Nya baklsaget för Tareq Taylor – tvingas bort

Nya baklsaget för Tareq Taylor – tvingas bort

Tareq Taylor är årets julvärd i SVT, men uppdraget kommer med förpliktelser.

Tareq Taylors tvivel om att vara julvärd: "Det är så..."
Slå på ljud

Tareq Taylor har seglat upp som en av mest folkkära tv-profilerna på senare år och det har landat honom rollen som årets julvärd i SVT i år.

Men jobbar man med SVT finns det särskilda regler att följa, då public service har en hård policy kring reklam och marknadsföring för att säkerställa sin oberoende ställning. De kräver bland annat att julvärden pausar eventuella kommersiella samarbeten två veckor före och två veckor efter julvärdskapet.

Tareq Taylor har redan hoppat av ett samarbete med Nescafé Lyx, delvis på grund av julvärdskapet men också för att han inte står bakom ägarbolaget Nestlés värderingar.

– Jag förstår problematiken och lägger det här samarbetet på hyllan. Julvärdskapet är viktigt för mig, och jag vill inte att det ska bli smittat, eller kunna ifrågasättas, säger Tareq till Göteborgs-Posten.

Nu har det hänt igen. Tareq är en ivrig supporter av fotbollsklubben Malmö FF, och syntes nyligen i sociala medier, bärandes klubbens tröja i en annons. Den är nu borttagen, skriver SVT.

”Tareq ställde upp som Malmösupporter när vi fick frågan. Vi förstår att man kan göra den kopplingen därför är bilden på Tareq nu borttagen från Malmö FF:s hemsida och sociala kanaler” skriver Mikael Drené, Tareq Taylors manager, till SVT, som betonar att det inte var ett betalt samarbete.

Enligt SVT:s presschef Camilla Hagert bryter han inte mot någon regel, men hon välkomnar trots det att han backar från annonsen.

”I Tareq Taylors avtal med SVT står det att han inte får medverka i några reklamkampanjer två veckor före och två veckor efter julafton så han har i sammanhanget inte brutit något avtal. Men det är klart att detta kan uppfattas som en koppling till julvärdskapet. Vi har fått besked att bilden nu ska plockas bort”, skriver hon till Kulturnyheterna.

Tareq Taylor chockad efter beskedet

Tareq Taylor var favorittippad av många, bland annat spelbolagen, ändå verkar SVT:s förfrågan ha kommit som en chock för Tareq själv.

– Jag satt i bilen när jag fick frågan och höll på att köra av vägen. Sedan bröt jag samman, jag tycker det är ett sådant stort hedersuppdrag. Tårarna kom, det var som att trycka på en knapp. Jag var tvungen att lägga på och ringa upp igen, sa Tareq när han presenterades inför pressen.