Maja Francis lämnade musiken efter tuffa tiden – så hittade hon tillbaka

21 okt, 2022, 22:00 
https://image.svenskdam.se/larsa2.jpg.jpg?imageId=7273048&x=28.571428571429&y=9.3632958801498&cropw=60.606060606061&croph=52.238805970149&width=1318&height=1318
Lars Johansson
Maja Francis i Så mycket bättre
Depressionen slog till så hårt att Maja Francis, 36, helt slutade att göra musik.
Men nu är sångerskan tillbaka och medverkar i TV4:s ”Så mycket bättre” – här berättar hon om ADHD:n, hur Marie Fredriksson tog henne under sina vingars skugga, vänskapen med Veronica Maggio och hur kärleken resulterade i en flytt över Atlanten.
– Jag hade väldigt mycket ångest i en period och då kände jag mig så sjukt ensam.
Annons
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

Trots att Maja Francis hållit på med musik i 15 år är hon fortfarande lite av en doldis för de breda massorna, trots medverkan i ”På spåret”, ”Lotta på Liseberg” och i en rad andra sammanhang.

Men det ska det bli ändring på nu. Sångerskan och låtskriverskan är nämligen en av deltagarna i tittarsuccén ”Så mycket bättre”, premiär 22 oktober.

Inom kort kommer hela svenska folket ha bättre koll på hennes countrydoftande uttryck och den ständigt rosa klädseln. Under Maja Francis uppväxt var hon ständigt omgiven av musik. Farmor var Thory Bernhards, ”Nidälven”, ”Vildandens sång” och ”Mjölnarens Iréne”.

Pappa heter Thorgny, Bernhards och drev skivbutik hemma i Ängelholm, spelade synt och var förband till Europe. Bland familjens vänner finns Jill Johnson och Jenny Silver.

Annons

– Jag har känt båda sedan jag var liten, via mina föräldrar. De är kvinnor jag sett upp till, som gått sin egen väg. Men jag hade nog blivit artist och skrivit låtar även om jag inte haft dem i min närhet, har Maja Francis sagt till Bjäreliv.

Artisterna i Så mycket bättre 2022
Artisterna som medverkar i årets Så mycket bättre är Albin Lee Meldau, Daniela Rathana, Molly Hammar, Anna Ternheim, Maja Francis, John Engelbert, Mats Wester, Håkan Hemlin. Främre raden fr v: Anne-Lie Rydé, Kim Vadenhag, Måns Zelmerlöw och Sonny Fahlberg.

Flyttade in hos Marie Fredriksson

Därför är det kanske inte är så konstigt att när flyttlasset gick till Stockholm blev hon inneboende hos ingen mindre än Marie Fredriksson.

– Hon och hennes familj tog mig under sina vingar när jag flyttade till Stockholm, när jag var 20 typ. Jag hade ingen där direkt, jag hade Maries systerson som jag kände väl. Men det var typ den enda jag hade och så, har den TV4-aktuella sångerskan berättat.

Maja Francis var även en av artisterna vid den SVT-sända minnesstunden då Roxettestjärnan hyllades.

Annons

– Jag hjälpte dem hemma med lite grejer och så hjälpte de mig. Jag hade många fina stunder med henne.

Maja Francis
Maja Francis uppträder när SVT anordnar minneskonsert för Marie Fredriksson på Stora teatern i Göteborg.

Maja Francis hjärtekross efter bröllopet

Så slog kärleken till. Skånskan förälskade sig i en amerikansk gitarrist och flytten gick över Atlanten. De gifte sig, de bodde i anrika Nashville och Maine. I husvagnen skrev de musik musik tillsammans, Maja Francis pendlade mellan USA och Sverige. Men säg det som varar för evigt.

Förhållandet tog slut och en bedrövad sångerska återvände hem. Väl här återupptog Maja Francis ett redan påbörjat samarbete med Veronica Maggio.

– Då jag flyttade tillbaka därifrån så fördjupades min och Veronicas vänskap ytterligare. Det var då vi började hända ännu mera samt skriva musik tillsammans.

Annons

Låten ”Space invades my mind” blev en hit, de framförde den bland annat ihop på Way out west-festivalen i Göteborg.

– Jag och Veronica skrev den låten tillsammans mitt i skogen, har Maja Francis berättat för finska YLE.

– Vi drömde oss bort och lät fantasin flöda. Vi drömde båda om hur rymden kunde vara ett ställe vart man kan fly i sin fantasi, ifall livet här nere på jorden skaver.

Depressionen slog till hårt

På albumet ”A pink soft mess” (2021), döpt efter Maja Francis förkärlek för färgen och sinnestillståndet före tillkomsten av skivan, öppnar hon upp om hur måendet varit de senaste åren.

– Jag mådde inte bra av musiken längre då. Relationen till min musik hade blivit något helt annat än vad jag ville. Du vet, som en destruktiv kärleksrelation, har hon sagt till Dagens Nyheter.

– Jag visste inte ens att jag var deprimerad – och jag har ändå haft depressioner tidigare. Men det här var på ett helt nytt sätt. Det var som om jag sörjde att jag inte ville bli popstjärna på det sättet jag tidigare trott.

Maja Francis
Depressionen slog till hårt och Maja Francis tappade glädjen till musiken.

Så hittade Maja Francis tillbaka till musiken

Partnern Johannes Runemark lockade henne sakta men säkert tillbaka till musiken. Spåret ”Tiny tornados” beskriver hur det är att leva med ADHD.

Annons

– Att när det går fort i mitt huvud känns det verkligen som små virvlar inombords. Jag har tänkt på den känslan när det liksom kliar i min kropp. Jag fick min ADHD-diagnos när jag var 27 år, så låten handlar lite om hur det kan känns vissa dagar. Helt plötsligt är man ett vrak från att ha varit helt okej, har Maja Francis sagt till Dagens Nyheter.

– De var en stor hjälp för mig att hitta tillbaka till min röst. De var så sjukt fina och peppade mig och tog med mig på spelningar. Då hjälpte de mig att förstå att det är det här jag älskar, jag vill sjunga och jag uppskattar att göra det med dem.

Johannes Runemark och Maja Francis
Johannes Runemark och Maja Francis.

Foto: TT

Annons