Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Magdalena Andersson: Dolda privatlivet med maken och barnen

Magdalena Andersson med maken Richard Friberg

Magdalena Andersson berättar om kärleken, familjelivet, fritiden och åldrandet. Så här lever finansministern med maken och sina två barn.
5 saker du inte visste om Magdalena Andersson
Slå på ljud

Svensk Damtidnings Anna von Koch träffade Magdalena Andersson i slutet av sommaren, år 2020.

Det är en av sommarens sista strålande dagar. Solen lyser från en klarblå himmel och Källtorpssjön ligger mörk och spegelblank mellan träden.

Svensk Damtidnings reportageteam befinner sig vid Hellasgården i Nacka, sydost om Stockholm, tillsammans med finansminister Magdalena Andersson.

Hon glider vant fram i sin kajak med något rofyllt i blicken. För är det någonstans Magdalena Andersson kan koppla av, så är det i naturen.

– Det är väldigt avslappnande. Det, kombinerat med att röra sig, gör att man kan rensa hjärnan och koppla bort. Och ska jag fundera på ett problem, så går jag också gärna en promenad i skogen, säger hon, när vi slår oss ner för en caffe latte på restaurang Storstugan.

Magdalena Andersson om livet med maken Richard Friberg

Friluftsliv har alltid varit ett stort intresse för Magdalena och det är också något hon delar med sin man Richard Friberg. Under sommaren var hon och maken ute ett dygn med kajak, tältade och grillade i Stockholms skärgård.

– Det var fantastiskt! Man sover ju aldrig så bra som när man har rört på sig ordentligt.

Magdalena och Richard träffades när de båda pluggade ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm under 90-talet. De gifte sig 1997 på en bygdegård utanför Magdalenas hemstad Uppsala.

– Richard är min själsfrände och står för väldigt mycket trygghet i mitt liv. Och så har vi väldigt roligt tillsammans, säger Magdalena.

Richard Friberg och Magdalena Andersson

På Nobelfesten 2018 blev det dans för paret. Foto:

WIXTRM PETER/Aftonbladet/TT

Efter en tid som forskare på Handelshögskolan samt ett gästspel på Harvards i USA, värvades Magdalena till Rosenbad som sakkunnig hos Göran Persson. Richard stannade kvar i den akademiska världen och är idag professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan. Jag skojar om att en ekonomiprofessor måste ju vara en drömpartner för en finansminister.

– Ja! Det underlättar ju när båda helst vill hänga ute i naturen och prata ekonomisk politik. Vi är ”a match made in heaven”, säger Magdalena och skrattar.

Richard är Magdalenas främsta bollplank. Kanske inte i konkreta politiska sakfrågor, utan mer hur han ser på den ekonomiska utvecklingen, trender och utmaningar framöver.

Magdalena Andersson om sina två barn

Det ekonomiska intresset har smittat av sig på parets barn, och numera går diskussionerna höga kring middagsbordet hemma i villan i Nacka, vilket Magdalena tycker är roligt.

Parets 21-årige son pluggar ekonomi på universitetet, och den 19-åriga dottern hade egentligen tänkt sig att jobba och tågluffa, men pluggar nu istället franska en termin.

– Familjen är en trygg och rolig plats. När jag var yngre förstod jag inte hur fantastiskt roligt det är att ha barn, men jag älskar verkligen att umgås med dem, att ha våra middagsdiskussioner, gå långa skogspromenader eller bara kolla på Rapport tillsammans, säger Magdalena.

Ända sedan barnen var små har Magdalena och Richard delat jämlikt på föräldraledighet och hemarbete.

Magdalena Andersson: "Jag drömmer om lediga helger"

Hon har alltid kunnat jobba heltid och hon tror inte att hon hade varit där hon är idag om de inte delat lika på ansvaret. Sedan coronapandemin slog till har Richards stöd varit extra viktigt. Magdalena har arbetat nästintill dygnet runt, sällan kunnat vara ledig och känt ett enormt ansvar för Sveriges ekonomi.

– Det har varit väldigt arbetsintensivt! Jag har tänkt på jobbet när jag somnat och när jag har vaknat. Vi har gjort nio ändringsbudgetar och gjort historiskt stora krispaket under våren. Vi har inte haft en sådan här stor ekonomisk kris sedan andra världskriget. Det är en helt unik situation, säger hon och tar en klunk kaffe.

LÄS MER: Hustrun Ulla rycker ut! Räddar Stefan Löfven mitt i TV-sändningen

Magdalena Andersson: "Glad över att vara 50 plus"

Och i denna mycket speciella situation ser Magdalena fördelarna med att inte vara purung.

– Jag har aldrig haft något emot att åldras, men just nu är jag väldigt GLAD över att vara 50 plus. För jag var med om såväl 90-talskrisen som finanskrisen, och den erfarenheten har jag verkligen haft nytta av under den här våren!

Magdalena Andersson

Foto:

Jessica Gow/TT

Jag frågar hur Sverige mår just nu. Magdalena funderar lite och påpekar att vi fortfarande befinner oss i en djup kris. Sverige kommer ha ett stort underskott i de offentliga finanserna i år och därför har regeringen lagt fram ett omstartspaket på över 100 miljarder kronor, där pengarna bland annat ska gå till välfärden, investeringar i klimatsatsningar, jobbskapande och stöd till arbetslösa.

Magdalena är allvarlig, men det är egentligen inte ekonomin som bekymrar henne mest:

– Det är klart att det inte är bra med ekonomisk nedgång, men framförallt är coronakrisen en fråga om människors hälsa och liv. Det är fruktansvärt med alla människor som har dött i viruset och alla 70-plussare som har fått leva avstängt under så här lång tid. Det är väldigt stora uppoffringar man fått göra…

Intervjun lider mot sitt slut. Magdalena ska åka in till finansdepartementet i Stockholms city och sätta sig i möten. Jag avslutar mötet med att fråga vad hon drömmer om privat? Svaret kommer snabbt:

– Jag drömmer om lediga helger – eller om så bara EN ledig långhelg! Då vill jag paddla ut i naturen med ett tält.

LÄS MER: Ulla Löfvens stora utseendeförändring fångad på bild

LÄS MER: Ulla Löfvens tuffa kärleksbeslut för Stefan:

LÄS MER: Folkkära julvärdarna som försvann ur rutan – det gör de idag