Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Marianne Mörcks galna krav som julvärd – avslöjar tre år senare: ”Inte förbjudet”

02 dec, 2022, 17:00 

För Svensk Damtidning berättar nu Marianne Mörck om kravet hon hade som julvärd 2019.

Annons
Tareq Taylors tvivel om att vara julvärd: "Det är så..."Brand logo
Tareq Taylors tvivel om att vara julvärd: "Det är så..."

Marianne Mörck, 73, har ett ständigt fullspäckat schema. Framgångarna har gjort henne till en av Sveriges mest älskade och folkkära skådespelare, inte minst för rollen som Birgitta i Bonusfamiljen.

Ett kvitto på hennes popularitet kom 2019, då hon fick äran att agera julvärd i SVT. Trots att det var direktsändning tände hon ljuset lugnt och ledigt, som om hon inte gjort annat.

– Jag var så trygg med alla medarbetare som var runt mig. De var hela tiden i örat och en jättestor hjälp. Det var väldigt roligt, jag trodde att jag skulle vara hispigare än vad jag var, säger Marianne Mörck till Svensk Damtidning.

Marianne Mörcks krav som julvärd

Året innan, när Kattis Ahlström var julvärd, befann sig Marianne Mörck bakom kulisserna i SVT-huset. Redan där och då fick hon en försmak om vad som väntade.

Annons

Produktionen serverade då kopiösa mängder Janssons frestelse. Marianne blev så tagen av den klassiska julrätten, så när kanalen hörde av sig om julvärds-giget kom hon med ett krav.

–Då sa jag att det skulle stå i mitt kontrakt att jag skulle ha sju kilo Janssons, för det är så fruktansvärt gott.

Du fick sju kilo Janssons?

– Ja, ungefär. Det var så gott att jag nästan höll på att bli galen.

Marianne Mörck
Marianne Mörck säger att hon krävde sju kilo Janssons frestelse.

”Så dumt att jag orkar inte”

Marianne Mörck beskriver det som att det var en ”jävla massa Janssons”. Trots den ofattbara mängden så har hon inte tröttnat på julrätten, som för henne är ett måste på julbordet.

– Det underliga är varför man inte gör Janssons efter 27 februari. Det är ju inte förbjudet att göra Janssons då? Det är ju den som man äter och äter och äter – och sen är man plötsligt utan den. Det är så dumt att jag orkar inte.

Annons

Vad är det med Janssons som är så lockande?

– Det smakar ju så gott! Du har en potatis som är så söt, grädden i och den mjuka löken – sältan, krämigheten och så den otroligt frasiga ytan.

Janssons frestelse
Janssons frestelse är ett populärt inslag på julbordet och Marianne Mörcks personliga favorit.

Foto: TT

Annons