Lisbeth Åkerman – det dolda privatlivet som tv-tittarna inte får se

SVT-profilen Lisbeth Åkerman privatliv

Hon växte upp på en kriminalvårdsanstalt och ses varje vecka av miljoner svenskar.
Men ändå är "Rapport"-ankaret Lisbeth Åkerman privat mer skygg än de flesta.
– Det är min hemliga dröm att vara med i "Let´s Dance", har SVT-profilen berättat för Expressen.
Slå på ljud

Lisbeth Åkerman, 54, är motsatsernas kvinna.

Varje kväll leder hon "Rapport" och ses av miljoner svenskar. Trots det är det ytterst få som egentligen vet någonting om henne som person.

– Jag har valt att inte berätta så mycket om mig själv. Jag har haft en tanke att man inte ska veta så mycket om en nyhetsprogramledare för att då kanske man färgas av det och inte tänker på nyheterna, har Lisbeth Åkerman berättat för Expressen.

LÄS MER: Helena Segers okända förflutna – nu kommer sanningen fram

SVT-profilen växte hur som helst upp i Erikstad i Dalsland och i Göteborg.

– Ja, mina första elva år bodde jag på kriminalvårdsanstalten Västergården, där min pappa var chef. Det var en öppen anstalt med skogs- och lantbruk och de som satt där var inga tyngre brottslingar. Vi bodde inne på själva anstaltsområdet och flera av de intagna blev mina lekkamrater. Jag blev väldigt glad när de återkom något halvår eller år efter att de muckat, så att vi kunde leka igen. De var nog inte lika glada, har Lisbeth Åkerman berättat för Expressen och fortsatte då:

Lisbeth Åkerman om uppväxten på kriminalvårdsanstalt

– Det var otroligt skönt att växa upp på landet. På Västergården kunde jag gå ut och äta ärtor på åkern, hämta mjölken direkt från ladugården och leka i skogen. När jag var elva år flyttade vi till Göteborg och under tonåren exploderade mitt musikintresse. Göteborgs musikscen var verkligen stark, ett myller av olika band, och när jag var 16 lärde jag känna Freddie Wadling, som jag än i dag tycker har den vackraste rösten av alla. Vi har hållit kontakt genom åren och jag träffade honom så sent som i april innan han gick bort förra året (2016). Det blev en sådan där kväll när man känner att tiden har stått stilla.

Lisbeth Åkerman säger att hennes närmsta familj är hennes mor, syskon och deras barn. Samt en rad vänner. Någon man har hon aldrig presenterat i offentligheten. Frågan om önskan att skaffa barn har alltid besvarats lite undvikande.

LÄS MER: Helena Segers okända liv – utan Zlatan

– Det vet jag faktiskt inte riktigt, blev kommentaren då Expressen vidrörde ämnet i samband med att programledaren blev julvärd i SVT 2009.

Julvärdskapet blev prövande, trots alla rutin Lisbeth Åkerman besitter när det gäller att synas i rutan. Darrigt värre faktiskt.

– Ja, det trodde jag inte alls att jag skulle göra, men när jag stack ner fingrarna i tändsticksasken kändes fingrarna plötsligt helt lealösa, jag fick inte tag i någonting och började skaka. Då är det tur att man har så pass mycket tv-vana att man kan göra någonting åt det och säga precis som det är, "oj, titta vad jag darrar", har hon berättat för Expressen.

Lisbeth Åkermans dolda privatliv

Att Lisbeth Åkerman är ett av Sveriges mest kända ansikten leder ständigt till utmaningar. Hon är hela tiden påpassad.

– Jag är inte helt osminkad privat, men jag har väldigt lite smink då. Eftersom jag jobbar i den roll som jag gör nu så möter jag tittare varje dag och jag kan inte ta på mig vad som helst och gå till affären, jag försöker se tillräckligt proper ut för att gå ner och köpa mjölk eftersom jag blir visuellt granskad nästan var jag än är, har hon berättat för Expressen.

LÄS MER: Kaoset på Liseberg – Lotta Engbergs tårar som tittarna inte fick se

– När man möter den sortens uppmärksamhet överallt så undviker man vissa sammanhang. Jag åker kanske inte tunnelbana hem en lördagskväll om jag är ensam.

Privat kopplar Lisbeth Åkerman gärna av genom att renovera. SVT-ankaret har bland annat iordningställt ett hus hon köpt på Gotland. Hon har berättat hur hon rivit upp golv, målat och älskar verktyg. Sticksågar, vinkelslipar och allroundslipar är några av favoriterna.

Lisbeth Åkermans hemlig dröm – "Let's dance"

Förutom hantverkssysslorna är det även musik som gäller.

– Jag älskar ju musik, det är mitt stora intresse, så jag lyssnar mycket på musik och går på konserter och så där. All sorts musik. Alltifrån jazz till A Camp. Det finns ju så jäkla mycket. Spelar tyvärr inte något instrument själv. Sjunger inte heller tyvärr.

En stor hemlig dröm finns kvar att förverkliga för Lisbeth Åkerman. Den att dansa inför hela svenska folket.

– Visst - jag skulle älska att vara med i "Let's Dance", det är faktiskt något av en hemlig dröm. Men allt sådant där är omöjligt… Du kan ju tänka dig hur det skulle vara: ena kvällen ser du mig dra en cha cha och nästa kväll presenterar jag nyheterna. Det går inte...

Foto: TT