Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Louise Edlind Friberg blev 'Malin' med hela Sverige – berättar om sorgen efter Vi på Saltkråkan

22 apr, 2021, 13:08 
AvKristina Svedell
Louise Edlind spelade Malin i Vi på Saltkråkan

Skådespelaren Louise Edlind Friberg får fortfarande beundrarbrev efter rollen som 'Malin' i Saltkråkan, som spelades in för 60 år sedan. Häromåret träffade Svensk Damtidning henne för en personlig intervju om filmerna som förändrade hennes liv och sorgen efter maken Sten.

Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 15?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 15?

Hon blir igenkänd på stan flera gånger i veckan fast det gått mer än ett halvt sekel sedan filmerna om livet på Saltkråkan spelades in. Louise Edlind Friberg får helt enkelt finna sig i att för alltid vara vår älskade Malin och själva sinnebilden för en svensk sommarflicka.

Något som Louise inte har det minsta emot, inspelningarna under 1960-talet minns hon med glädje, liksom vänskapen med Astrid Lindgren.

Louise Edling Friberg blir fortfarande igenkänd på stan efter rollen som 'Malin*

– När någon undrar om det inte är jag som är Malin svarar jag ”joo”, säger hon med ett leende i sina bruna ögon.

Louise Edlind Friberg bjuder på te hemma i våningen på Östermalm i Stockholm. Och det är lika bra att säga det med en gång, hon är precis lika vacker som när hon spelade Malin på Saltkråkan. En sorts personlig närvaro genom tid och rum. Här kan man verkligen tala om mognad skönhet.

Annons

Utanför är det mörkt och kallt, Louise ser fram emot att besöka sin dotter Michaela och hennes familj i Bangkok som ska bo där ett par år framöver. Louise är både mormor och farmor och står innerligt nära alla sina fyra barnbarn. Det har alltid fallit sig naturligt för henne att umgås med barn, vilket hon tror spelade in när hon fick rollen som Malin, familjen Melkersons äldsta fick ju axla ett moderligt ansvar för sina yngre bröder om somrarna. Sedan blev ju Malin mamma till lilla Skrållan.

– Min egen pappa var väldigt fysisk, han brukade säga att barn behöver närhet och kärlek, berättar Louise med sådan inlevelse att man riktigt ser honom framför sig.

– På det sättet fanns det mycket av Malin i mig, det kändes självklart för mig att hålla om, att trösta och skratta med Pelle, Tjorven och Skrållan. Så har jag nog varit som mamma också.

Louise Edlind Friberg spelade Malin i Vi på Saltkråkan

Familjen har alltid betytt mest. Louise konstaterar att det gått två år sedan maken, Sten Friberg, gick bort och att deras barn verkligen stöttat henne.

Annons

– Vi ska ju alla dö och han var svårt sjuk, säger hon allvarsamt. Vi fick 50 år tillsammans, och jag hoppas att jag är redo när den dagen kommer för mig. Men där är jag inte än, jag vill leva och ha roligt, efterrätten är kvar.

Sorgen efter maken Sten Friberg

Hon lyckas med konststycket att tala om livets mysterium på ett jordnära sätt över tekoppen. Och det säger en del om hennes positiva förhållningssätt när hon nickar på frågan om de hann fira guldbröllop.

Jodå, det gjorde de, men en månad för tidigt eftersom de förstod att Sten inte skulle leva till den rätta dagen.

– Vi skålade i champagne, rörde om i bubblorna så han skulle kunna dricka, och tackade varandra för vårt gemensamma liv.

Hon säger det kraftfullt och oförställt, det känns som en ängel går genom rummet. Louise var bara 20 år när hon gifte sig med den drygt tio år äldre läkaren Sten Friberg. Han friade redan vid tredje dejten och Louise sa ja. Men där tycker hon hennes föräldrar borde sagt till henne att vänta lite, så ung som hon var.

Annons

Sten vidhöll förresten livet ut att han inte hade en aning om att hon var Malin med hela svenska folket när han förälskade sig i henne, och Louise säger att hon inte alls håller det för omöjligt.

– Han var den första man som talade med mig som om jag hade något i huvudet. Jag saknar hans kloka synpunkter och så anade jag släktskapet med komikern Thor Modéen i honom, tillägger hon kärleksfullt.

Att de hade en paus i äktenskapet i samma veva som Louise i början av 1970-talet filmade mot Steve McQueen i Frankrike är sedan länge glömt och förlåtet. Den romansen avslöjade ju Louise för Svensk Damtidning för flera år sedan och konstaterade att så kan det gå om maken utnyttjar sitt flicktycke.

Louise Edlind Friberg är sannerligen en spännande kvinna. Hon gifte sig inte bara det år hon fyllde 20, hon kom in på Dramatens elevskola också. Ingmar Bergman var ordförande i juryn och den som fällde avgörandet. Louise berättar att hennes klass firade 50-årsjubileum för några år sedan.

Annons

– Dramaten är fortfarande mitt hus, det kändes verkligen vid återträffen, säger hon.

Louise har en sådan röst att den fyller varje vrå i rummet utan att hon höjer den. Den där sortens skådespelarröst som hörs till tredje raden och knappt finns längre. Marie Göranzon gick några klasser över henne och det märks att de fostrats i samma skola. Louise har för övrigt spelat mycket teater även om det är rollen som Malin som gjort henne känd. Än idag får hon friarbrev från unga män världen över. Hon har spelat massor av komedi, bland annat med Gösta Ekman och axlat många roller på privatteatrar och andra scener, vid sidan av tv-serier, filmer och – riksdagsarbete!

SVT spelar in Vi på Saltkråkan på nytt

Åren på scenskolan väckte henne politiskt, uppvuxen i ett borgerligt hem fann hon sig till rätta hos folkpartiet och betraktar sig som socialliberal. Hon är fortfarande öppen för politiken och som skådespelerska har hon aldrig gått i pension.

Under torsdagen kom nyheten att SVT spelar in Vi på Saltkråkan i en ny modern version.

– Det är väldigt roligt att Saltkråkan får leva för en ny generation. Den gamla är lite daterad, det är skönt att det moderniseras, säger Louise i SVT:s Morgonstudion.

AV: Kristina Svedell
Foto: Per Arvidsson, TT

Annons