Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pernilla Wahlgren berättar om diagnosen – efter alla år

04 mar, 2024, 07:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Pernilla öppnar upp om diagnosen och varför hon inte vill ta medicin.
Annons

Det snackas mycket högt och lågt i Pernilla Wahlgren och Sofia Wistams podcast varje vecka.

Skratt blandat med allvar och en hel del diskussioner om vad som sker på sociala medier är vad som ofta bjuds på, men inte sällan blir damerna också personliga.

Pernillas diss efter bröllopet – vägrar göra det igen: ”Galet”Brand logo
Pernillas diss efter bröllopet – vägrar göra det igen: ”Galet”

Pernilla Wahlgren har diagnostiserats med ADHD

Det blev åtminstone Pernilla i veckans avsnitt, där hon avslöjar att hon nyligen fått diagnosen ADHD – något hon länge misstänkt men inte behövt ta hänsyn till eftersom hon bott ensam i så många år.

Och det är en ordentlig process att gå igenom innan du tillskrivs en sådan diagnos:

– Man träffar en psykolog som är specialist på olika typer av diagnoser. Man sitter och pratar först väldigt länge, svarar på frågor, svarar på formulär och fyller i. Sedan får man ses igen och då sitter man i flera timmar och gör olika tester, berättar Pernilla och fortsätter:

Annons

– Sista gången fick jag träffa en läkare, som också är specialist inom det här området, och efter alla dessa gånger så fick jag ut rådet att jag har mild ADHD men även ADHD och lite ADD också.

"Håller jag på att bli dement?"

För Pernilla är det en lättnad att veta vad hennes glömska och virrighet beror på.

– Och jag berättar samma saker flera gånger. Och då blir man så här: "Shit håller jag på att bli dement eller vad är det?". Men då sa han att det är en typisk ADHD-grej att man kan berätta en sak och så glömmer du att du har berättat det, och så berättar du det igen för att du fokuserar på det som är viktigt, förklarar artisten.

Pernilla Wahlgrens vägran på middagen med kungen & SilviaBrand logo
Pernilla Wahlgrens vägran på middagen med kungen & Silvia

Pernilla om att få diagnosen

Även dottern Bianca Ingrosso, 29, har fått samma diagnos. För tillfället är hon i färd med att testa medicin – men det är inget för Pernilla.

Annons

– Jag vet att vissa som har ADHD tycker att deras liv blir bättre efter att de har tagit medicin, för att få mer fokus. Men jag måste säga att när jag väl går in i mina repetitionsperioder så är jag väldigt fokuserad på det jag gör där och då. Att jag är väldigt bra på att skärma av allt annat, som Allsång på Skansen-perioden till exempel. Då sa jag nej till det här sociala livet med andra och jag bara pluggade text, drack ingen alkohol för att alltid vara sharp, förklarar hon och fortsätter:

– Jag kan inte påstå att "hade jag tagit ADHD-medicin så kommer jag bli mer fokuserad", för så som jag känner just nu när jag sitter här så känner jag inte att jag behöver det.

Annons