Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Linda Staafs flykt från Sverige – okända livet utomlands: ”Chockartat”

13 dec, 2022, 11:30 
Linda H Staaf berättar själv om utlandsäventyret.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Känner du igen de svenska kändisarna – då och nu!Brand logo
Känner du igen de svenska kändisarna – då och nu!

Linda H Staaf blev känd när hon ledde den omfattande insatsen Trojan Shield, som via den krypterade chattappen Anom lyckades lura och gripa 800 vålds- och narkotikabrottslingar.

Hon växte upp i Östersund och hette då Linda Hansson, därav H:et i efternamnet. Hennes mamma Ingrid var dessutom Norrlands första kvinnliga polis.

– Jag är jättestolt över min mamma. Hon är en stor förebild, har Linda H Staaf sagt till Svenska Dagbladet.

Linda H Staaf
Linda H Staaf är dotter till Norrlands första kvinnliga polis, Ingrid Hansson.

Linda Staaf om tiden i Frankrike

Som tonåring sökte sig Linda Staaf utomlands för att bringa kunskap. När hon var 17 år gammal fick hon ett stipendium och gick på internatskola i Frankrike under ett års tid, något hon beskrivit som jobbigt.

Annons

– Det var en väldigt tuff period. Det blev rätt chockartat. Det var väldigt strikt. Man var övervakad hela tiden. Man sov i en stor sovsal och vakter lyste på oss med ficklampor på kvällen för att kolla att vi hade somnat och inte tjuvläste under täcket. Då klockan ringde skulle man stå på rad och tvätta sig i handfaten. Då klockan ringde igen skulle vi äta frukost och så ringde klockan igen och då var det skoltid.

Studerade juridik i USA

Linda Staaf har även studerat trafiksäkerhet i Stockholm, jobbat som väktare, och har en kandidatexamen i juridik och ekonomi.

– Utöver polis är jag jurist och civilekonom, jag har läst juridik i USA och har suttit ting i två tingsrätter innan jag började arbeta vid Polismyndigheten där jag arbetat mot grov organiserad brottslighet i många år, har hon sagt till författarsajten Jengel.

Linda Staaf började som revisor hos polisen 2006 och gick sedan vidare till en roll som ekonomichef, innan hon 2015 anställdes som chef för underrättelseverksamheten.

Vid årsskiftet lämnar hon Noa, Nationella operativa avdelning, mot en roll på justitiedepartementets polisenhet.

I december avslöjade Expressen att Stockholms regionpolischef tillika ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Offret var Linda Staaf och händelsen har i media kallats ”polishärvan”.

Linda H Staaf
Linda H Staaf har studerat i både Frankrike och USA.

Foto: TT

Annons