Pelle i Saltkråkans tråkiga besked – tar farväl av alla

Stephen Lindholm – Pelle i Saltkråkan

Stephen Lindholm, Pelle i Saltkråkan, har ett tråkigt besked att ge.

Stephen Lindholm gjorde bara ett skådisjobb i sin korta film- och tv-karriär. Men det var allt som krävdes för att han skulle bli en ikon för flera generationer svenskar.

Han gav liv åt Pelle, den lillgamle sonen i familjen Melkersson. Först i tv-serien 1964, därefter i fyra långfilmer.

5 snackisar från veckan som gått
1:21

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(1:21)

Slå på ljud

Stephen Lindholm – Pelle i Saltkråkan – tar farväl

Men Stephen fick inte blodad tand av uppdraget. Han valde att sadla om helt – och blev journalist istället.

Han började på anrika facktidningen Kommunalarbetaren 1983, efter att först korta vistelser på Aktuellt, Expressen, DN Förort, Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Glädjebeskedet! Mark och Jonas återförenade – visar nu upp lyckan

Nu går han i pension, efter totalt 40 år på tidningen.

– När jag kom till Kommunalarbetaren skrev vi på vanliga skrivmaskiner, sedan kom elektriska skrivmaskiner, det var en jättegrej när vi fick en centraldator, Atex, på redaktionen och sedan har det bara fortsatt med digitaliseringen. Det har hänt väldigt mycket i yrket och med förutsättningarna att arbeta journalistiskt, säger Stephen i en intervju med tidningen Journalisten.

Stephen har också haft flera fackliga uppdrag och blivit någon av en ikon där också. De senaste åtta åren har han suttit på ordförandeposten i LO Mediehus journalistklubb. Han har varit en mycket uppskattad representant, som kommer att saknas av många.

"Kommer att få abstinensbesvär"

Stephen Lindholm

Stephen Lindholm gjorde aldrig något mer skådisjobb efter insatsen som Pelle.

Skribentsysslan är en livslång kärlek för Stephens del. Han tror inte att han kommer att kunna sluta rakt av, utan något slags avvänjningsperiod.

– Då kommer jag nog att få abstinensbesvär. Jag kan tänka mig att göra några frilansjobb om möjlighet finns, när andan faller på, säger Stephen och får då frågan om vad han ska göra av sin tid:

– Jag har inget bra svar på det, jag har inga klara planer för vad jag ska hitta på nu, utan det får bli som det blir. Jag har haft fullt fokus på att lämna mina fackliga uppdrag i LO Mediehus och att sluta på Kommunalarbetaren. Nu får jag vända blad och se vad jag ska fylla dem med.

Steffo Törnquist ersatt i rutan – frun Carolines nya jobb i Nyhetsmorgon!