Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mikael Sandströms tuffa tid utan Lotta Engberg – rasade i vikt

27 okt, 2021, 10:00 
AvIndra Nordemar

Mikael Sandströms har utsatt sig för en kamp han aldrig upplevt tidigare. Under två veckors tid tappade han hela åtta kilo.

Annons
TV: Maria Montazami avslöjar relationen med Soldoktorn på paradisön • Delade kokosnöt – spred munsårBrand logo
TV: Maria Montazami avslöjar relationen med Soldoktorn på paradisön • Delade kokosnöt – spred munsår

För ett och ett halvt år sedan fick Mikael "Soldoktorn" Sandström och Lotta Engberg upp ögonen för varandra. Bara ett halvår senare hade de köpt hus ihop och sedan i mars i år kan de kalla sig för sambor.

Men i augusti var de tvungna att splittras. Mikael åkte nämligen ut på äventyr i Stilla havet – vilket innebar noll kontakt under två veckors tid, men Lotta stöttande hans val.

– Han är en sådan överlevare hela han. Han ville göra det här så vansinnigt mycket. Och det gläder mig att han ska få göra saker som han tycker är roligt, har hon sagt till Expressen.

Mikael "Soldoktorn" Sandström tuffa tid utan Lotta Engberg

I Discovery plus nya satsning "The Island" åkte Mikael och ett gäng andra kändisar ut till en öde ö utanför Panamas kust för att utmana sina gränser.

Under tuffa förhållanden tvingades de överleva helt på egen hand utan vatten, mat eller andra förnödenheter.

För många blev den ständiga hungern minst sagt en utmaning. I podcasten ”Utforska vården med doktor Mikael” berättar Mikael nu om den tuffa upplevelsen.

Annons

– En del kan inte någonting annat än att bara prata om måltider hela tiden, dessutom hade vi två kockar med. De var ansvariga för "köket" men vi hade ju ingen mat, säger han.

Mikael Sandströms kamp på öde ön – rasade i vikt

För Mikael la sig hungern efter några dagar.

Men när det knappt finns någon mat överhuvudtaget och behovet att äta kvarstår – skiftar plötsligt ens beteende.

– Det har varit totalsvält, det är väldigt speciellt och man beter sig inte alls som man tror att man ska göra. Det finns många aspekter, den mentala biten, den rent fysiologiska biten och det finns sjukdomsbiten för de som inte klarar det här.

Vidare förklarar han vad som faktiskt händer när kroppen inte får den näring den behöver.

– Hjärnan blir lite segare, det där rättar till sig, men det tar några veckor. Det börjar rätt tidigt sedan är det individuellt hur pass lång tid det tar. Man går huvudsakligen i slutet på den här perioden på fettförbränning och lite proteinförbränning.

Två veckors tid i svält resulterade i att Mikael gick ner hela åtta kilo.

– Jag åt ju mindre på de där två veckorna än vad man kan lägga på en halv hårdbrödmacka.

Foto: TT

Annons