Sorgliga beskedet: Mia Parnevik och Jesper isär

26 mar, 2022, 12:00 
AvAnna von Koch
Det riktigt strålar om Mia Parnevik, 54, som är iförd en brandgul, glittrig klänning när vi ses på Filmhuset i Stockholm.
Hon är som alltid glad och tillmötesgående, men också en smula nervös.
För nu dansar hon iför storpublik i Let's dance med Tobias Karlsson.
Annons
Här är alla vinnare av ”Let’s dance”!
Här är alla vinnare av ”Let’s dance”!

– Jag mår ok mentalt och kroppsligt. Tävlingsdans är jätteroligt, men också svårare än vad jag trodde. Det krävs så mycket engagemang och tid. Det är som att lära sig ett helt nytt språk, på bara fyra veckor, säger hon.

Mia har blivit tillfrågat att vara med många gånger, men alltid tackat nej. Den här gången övertalade maken Jesper Parnevik, 57, och de fyra barnen, henne att ställa upp.

– De sa ”kör” och jag kände att livet är för kort för att tacka nej. Jag är stolt att jag vågade utmana mig själv. Nu får det bära eller brista och jag gör så gott jag kan.

Det här var egentligen första gången Mia var i fysisk form att vara med. Hon har haft ont i höften i många år och inte kunnat röra sig utan svåra smärtor. Det hela eskalerade när hon gick ut med barnbarnet Atticus bajsblöja i somras och ramlade olyckligt på en hal fläck. Hon slog sig ordentligt och på en läkarkontroll konstaterades att hon hade tre broskskador i höften. Mia opererades i USA så sent som i augusti.

Annons

– Så det är inte det smartaste jag har gjort. Jag är lite crazy och har tagit mig vatten över huvudet. Jag har hoppat ut för ett stup, men min fallskärm är fantastiska, underbara och tålmodiga Tobias Karlsson, som har ett hjärta av guld. Vi skrattar, tränar och även gråter, säger hon.

Mia Parneviks utmaning: Att vara ifrån Jesper

Det är stenhård konkurrens, menar Mia. Men hon känner sig stark och har aldrig rört på sig så mycket i hela sitt liv. Hon tävlar bland annat mot lantbrukaren och tv-personligheten Marie Mandelmann, artisten Lisa Ajax, och popsångaren, tillika låtskrivaren Eric Saade och tror att varenda deltagare har chans att vinna.

Recept.se Nyhetsbrev

Den svåraste utmaningen har dock inte varit dansen utan att vara ifrån maken Jesper, berättar hon. Paret har inte varit åtskilda mer än tre veckor, sedan de möttes första gången i en bar i Florida, 1986.

– Det är supersvårt och jag hade varit lyckligare om han suttit här vid min sida, men det är också bra för då får man längta lite, säger hon ömt.

Annons

”Vi försöker aldrig göra om varandra”

Mia vet att det är få förunnat att få uppleva den där stora kärleken och ännu ovanligare att passionen faktiskt glöder efter 36 år.

– Jag tror att det är för att vi alltid har roligt ihop och för att vi väljer varandra. Vi försöker aldrig göra om varandra utan vi får vara precis de vi är.

Jesper och Mia hörs dock flera gånger varje dag. Är det inte små kärlekshälsningar, så är de praktiska detaljer kring vilket kakel de ska välja eller vilket kylskåp de ska köpa till sitt nya hus. Paret har sålt sitt lyxiga sjöställe i fashionabla Jupiter Island, Florida, efter att alla fyra barnen lämnat boet och i stället köpt en mindre villa bara tio minuter bort. Ett tvåvåningshus, byggt 1980, med tre sovrum och tre badrum. Och med havet som närmsta granne.

– Det är jättekul och spännande med flytten. Jesper är bra på logistik och den här processen hade han tagit även om jag varit där. Jag är ansvarig för inköp av möbler och vet ungefär vad jag vill ha.

Annons

Mia Parneviks relation med barnbarnen

Förhoppningsvis kan det nya huset bli en samlingsplats för hela familjen framöver. Barnen är utspridda över världen och arbetar med sina passioner inom film, mode, och musik. Peg, 26, Philippa, 23, och Phoenix, 21, bor i USA, medan dottern Penny, 25, har bosatt sig i Stockholm med sin man Douglas Murray, 42, och deras två barn Atticus, 2,5, och Pebble, 1. För Mia är inte barnbarn livets efterrätt – det är förrätt, varmrätt och efterrätt!

– Det är det finaste man har. Barnen är bra, men barnbarnen är bäst.

Mia har en väldigt nära relation med Atticus och Pebble, men avslöjar att morfar är favoriten.

– Jesper är ”Jesus walking on water” för våra barnbarn. Mormor är mysig och bra, men morfar kan inte göra något fel i Atticus ögon. Jesper har en unik förmåga att skapa fantasivärldar för barnen och är alltid väldigt närvarande med dem. Han var så med våra barn också och nu blir jag lite nykär i honom när jag ser honom så med våra barnbarn också.

Annons

Född: 20 februari 1968 i Örebro,

Bor: I Florida.

Familj: Maken Jesper Parnevik, 57, barnen Peg, 26, Penny, 25, Philippa, 23, och Phoenix, 21. Barnbarnen Atticus, 2,5, och Pebble, 1.

Gör: TV-personlighet.

Aktuell: Tävlar i Let´s dance på TV4 tillsammans med dansaren Tobias Karlsson.

Annons