Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Malin Olssons reagerar på frågan om hennes förflutna: ”Verkligen inte!”

23 dec, 2023, 09:00 
AvPer-Eric Malm
Svensk Damtidning har tagit sig en pratstund med SVT-profilen Malin Olsson – om allt från den tidigare musikkarriären till kärlek till julen.
Annons
Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listanBrand logo
Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listan

Hej Malin, hur mår du i dag?

Just i dag mår jag riktigt bra. Jag har ett tufft år bakom mig, med massor av visserligen roliga jobb, men nu behöver jag verkligen samla lite energi. I dag har jag fått sitta och planera tredje säsongen av “Fixarjulen”, mitt och familjens julprogram, som alltså kommer först i december nästa år. Det var en välbehövlig paus från kameran. Programmen spelas in utanför Mora i början februari. Det gäller att ligga steget före och passa på att filma när det finns snö.

Vad ska du göra på julafton?

– Jag har ju fått äran att fira självaste julafton på Sveriges Television och det känns som ett stort och fint uppdrag. När tittarna vaknar på julaftonsmorgon kommer de att kunna få mysa tillsammans med mig, min sambo och våra barn lagom till frukostgröten. Det blir lekar, massor av film och lite bus.

Annons

Vilka julpyssel tycker du bäst om?

– Jag gillar julpyssel som är enkla men effektiva, som alla kan göra av saker som man ofta har hemma. Som exempelvis pom-poms av muffinsformar. De blir jättefina julgransprydnader och man får ett resultat snabbt. Sedan tycker jag om att återanvända ljusstumpar, de stöper jag om till nya ljus som jag ger bort i julklapp till familjen.

SVT-profilen Malin Olsson
Malin Olsson laddar inför julen på SVT.

Malin Olsson om julen: ”Inte alltid som man tänkt sig”

Varför har julen har blivit så viktig i ditt liv?

– Jag tror att julen är viktig i mångas liv. För mig är det traditionerna, man äter samma mat, farmor satt alltid på samma stol när hon levde och vi firade ihop. Julgransprydnaderna har kanske gått i arv i generationer. Det finns något väldigt fint och tryggt med det. Och julafton är ju magisk på något sätt. Det är som att just den här dagen så stannar allt upp, det blir ett lugn, alla man tycker om är där, man är full av förväntan och hela dagen känns som en lång, varm kram. Sen blir det ju såklart inte alltid som man tänkt sig, som det året lillebror låg i en tältsäng ute i hallen och kräktes hela dagen för att han hade fått kräksjukan i julklapp, av mig...

Annons

Du återkommer alltid till “SVT Barn”, är det inte dags att växa upp och börja göra program för vuxna?

– Eller hur... Många ser nog mig som en tydlig barnprofil, men jag har faktiskt gjort en hel del underhållningsprogram för vuxna. Jag har lett galor och nu gör jag “Vem bor här?“, så jag har ju foten i båda världarna. Men visst hade det varit kul att få göra ännu fler vuxenprogram. “Mello” är en dröm att få leda såklart. Och man kan faktiskt också se mig i ett helt nytt sammanhang snart, när jag medverkar humorprogrammet “Komiker utan gränser”. Vi gör utmaningar där vi träffar människor på stan, som vi skämtar med på olika sätt. Det är vansinnigt roligt och skräckinjagande på samma gång...så det blir kul att få visa en liten annan sida av mig själv.

Ett av dina första tv-jobb var “Ponnyakuten”, är du en inbiten hästtjej?

– Jag var det när jag var liten. Jag gick i ridskola ända tills den dagen “Prinsessan” skenade med mig under en lektion. Då tog allt stopp för att jag blev livrädd. Sedan blev jag dessutom hästallergisk. Men när frågan om “Ponnyakuten” kom var jag så taggad på att få göra ett nytt program att jag tackade ja direkt. Fastän jag var både hästrädd och allergisk, men det sa jag aldrig till producenten.

Annons

Har du något drömprojekt inom tv?

– Oj, det där är så svårt... Jag skulle nog vilja göra fler program där jag på riktigt kan visa vem jag är.

Är det något karriärkliv som du ångrar?

– Nej, inget. Jag tycker inte att man ska ångra något, det som blir fel blir ju lärdomar och man lär sig att prioritera och tänka rätt tills nästa gång. Man lever bara en gång... Hellre testa och se hur det blir än att ångra sig efteråt. Sedan har jag väl inte så mycket prestige i hur jag vill att andra ska se på mig, jag är bara mig själv.

Vilket är ditt bästa karriärråd?

– Att inte övertänka för mycket. Jobba bara hårt för det du vill åstadkomma, tro på dig själv och våga tacka ja.

Malin Olsson erkänner skådespelardrömmen

Tränar du mycket?

– Det är mest vardagsmotion. Jag cyklar och lämnar barn på olika skolor varje dag och drar sedan vidare till jobbet. Jag har räknat ut att det tar ungefär en timme per vända så det blir en del. När jag får tid över satsar jag på att försöka hinna med ett yogapass, men det är inte så mycket för formens skull utan för mitt inre - och för att hitta tillbaka till andningen.

Annons

Har du några skådespelardrömmar?

– Åh, det hade ju faktiskt varit superspännande. Faktum är att tv-världen mer och mer går åt dramahållet... Jag har gjort flera program där vi skådespelar lika mycket eller mer än programleder. För länge sedan så gick jag faktiskt på en del provfilmningar. Och så fick jag erbjudande om en liten roll i filmkomedin “Ur spår” som kom förra året, det hade varit kul men jag fick inte ihop det tidsmässigt.

Simon Peyron med sambon och SVT-profilen Malin Olsson.,
Simon Peyron och Malin Olsson och deras två barn syns återigen i Fixarjulen på SVT.

Har du mycket kontakt med släkten på din mammas sida?

– Vi ses ibland om somrarna och hörs av via Facebook, men vi borde ju ha mer kontakt... Jag älskar min portugisiska familj, de är lika galna som jag. Middagarna är helt vansinniga med allt du kan tänka dig på bordet. Extra allt. Och när vi får feeling så sätter vi på musik och klär ut oss och dansar med kuddar på huvudet och skrattar tills vi inte kan stå längre.

Annons

Du var med i gruppen NG3 under några år, saknar du livet som popstjärna?

– Verkligen inte! Det var inte alls min grej, men en rolig upplevelse att ha fått vara med om. Om vi har kontakt i dag? Inte så mycket, men vi hörs lite grann på nätet ibland och “lajkar” varandras bilder.

Har du skrivit egen musik?

– Nej, haha. Som sagt så är musik inte riktigt min starkaste sida, men jag gillar att sjunga i kör och med mina tjejer hemma när vi drar upp stereon på högsta volym och har hemmadisco.

Skräms du av åldrandet?

– Jag vet inte... Jag gillar att bli äldre rent mentalt, för att jag växer i mig själv och mer och mer och känner mig säkrare och tryggare än någonsin. Skrattrynkor är fina tycker jag så de lider jag inte av... Men visst, det är ju inte skitkul att jag redan börjar bli vithårig och får springa hos frisören stup i ett. Vitt hår är i och för sig skitsnyggt när man är sjuttio.

Malin Olssons ord om Miss Universum

Har du något husmorstips?

Annons

– Jag äääälskar husmorstips. Citronsyra på fruktfläckar innan du stoppar in plagget i tvättmaskinen gör magi med fläckarna.

Vad är det häftigaste du upplevt?

– Oj, det var ju helt galet att hoppa fallskärm, som var något jag aldrig trodde att jag skulle göra, men som jag är stolt över att ha vågade till slut. Sedan var det en sjuk upplevelse att vara med i “Miss Universum” och bo på hotell i tre veckor med åttio andra tjejer. Då medverkade jag i en av världens största tv-produktioner och skakade hand med Donald Trump, det kommer jag aldrig att glömma.

Har du varit nära att dö någon gång?

– Ja, när jag fick se mina döttrar efter förlossningarna. Då dog jag av kärlek båda gångerna.

Kan du berätta om något husdjur som betytt mycket för dig?

Annons

– Jag är ingen djurperson. Det är mysigt att besöka andra som har husdjur och gulla en stund, men nej... Det är jobbigt att rensa kattlåda, ha hår överallt och så vidare. Men man ska aldrig säga aldrig. Ett husdjur står högt upp på önskelistan hos barnen.

Har du träffat någon i kungafamiljen?

– Nej, faktiskt aldrig.

Namn: Malin Olsson

Född: 19 mars 1982 i Skattungbyn, Orsa

Bor: Malmö

Familj: Sambon Simon och barnen Blanka, 6 år, och Hedda, 2 år

Gör: Programledare på SVT

Aktuell: “Julmyset” i SVT1 på julafton, långköraren “Vem bor här?” - och till våren deltagare i humorprogrammet “Komiker utan gränser”

Foto: TT

Annons