Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nordman-duon hårsmån från
att mista livet – så nära var det

18 feb, 2023, 04:00 
Lars Johansson
Det har varit kämpiga år för Nordman-duon. Så kämpiga att de varit nära döden. Nu tävlar de i Melodifestivalen.

Nordman – det är en sargad duo som gör comeback i Melodifestivalen.
Håkan Hemlin har fört en lång kamp mot drogerna och dömts till fängelse, Mats Wester drabbades av en hjärtattack som var nära att kosta honom livet.
– Jag började normalisera helt sjuka saker och det blev obehagligt, har Hemlin sagt till Aftonbladet.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Hittills har det blivit två finalplatser för Håkan Hemlin, 53, och Mats Wester, 58. i Melodifestivalen. Blir det tredje gången gillt och det strävsamma paret tar hem hela tjottaballongen med "Släpp alla sorger"?

SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!Brand logo
SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!

Annars är det ju långt ifrån självklart att Nordman deltar i schlagern 2023.

Få musikonstellationer har gått igenom så mycket som den raspiga hårdrocksrösten och riksspelmannen med sin nyckelharpa gjort.

Nordmans folkpop gick 1994 rakt in i svenska folkets hjärtan och de sålde idag osannolika 540 000 exemplar av den självbetitlade debuten. Albumet låg i princip två år på inhemska topplistan och rockbjörnar haglade över dem. Ishallar såldes ut på gigantiska turnéer.

Sammanlagt har de sålt över en miljon (!) fullängdare. Låtar som "Förlist", "Vandraren", "Laglöst land" och "Ännu glöder solen" har för evigt skrivits i sig i svensk musikkanon.

Annons

Men framgångarna kom med ett pris.

– Jag hade provat på lite droger, men så eskalerade allt och jag blev väldigt destruktiv och sket i allting. Det spelade ingen roll om det var tandläkarbedövning (Innehåller kokain) eller andra förberedelser så körde jag upp det i armen, har Håkan Hemlin berättat för Expressen.

Familjen lämnade honom, eller om det var han som lämnade dem för substanserna.

– Jajjamän, fast egentligen var det jag som stack hemifrån... jag har aldrig velat visa mig hemma bland barnen påverkad. De har aldrig sett varken mig eller Maritha (Dåvarande förhållandet) dricka alkohol någonsin.

När det begav sig. 2008 slår Nordman mot alla odds ut Carola Häggkvist och Andreas Johnson ur Melodifestivalen. "I lågornas sken" gör succé.

Håkan Hemlin har dömts för en rad brott

Håkan Hemlin har dömts för olovlig körning, rattfylla, skattebrott och åtalats för fyra fall av ringa narkotikabrott. Han har kraschat drogpåverkad med bil i 130 kilometer i timmen. Fängelse har blivit påföljd.

Annons

2008 var Nordman återförenat och de stod i kvartsfinal i Andra chansen i Melodifestivalen. I andra ringhörnan nationalklenoden Carola i duett med Andreas Johnson.

Mot alla odds tog Håkan Hemlin och Mats Wester hem den matchen med ”I lågornas sken” och fortsatte sedan ända till den stora finalen i Globen. Carola själv beskrev det som att hon blivit bränd på bål.

Men även då var drogerna närvarande. Håkan Hemlin var hög under dramat.

– Jag rökte ju. Det gjorde jag jämt. Det var ungefär som att röka cigaretter, har han berättat i Nöjesbladets livesända ”Schlagerresan”.

Håkan hemlin har genomgått en rad behandlingar för sitt missbruk. 2013 fick han diagnosen ADHD. En pusselbit till varför livet blev som det blev lades.

– Man får bearbeta det, man lever ju med det där. Sen är det inte bara att man ska hålla sig drogfri, det är ju allt annat runt i kring som man ska försöka också – som kontakten med barnen till exempel. Att känna att man är frisk i det och kan ta det ansvar. Vissa saker gör fortfarande ont, men andra är helt fantastiska, har han sagt till Aftonbladet.

Annons

Idag ser livet ljusare ut för Håkan Hemlin. Han gifte sig ifjol med Heidi Lund, vid en romantisk vigselakt i Snöstorps kyrka i Halmstad. Relationen till barnen, och faktiskt även barnbarn har blivit bättre.

– Heidi är enormt snäll och omtänksam. Plus att vi aldrig har haft en dispyt, då har vi ändå umgåtts dygnet runt. Det känns helt fantastiskt, man orkar inte med tjafs längre. Man kan säga att vandraren har hittat hem.

Nu ler lyckan mot Håkan Hemlin igen. Han är gift och har bättre kontakt med barn och barnbarn.

Mats Wester drabbad av en hjärtattack

Men där det går upp tenderar det också att gå ner.

Mats Wester berättade i november ifjol "Efter fem", i samband med Nordmans medverkan i TV4:s "Så mycket bättre", hur han drabbades av en hjärtattack.

Riksspelmannen fick svårigheter med andningen. Han trodde först det handlade om astma. Under tio dagar förvärrades dock situationen och efter påtryckningar från hustrun blev det sjukhus.

Annons

– Där tog de in mig blixtsnabbt, sprutade i nitroglycerin så jag svimmade, och vaknade upp på ett operationsbord. Det var väldigt dramatiskt väldigt snabbt, jag kom in i sista sekunden. Det vände uppochner på ganska mycket, har Mats Wester berättat.

Det inträffade har påverkat artisten mycket. Livet har omvärderats helt.

– Jag tänkte att jag ville uppleva mina barnbarn, så nu måste jag skärpa mig och ta hand om mig själv och min familj.

– När man är med om en sån dramatisk händelse i livet ställs mycket på ända. När det hände bara där och då var det många frågor och saker, att livet är så bräckligt och oförutsägbart. Den insikten gjorde att jag kände att jag fick en annan chans, har Mats Wester sagt.

Annons