Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Mikael Rickfors och Louise Raeder: "Nu vill vi gifta oss"

27 dec, 2018, 20:00 
Mikael Rickfors
I största hemlighet lyckades Louise Raeder med konststycket att överraska sin fästman med kärlekssång, middag och stor brakfest.– Jag anade ingenting, säger en firad och glad 70-åring.
Annons

Det har skålats i champagne flera gånger om hemma hos Rickfors, som nyligen uppvaktats på bemärkelsedagen.

Som om det inte var nog firar han också femtio år som artist. Inte undra på att hyllningarna duggat tätt.

Ja, det en firad, glad och mycket ungdomlig rockartist som bjuder på kaffe och nybakad tigerkaka i det härliga lantköket i trävillan ute på Värmdö. Mikael Rickfors fyllde 70 år den 4 december, men hör inte till typen som åldras. Inte har han dragit ned på tempot heller. Tillsammans med fästmön, skådespelerskan och sångerskan Louise Raeder, uppträder han både i Sverige och utomlands.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Vi sjunger och spelar nyskrivet material, men även gamla godingar, säger rockmusikern, som har haft stora framgångar både som soloartist på 80-talet och med gruppen “Grymlings” på 90-talet.

Annons

Louise planerade kupp

Det har varit en hel del hemlighetsmakeri inför 70-årsdagen. Louise hade planerat en kupp. På själva födelsedagen hade paret fyra fullsatta konserter i domkyrkan i Göteborg. Mitt i den andra konserten överraskade hans fästmö honom med en kärlekssång och sade:

– När vi träffades för nästan fem år sedan var det två ensamma pusselbitar som fann varandra. Vi passade perfekt ihop!

Publiken stämde in med ett fyrfaldigt leve och det var en mycket rörd rockartist framme på scenen.

Fler hemliga planer

På kvällen hade Louise ordnat med middag, och inte heller då anade Mikael att några av hans närmaste vänner väntade i restaurangen.

– Han blev riktigt överraskad, säger Louise, som hade mer hemliga planer på gång för sin älskade.

En tid efteråt var det dags för ytterligare en kupp. Då var det stort party i en lokal på Kungsgatan i Stockholm.

– Jag är ju med i Sällskapet Stallfåglarna (ett svenskt ordenssällskap för kvinnor reds.anm.) och brukar ha tillställningar då och då. Micke trodde att han skulle vara hemlig gäst och smög in bakvägen, som jag sagt åt honom att göra. Väl på scenen hann han framföra första versen av låten “Vingar” innan han såg vilka som fanns bland gästerna. Över hundra musikerkompisar hade kommit för att festa och uppvakta.

Annons

“Jag trodde inte jag skulle lyckas”

Louise är lättad och glad att allt klaffade så väl.

– Tänk, att ingen försa sig! Jag trodde aldrig att jag skulle lyckas överraska honom, inte bara en utan tre gånger.

Mikael Rickfors

Ja, visst har det varit mycket att fira för Mikael Rickfors. Egentligen skulle han vilja ta det lite lugnt ett tag, men agendan är fulltecknad. Han och Louise ofta på resande fot med Rickfors Trio, där även gitarristen Jonatan Stenson ingår. Ibland ersätts han av Mikaels son Oliver, 31, som är en gudabenådad gitarrist och sångare.

– Vi har precis varit i Spanien och spelat och nu ska vi till Frankrike. Västindien blir det i februari och Österrike brukar vi åka till på våren. Det blir både folkvisor, rock och klassiskt.

Publiken kräver en enda låt

“Vingar” är förstås ett stående inslag på reportoaren. Publiken är inte helt nöjd förrän de fått höra den. Succélåten fyller 30 år i år. Historien om hur den kom till är en aning oväntad.

Annons

– Jag bodde i Vasastan då och hade flyttat hem från USA. Jag kommer och går på Dalagatan och möter i kompis som jag inte sett flera år. Vi går in på Vasahof och äter lunch. Det var 80-tal och yuppie-era med finansvalpar i bakåtslickat hår. Om man hade haft pengar, vad hade man då köpt? “Jag har inget behov av någonting, men det vore kul om man kunde köpa vingar för pengarna och flyga i väg”, sa jag och tyckte det lät bra. Jag skrev ned strofen på bordsduken och tog med den hem, berättar

Samma natt var låten klar, en låt som skulle flyga ut över ängarna och bli en enorm hit.

Mikael Rickfors

Mikael Rickfors trivs i sitt hem och har lagt ned mycket kärlek och kraft på ombyggnader och inredning sedan han flyttade in. Han är praktiskt lagt, mycket händig och har satt sin egen prägel på 80-talsvillan.

Annons

Planlösningen har ändrats, väggar flyttats och ett rymligt inglasat uterum har tillkommit med en slående utsikt över trädgården och näckrosdammen.

– Här är det fantastiskt att sitta och äta middag. Det är otroligt vackert när solen går ned bakom trädtopparna. Det händer att både älgar, rådjur och örnar stryker förbi. Jag trivs när jag får fixa och dona och vara ute i trädgården. Det känns skönt att bo så nära naturen, säger Mikael Rickfors.

– När Mikael håller på med sina blommor ser man hur det riktigt glittrar i ögonen på honom, inflikar Louise, som har ett eget hus och stor trädgård nära Skurubron på Värmdö.

Bröllopet stundar

Numera bor de växelvis hos varandra, men längtar efter att flytta ihop.

– Vi har varit ett par i snart fem år, är förlovade och ska gifta oss, berättar Louise.

Hennes tre barn, Evelina, Anton och Edvin är vuxna i dag, precis som Mikaels tre äldsta. Rickfors har också yngste sonen Otis, 11, och har nyligen blivit farfar.

Annons

– Min äldste son Adam har fått en liten dotter, Celine. Och Otis tyckte det var spännande att bli farbror. Han sade till mig när Celine fötts: ”Du pappa, jag måste ju vara den yngsta farbrorn i hela världen”…

Hemma hos Rickfors

Matlagning är också en stor passion och vid köksön finns plats för många, vilket är tur med tanke på storfamiljen.

När det kommer till hemmet är det inrett med personliga ting från när och fjärran. Exotiska inslag från alla resorna till Afrika och Indien ger en spännande twist.

Älskar att resa

Nyligen besökte de Goa och även om Louise helst åker skidor gillade hon Indien och kan tänka sig att åka tillbaka. De passade på att träffa Mikael Rickfors dotter Leakim, 27, som varit där i fem år och pluggar yoga och alternativmedicin.

Annons

Mikael snidar statyer

En sprakande brasa och mjuk soffgrupp i vardagsrummet bidrar till trivseln och här finns även plats för både en flygel och en antik orgel. Det är helt klart två konstnärssjälar som funnit varandra.

I trappan hänger ett porträtt av Mikael, som Louise har målat. I trädgården finns statyer som Mikael har snidat under tiden han bodde på den stora gården på Gotland.

Mikael Rickfors

– Där fanns så mycket skrot. Under kalla vinternätter brukade jag skruva ihop och göra nya saker av gamla golvbrädor och järnföremål, säger Mikael, som ser till att få utlopp för sin kreativitet på olika sätt.

För ett år sedan gav han ut sina memoarer. Egentligen var det en helt annan yrkesbana som lockade innan han slog igenom som rockstjärna. Om Mikael Rickfors inte blivit musiker, vad hade han gjort då? Svaret kommer blixtsnabbt.

– Då hade jag varit arkitekt. Jag har gått konstskola och fick faktiskt ett uppdrag att rita ett hotell.

Läs mer:

Foto: IBL

Annons