Pehr G Gyllenhammar är inte nöjd med världen

Pehr G Gyllenhammar är inte nöjd med världen

Pehr G Gyllenhammar vet att hans ålder gör att fyraåriga dottern kommer förlora sin far i förtid – men har full tillit till henne och frun.
Här är Sveriges 5 rikaste!
Slå på ljud

Han är en av Sveriges mest legendariska företagsledare och en färgstark karaktär inom industrisektorn. Nu på ålderns höst vill Pehr G Gyllenhammar, 85, berätta iallafall delar av sin historia och släpper en bok med 10 kapitel om möten som har varit avgörande för honom i hans karriär och i livet.

I en intervju med DN berättar han mer om boken, och om tillvaron i Kanada där hans ålder bland annat har tvingat fyraåriga dottern Barrett att gå i förskolan hemifrån. De kan inte riskera att hon exponeras för coronasmittan och därmed riskerar att föra den vidare till sin far, som med sin ålder är i en solklar riskgrupp. Men trots att han beskriver tillvaron i huset som ett ”fängelse” har han inget emot att göra uppoffringringar på grund av pandemin. Inte heller när det drabbar industrin.

– Nej, marknaden är inte viktigare än människan. Det är ingen katastrof att stoppa ekonomin för att skydda människor från att dö, säger Pehr till DN.

PG-Gyllenhammar

PG Gyllenhammar är medveten om att han inte kommer få så mycket tid tillsammans med yngsta dottern.

Pehr G Gyllenhammar är inte nöjd med världen dottern ärver

Han är däremot inte nöjd med den värld som hans yngsta dotter kommer ta över när hon växer upp. Han är medveten om att han inte kommer finnas där för henne i så många år till, och är medveten om att det knappast är en perfekt värld hon ärver.

– Det pågår en gnagande skrapning av jordens yta. Det kommer inte människosläktet att överleva, säger han mörkt.

I boken skriver han om hustrun Lees filosofi kring dotterns uppfostran, och det handlar om att inte vara rädd att “sticka ut hakan för de viktiga principerna”. Han tror att det kommer krävas mod av dottern.

– Ja, det kommer ju vara det att… Ja, jag kommer ju att dö ganska snart.

Cecilia Gyllenhammar

PG Gyllenhammar med äldsta dottern Cecilia.

Valet att flytta till Kanada beslutades när han och hustrun Lee Croll kände sig färdiga med Östermalm och alla de stereotyper de stötte på i den miljön. De tittade först mot USA, men det var uteslutet på grund av president Donald Trump. Därför blev det Lees hemland Kanada istället. I boken bjuder han på en riktig kärleksförklaring till frun och dottern, och som han beskriver det har han haft en ”enastående tur” som träffat på en kvinna som Lee.

”I min hustrus och mitt barns söta ansikten kan jag se det ögonblick som jag tänker mig som början på framtiden. Detta är ögonblicket. Dessa är människorna. Det är nu.” skriver han i boken.

Foto: TT