Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mona Tumbas kärlekskamp – bakom fasaden: ”Jag förlät Sven för otroheten”

25 jan, 2021, 11:18 
AvAnna von Koch
Sven Tumbas änka Mona Tumba berättar sin sanning i ny bok.
Om makens otrohet, systern som mördades – och om den fina vänskapen med prinsessan Birgitta.
Annons
Hör Mona Tumba berätta om okända resan med prinsessan Birgitta!Brand logo
Hör Mona Tumba berätta om okända resan med prinsessan Birgitta!

I över femtio år var Mona Tumba gift med den legendariske hockeyspelaren Sven ”Nenne” Tumba, innan han somnade in 80 år gammal på Danderyds sjukhus. Ett händelserikt, kärleksfullt och roligt äktenskap, men inte alltid så perfekt som Mona velat ge sken av.

I sin nyutkomna biografi "Mona Tumba – Min sanning" berättar hockey­legenden Sven Tumbas änka för första gången om vad som ibland föregick bakom äktenskapets lyckliga fasad.

– Jag förstod snabbt att Nenne inte alltid var trogen, säger Mona när Svensk Damtidning ringer upp henne i våningen i Florida för att tala om boken.

Mona trivs i North Palm Beach där hon har en våning med utsikt över havet.

"Sven hade stor sexdrift"

Sven Tumba älskade människor – och människor älskade honom. Han var social, fysisk och rolig.

– Men så hade han också en stor sexdrift, vilket ledde till många klavertramp, avslöjar ­Mona.

Annons

Mona Tumba

Bor: North Palm Beach i Florida, USA.
Född: 4 oktober 1941 i Stockholm.
Familj: Barnen Tommie, 58, Johan, 56, Stefan, 50, och Daniel, 39, åtta barnbarn och tre barnbarnsbarn.

I början av äktenskapet var det som värst, berättar Mona i sin bok. Telefonen kunde ringa konstant hemma i Täby med en flicka som ursäktade sig över att ha ringt fel i andra ändan. Mona förstod såklart vad det handlade om, men bet ihop. Hon sa aldrig något till sina väninnor, men anförtrodde sig vid några tillfällen för sin pappa, Nils, som hon alltid stått nära.

– Pappa var ett stort stöd. Han kom väldigt bra överens med Nenne, men blev väl också besviken och tyckte att jag ­skulle lämna honom. Samtidigt betonade han att det var mitt liv och något jag själv måste ­reda ut. Han pushade mig aldrig utan lät mig fatta mina egna beslut och det är jag glad för, ­säger Mona.

Sven och Mona Tumba vid sin poolvilla i Höllviken i Skåne, 1968.

Mona blev aldrig bitter på Svens otrohet

Det blev dock bättre med åren och Mona är idag inte bitter över det som varit.

Annons

– Nej, då blir du en sur gammal kärring. Jag visste ju vem jag gifte mig med och man kan inte göra om en människa. Det är klart jag blev ledsen och besviken, men han var mannen jag älskade och jag vet att han älskade mig också. Han var aldrig elak utan alltid mån om mig. Jag kunde kalla honom en apa och skälla ut honom, men sedan släppte jag det och gick vidare, säger Mona uppriktigt.

Det är många saker i boken, som Mona aldrig har pratat ­öppet om. Såsom mordet på hennes syster Maud, systerdotterns överdos och sin pappas alltför tidiga bortgång. Det har varit för jobbigt.

– Att ha fått berätta min historia har betytt oerhört mycket för mig. Det är egentligen helt otroligt att jag gjort det, för jag har aldrig tidigare kunnat prata om de här tragiska sakerna. Jag har burit allt inom mig. Men i och med bokskrivandet har jag insett att det lättar om man delar med sig. Det är en stor börda som har lättat från mitt hjärta.

Mona och Sven Tumba var gifta i över 50 år. Ett lyckligt äktenskap – för det mesta.

Men livet har självklart inte bara gått i moll utan det har också varit många glädjeämnen. Hit hör självklart de fyra sönerna Tommie, 58, Johan, 56, Stefan, 50, och Daniel, 39, samt de åtta barnbarnen och de tre barnbarnsbarnen. Förutom otroheten hade de ett händelserikt och roligt äktenskap, fyllt av kärlek.

Annons

Berättat många härliga kungliga historier

Boken tar upp många härliga, kung­liga historier. Monas pappa Nils Nessim var god vän med prins Bernhard av Holland, sedan de pluggade i London på 30-talet och prins Sigvard arbetade som designer i faderns mattfirma Nessims. Mona har därför vuxit upp med många kungligheter som gäster hemma i parad­våningen på Östermalm.

Mona och Nenne blev vid ett tillfälle hembjudna på lunch till prins Bernhard och exdrottning Juliana till Soestdijk, det pampiga 1700-talsslottet sydost om Amsterdam. Mona var orolig för att det skulle bli stelt, men Juliana var hur spontan och ­naturlig som helst och skojade om att hon var bakfull.

– Vi hade hemskt trevligt och exdrottning Juliana var en otroligt rolig och pigg dam, ­säger Mona.

Mona är väninna med prinsessan Birgitta men här är det Sven Tumba som ger kronprins Carl Gustaf en ishockeylektion år 1958.

Efter lunchen bjöd Juliana med sig Mona att bada i en pool tillsammans med hennes döttrar, dåvarande drottning Beatrix och några av prinsessorna. När Mona avböjde eftersom hon inte hade någon baddräkt svarade Juliana bara ”äsch, det behövs inte!”.

Annons

Mona var vid det här tillfället gravid med sitt fjärde barn. Prins Bernhard slog vad om att det skulle bli en flicka, efter tre pojkar. När Mona några månader senare födde sonen Daniel kom ett telegram från prinsen, tillsammans med en femdollarssedel. ”I lost, congratulations”.

De har varit bästisar i över 55 år. Och ingen kan ta miste på värmen och den innerliga vänskapen mellan prinsessan Birgitta, Lill-Babs och Mona Tumba här.

Goda vänner med prinsessan Birgitta

Mona och Nenne umgicks även med prins Bertil och prinsessan Lilian, samt med prinsessan Birgitta, som Sven lärde känna när de båda studerade till gymnastikdirektörer på GIH i slutet på 50-talet. De ­hade en ett år lång hemlig romans, men förblev vänner livet ut. Idag står prinsessan Birgitta och Mona varandra nära och hörs ofta på telefon.

– Ja vi pratas vid. Nu sitter hon ju på Mallorca och är så uttråkad eftersom golf­banan har stängt. Hon är en otroligt underbar person och jag tänker aldrig på att hon är prinsessa. Hon har inga divalater, är totalt chosefri och är väldigt mån om sina vänner.

Annons