Leif "Loket" Olsson i tuff miljonsmäll – beslutet blev en katastrof

09 apr, 2021, 13:00 
Leif "Loket" Olsson
Leif "Loket" Olsson stod för ett katastrofbeslut – och fick betala ett högt pris.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 14?
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 14?

Leif "Loket" Olsson är ett stycke levande svensk tv-historia. Det är inte många programledarinsatser som har blivit lika ikoniska som den han stod för i Bingolotto mellan 1989 och 1999. Som mest lockade programmet över tre miljoner tittare – en sanslös siffra!

Leif "Loket" Olsson i pengasmäll – gick miste om miljoner

Leif "Loket" Olsson
Leif "Loket" Olsson kunde ha varit Sveriges rikaste tv-stjärna.

Och för Leif kunde programmet ha blivit en ännu större kassako än det faktiskt blev. I programmets linda fick han nämligen ett erbjudande från cheferna som senare skulle bli legendariskt.

De sa att "Loket" kunde få en vanlig programledarinkomst – eller en ersättning på 50 öre per såld lott men tackade nej.

Enligt Expressen såldes bara runt 50 lotter per program när programmet först drog igång.

Annons

– Jag vågade inte ta erbjudandet, jag tyckte att det var för chansartat. Det gick ju inte ihop så jag sa att ”nej, jag ska ha en fast lön”, säger Leif ”Loket” Olsson till Expressen.

"Det ångrar jag"

Men det dröjde inte många år förrän de där 50 lotterna vuxit till obegripliga sju miljoner lotter per vecka. Matten är glasklar: det skulle inneburit en veckolön på 3,5 miljoner kronor för Leif! Det är i klass med ett fotbollsproffs i någon av världens största ligor.

– Det ångrar jag, eller ångrar och ångrar, jag tjänade ju bra på det ändå. Jag har aldrig räknat på det där, för det var ju inte aktuellt. Jag tyckte att jag skulle ha en fast lön, säger Leif till Expressen.

Förklaringen är hyfsat enkel. Varken Leif eller någon annan kunde ana att Bingolotto skulle bli en sådan monumental succé.

– Vi visste att vi hade ett guldkorn för det hade gått bra i lokal-tv och då skulle det kunna gå bra i hela Sverige. Men att det skulle bli den succén det blev, det kunde vi inte veta, säger Leif "Loket" Olsson.

Annons
Annons