Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pekka Heino försvann från rampljuset – nya livet med maken

03 feb, 2022, 14:00 
AvAnna von Koch
Pekka Heino och Erik Kristensen
För fem år sedan lämnade Pekka Heino sin långa karriär på SVT. Nu lever han ett helt annat typ av liv med maken Erik Kristensen.
Annons
Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

Pekka Heino, 60, inledde sin tv-karriär som hallåa på TV2 i mitten av 80-talet och har genom åren lett program som Röda tråden, Vi i femman, Gomorron Sverige och Go’kväll. Han har också varit den trygga kommentatorrösten i Eurovision Song Contest. Men efter drygt 30 år på SVT kände Pekka att det fick räcka. Han ville göra annat i livet och sa upp sig, 2017.

– I min ålder måste man ändå tillåta sig att, vara lite självcentrerad, egoistisk och våga känna efter. Vad är bäst för mig och vad mår jag bra av? Idag känner jag att jag har en harmoni i mitt liv, säger Pekka, ödmjukt till Svensk Damtidning.

Pekka Heinos nya jobb – efter SVT

Pekka började i stället arbeta som konferencier och moderator. Ett roligt och omväxlande jobb. Men också sårbart när pandemin slog till och raderade alla kommande jobb.

Annons

– Det känns som om corona, rörde till det, men det har man fått hantera och finna sig i. Det har drabbat hela världen och det är ingen idé att sitta här och gråta för det finns alltid de som har det värre.

Pekka försöker i stället se livet från den ljusa sidan. Tack vare all ledig tid och för att bringa struktur i vardagen, började Pekka träna mycket mer. En god vana, som sitter i. Han kör fem pass i veckan med varvad crosstraining och dansaerobics.

– Jag är i mitt livs bästa form vid 60 och är rätt imponerad av mig själv som kan stå längst fram i en aerobicssal och visa de som är hälften så gamla hur det ska vara. Då får man vara lite kaxig, säger han och ler.

Pekka är också väldigt lycklig tillsammans med sin man Erik Kristensen, 57.

Pekka Heino och maken Erik Kristensen på Guldbaggegalan
Pekka Heino och maken Erik Kristensen på Guldbaggegalan 2020.

Pekkas liv med maken Erik Kristensen

De träffades genom en gemensam bekant i musikalvärldens Stockholm i november 1992 och det sa klick direkt – i alla fall för Pekka.

Annons

– Ja, jag brukar hävda att jag var lite mer ”all in”, allt på en gång, medan Erik var mer: ”ja ja, det här är bra, men vi får väl se hur det känns i morgon.”

Efter ett halvår som vänner blev de ett par, och efter en långresa till Malaysia och Borneo året därpå flyttade de ihop. De förlovade sig och ingick partnerskap på sin femårsdag i november 1997. På Eriks 50-årsfest i Gamla stan, i maj 2015, överraskade paret sina gäster med att låta Mona Sahlin viga dem.

– Det blev en suprise till kaffet. Alla blev jätteförvånade, men glada.

Nästa höst har Pekka och Erik varit ett par i 30 år. Pekka säger att det känns länge, samtidigt som det kunde varit igår de möttes.

– Det är en lång tid och jag är väldigt stolt och glad över att vi har varit tillsammans så länge. Det bästa med Erik är att han är så otroligt godhjärtad och generös. Det är en fantastisk kvalité och en av de stora anledningarna till att jag älskar honom, men det kan också vara något som vi har hetlevrade diskussioner om. Jag ser ibland att människor utnyttjar Eriks generositet och då blir jag arg och får påminna honom om att också låta sig bli bjuden.

Erik Kristensen och Pekka Heino
Pekka Heino och Erik har snart varit tillsammans i 30 år.

Pekka Heinos tuffa tid med maken: "Fått stötta varandra"

Erik arbetar med event och ordnar bland annat kungliga banketter på slottet. Pandemin slog hårt även mot honom och paret har fått söka ekonomisk hjälp.

Annons

– Vi har fått stötta varandra genom den tuffa tiden. Men jag tror det hade varit värre om jag hade haft ett heltidsjobb som krävde att jag befann mig någon annanstans. Nu har vi hängt tillsammans dygnet runt, tränat, umgåtts och märkt att det varit bra för vår relation. Den har djupnat ännu mer.

Samhället har nu åter öppnat upp efter pandemin och jobbuppdragen har återvänt till Pekka, som älskar att vara konferencier och moderator.

– Jag tycker det är så roligt att få läsa på och göra research, ta fram det viktigaste och förmedla det till de jag pratar med. Jag trivs så otroligt bra framför kameran och framför en publik. Det är kanske något fel på mig för jag har aldrig någon scenskräck, inte ens om jag står inför 5000 personer. Det ger mig bara en sådan kick.

Intervjun lider mot sitt slut och jag frågar om Pekka har något drömjobb.

– Jag har fått göra så mycket roliga saker under min karriär, men väldigt lite har varit sådant jag har planerat och drömt om. Jag drömde om att bli flygsteward för 40 år sedan. Men när det inte blev något så slutade jag att drömma i jobbtermer. Jag är rädd att drömma för mycket och sedan bli besviken. Jag är nog en lite försiktig general.

Foto: TT

Annons