att nikotin inte är någonting bra att hålla på med, men passar samtidigt på att rikta en rejäl känga till det franska folket och dess ungdomar.

– Nikotin är ett dödligt gift, men jämfört med att röka vanliga cigaretter är det ju rena hälsokosten. Och i det senare avseendet så brukar ju fransmännen vara ganska liberala i sin inställning. Men de är för veka, de är inga som kan tillbringa en helg i en timmerkoja.

Leif GW Persson i Nyhetsmorgon
Leif GW Persson tycker att fransoser är ”för veka”.

GW:s svar efter Maria Forsbloms fråga

Programledaren Maria Forsblom påpekar att trenden gått så pass långt att franska myndigheter börjat oroa sig, och betonar även att snus faktiskt är olagligt i landet.

Annons

Även här har Leif GW Persson en teori.

– Det är en tydlig trend i Europa, att snuset vinner. Det beror nog mest på saknaden efter cigaretter, där lyckligtvis ett växande antal människor förstår att det är väldigt hälsovådligt.

Maria Forsblom och Martin Järborg i Nyhetsmorgon
Maria Forsblom och Martin Järborg i Nyhetsmorgon.

Foto: TT/TV4

Annons