Ludmila Engquist försvann efter skandal – har inte visat sig på 16 år: "Får ta straffet"

Friidrottaren Ludmilla Enquist dopade sig – försvann efter skandalen

Ludmilla Enqquist var en av landets största idrottsstjärnor på nittiotalet. men efter en dopingskandal raserade allt och Ludmila gick under jorden. Nu var det 16 år sedan hon gjorde ett offentligt framträdande.

mSagan om den hyllade idrottsstjärnan Ludmila Engquist fick ett abrupt slut år 2001 när det blev känt att hon hade tagit förbjudna dopningspreparat. I fem år hyllades hon av svenska folket då hon bland annat vann OS-guld på 100 meter häck år 1996 och VM-guld, året efter.

– Hon har varit en idol, en förebild för många i Sverige, har Friidrottsförbundets tidigare ordförande Bengt Westerberg sagt i intervjuer.

Ludmila Engquists hyllade idrottskarriär gick i kras

Ludmila föds den 21 april 1964 som Ludmila Viktorovna Leonova i Tambov i dåvarande Sovjetunionen. Hon börjar tidigt med friidrott och vill, redan från början, vara bäst. Hon gifter sig med sin tränare Nikolaj Narozjilenko och får redan som 18-åring dottern Natasja.

Ludmila Engquist
Fredrik Sandberg/TT

Som 27-åring vinner Ludmila Narozjilenko VM-guld på 100 meter häck i Tokyo 1991. Efter det träffar hon den svenske idrottsentreprenören Johan Engquist. De blir kära och år 1993 flyttar hon till Sverige. Samma år fastnar hon i en dopningskontroll. Det upptagas att hon tagit anabola steroider vilket leder till en att hon blir avstängd från att tävla.

LÄS MER: Tittarna reagerar på Suzanne Axells uppträdande

Men Ludmila ger sig inte och två år senare upphävs avstängningen efter att hennes exman Nikolaj erkänner att han, av svartsjuka, blandat ner det förbjudna medlet i hennes kosttillskott.

Comebacken sker i Sverige och år 1997 får hon Svenska Dagbladets bragdguld. Några år senare blir hon diagnostiseras med bröstcancer men Ludmila fortsätter att träna trots alla påfrestande cellgiftsbehandlingar.

– Folkets kärlek hjälper mig så mycket när jag står på startlinjen, säger Ludmila under den här perioden.

Sommaren 2000 meddelar Ludmila att hon slutar med häcklöpning. Men hon fortsätter att träna och överraskar alla med att tävla i vinter-OS i bob, en sport hon aldrig prövat tidigare.

I dokumentärer om Ludmila framkommer det att hon egentligen inte gillade sporten – samtidigt som hon inte ville göra svenska folket besvikna.

"Det var mitt eget fel – jag får ta straffet"

– Hon hade målat in sig i ett hörn, det var så stor karusell som dragits i gång. Stora sponsorer var involverade. Hon kände att hon inte kunde ta nederlaget och säga att det här vill jag inte göra, säger en nära vän i P1-dokumentären ”Ludmila – i nationens intresse”.

Bobprojektet stöter dock på en oväntad dopningskontroll och Ludmila åker fast. Hon erkänner i en uppmärksammad presskonferens.

LÄS MER: Tobias Karlsson avslöjar pinsamma missen med Carola

– Det var mitt eget fel. Jag får ta straffet … Jag tycker faktiskt att man kan förlåta, att man måste förlåta, berättade hon senare i en intervju med Stina Lundberg Dabrowski i SVT, år 2005.

Och sedan dess har den före detta idrottsstjärnan inte uttalat sig.

Kort efter skandalen flyttade Ludmila till Spanien och enligt uppgifter till Aftonbladet bor hon och maken Johan fortfarande där. Efter att hon försvann från rampljuset fick hon även sonen Elias, som i dag är 17 år.

Foto: TT