Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nyhetsmorgon-stjärnorna: Därför ratar tittarna SVT:s morgonprogram

25 okt, 2022, 06:00 
AvLinus Brännström

TV4 krossar SVT när det kommer till morgon-tv.
Nu förklarar Soraya Lavasani och Martin Järborg varför Nyhetsmorgon lyckas bättre än SVT:s motsvarighet.

Annons
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!Brand logo
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!

TV4 blev först i Sverige med morgon-tv på vardagar när Gomorron, som snart bytte namn till dagens Nyhetsmorgon, hade premiär den 14 september 1992 med Bengt Magnusson och Malou von Sivers som programledare.

SVT blev tagna på sängen av succén och började bara ett halvår senare sända Go'morron Sverige, som dessförinnan bara gått på helger, även på vardagar.

– Det var en av de första chockartade upplevelserna för SVT, att en annan tv-kanal slog sig in på en tid där man liksom bara hade tänkt att ”här ska man inte ha några tittare”. Så det blev ju en febril aktivitet, har förre SVT-profilen Lennart Persson tidigare berättat för Svensk Damtidning.

Soraya Lavasani och Martin Järborg
Soraya Lavasani och Martin Järborg berättar om konkurrensen med SVT.

Soraya: ”Vi vågar vara personliga”

Men skadan var redan skedd och SVT har aldrig lyckats komma ikapp Nyhetsmorgon – trots att man försökt med en rad olika varianter av morgon-tv, från Go'morron Sverige och Rapport Morgon till dagens Morgonstudion.

Annons

Nu berättar Nyhetsmorgon-stjärnorna Soraya Lavasani och Martin Järborg för Svensk Damtidning om hur de ser på att Nyhetsmorgon utklassar Morgonstudion sett till tittning.

– Så är det ju, och det är fantastiskt, säger Soraya Lavasani.

Vad beror det på?

– Jag tror att vi vågar vara personliga, att vi har ett ganska avslappat tilltal, och att tittarna känner lite som att de känner oss och är inbjudna till vårt frukosthäng.

Morgonstudion är SVT:s senaste drag i långa kampen mot TV4:s Nyhetsmorgon.

Soraya och Martin om konkurrensen från SVT

Martin Järborg förklarar:

– Du känner dig hemma, du känner dig trygg. Det är ett sällskap under morgongens gång. Det är ju SVT också för många men uppenbarligen finns det något som gör att Nyhetsmorgon känns lite behagligare.

– Lite mysigare, skulle jag också säga, fyller Soraya i.

Man brukar ju prata om ljuset i studion...

– Ja, men sådana saker är viktiga! Hur är studion? Vad är det för färger? Vad har vi på oss? Allt sådant som lyser igenom rutan. Vi är så sjukt glada över att tittarna är med oss och uppskattar vad vi gör, säger Soraya Lavasani.

Annons