Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Sanningen om Linda Staaf – relationen med ÖB-chefen

09 dec, 2022, 12:31 

Linda H Staaf lämnar snart jobbet som chef för Noa mot en tjänst på justitiedepartementet.
Här är allt du behöver veta om Linda H Staaf – relationen med ÖB-chefen Micael Bydén, utbildning, karriär och uppväxt.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listanBrand logo
Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listan

Det var en av de största polisiära insatserna genom tiderna. Som polischef ledde Linda H Staaf den svenska insatsen Trojan Shield, som via den krypterade chattappen Anom lyckades lura och gripa 800 vålds- och narkotikabrottslingar.

Men för tre månader sedan meddelade hon att hon vid årskiftet lämnar jobbet som chef för polisens underrättelseverksamhet på Noa, Nationella operativa avdelning, mot en roll på justitiedepartementets polisenhet.

– Jag ser det som ett steg uppåt i karriären. Jag har inte tidigare varit vid ett departement, något som jag ser som en lucka i mitt CV. Jag vill lära mig den politiska styrningen, sa Linda H Staaf till Expressen.

Linda H Staaf
Som polischef ledde Linda H Staaf den svenska insatsen Trojan Shield.

Linda H Staaf om relationen med ÖB-chefen Micael Bydén

Det senaste året har det även skrivits en hel del om hennes privatliv. På grund av säkerhetsskäl har hon själv försökt ligga lågt, men efter att flera rykten florerat så tog hon bladet från munnen och bekräftade för Dagens Nyheter att hon och överbefälhavaren Micael Bydén är ett par.

Annons

– Ja, det stämmer. Jag kan bekräfta att vi är ett par.

– Och sedan har jag inte så mycket mer att säga om den saken.

Linda H Staafs uppväxt

Linda H Staaf är född 1976. Hon växte upp i Östersund och hette då Linda Hansson, därav H:et i efternamnet. Hennes mamma Ingrid var Norrlands första kvinnliga polis och en stor förebild.

Familjen består även av pappa Örjan och en lillasyster. Hon hade även en storebror som omkom i en trafikolycka när hon var fyra år gammal, vilket hon berättat för Svenska Dagbladet.

– Jag vet vilket trauma en sådan händelse innebär för en familj, sa hon till tidningen.

Efternamnet Staaf tog hon när hon gifte sig med sin dåvarande man. De har två barn tillsammans och fick sitt första barn 2012.

Linda H Staafs utbildning och cv

Linda H Staaf har studerat trafiksäkerhet i Stockholm, jobbat som väktare, och har en kandidatexamen i juridik och ekonomi, enligt DN.

Hon började som revisor hos polisen 2006. Hon gick sedan vidare till en roll som ekonomichef, innan hon 2015 anställdes som chef för underrättelseverksamheten.

Linda Staaf har inte gått Polishögskolan. Hon internutbildades och fick via den vägen sina befogenheter.

Linda H Staaf
Linda H Staaf lämnar Noa vid årsskiftet för att börja en tjänst på Justitiedepartementet.

Foto: TT

Annons