Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Petra Medes ekonomiska bakslag – miljoner på spel

08 apr, 2023, 08:00 
AvLinus Brännström

Petra Mede tvingades hoppa av Let's dance av hälsoskäl. Det innebär också en ekonomisk smäll för den populära programledaren – som dragit in miljontals kronor sedan flytten till TV4.

Annons

Beskedet slog ned som en bomb i tv-världen förra veckan. TV4 meddelade då att Petra Mede, 53, tvingats hoppa av sitt uppdrag som programledare för en av kanalens största satsningar – underhållningsflaggskeppet Let's dance.

Carina Bergfeldts känsliga fråga till Petra Mede – hemligheten för barnenBrand logo
Carina Bergfeldts känsliga fråga till Petra Mede – hemligheten för barnen

Petra Mede hoppades in i det sista kunna vara med och leda programmet tillsammans med David Lindgren, 40. Det står klart då avhoppet kommunicerades i allra sista stund, bara en vecka före säsongspremiär, samtidigt som ersättaren Kristin Kaspersen, 53, berättade att hon fick frågan om att ta över programledarskapet samma dag som Medes sorti blev känt.

– Hon ska fokusera på sin hälsa nu och det är det viktigaste av allt, sa Kaspersen själv till Aftonbladet om Mede när nyheten briserade.

David Lindgren och Petra Mede skulle ha lett Let's dance tillsammans för tredje gången.

”Mitt liv kändes omöjligt att leva”

Orsaken till Petra Medes avhopp är de ryggproblem hon tampats med i många år. I sin ungdom var hon en lovande dansare men i 20-årsåldern tog alla drömmar om att bli prima ballerina slut – mitt i ett danssteg.

Annons

– Jag tappade känseln i ena benet under en repetition. Det var någon typ av diskbråck tillsammans med överrörlighet i kotorna, berättade Petra Mede själv i Renées brygga häromåret.

– Dansen var helt borta och den där ryggvärken blev också kvar. Det var absolut ett stort avbräck i mitt liv.

Hon var sjukskriven och kämpade med smärtan i många år. När det var som värst funderade hon på om det ens skulle kunna gå att leva, har hon berättat för Anna Hedenmo i SVT:s Min sanning.

– Det finns alltid de som har det värre, men mitt liv kändes omöjligt att leva i vissa stunder, det gjorde det absolut, sa Petra Mede i programmet.

Petra Mede var sjuskriven länge men som 35-åring slog hon igenom som ståuppkomiker. Sedan dess har hon blivit en av Sveriges mest populära programledare och lett prestigefyllda program som Melodifestivalen och Guldbaggegalan.

Petra Mede har haft äran att leda Eurovision två gånger. Här 2016 med Måns Zelmerlöw.

Ryggproblemen kom i kapp Petra Mede

Samtidigt har ryggproblemen funnits kvar och då och då gjort sig påminda. När Petra Mede och Måns Zelmerlöw ledde Eurovision Song Contest 2016 tvingades hon avbryta repetitionerna på grund av smärta – hon fick vård bakom scenen och medverkade sedan inte på repen under flera dagar. Men hon kunde till slut genomföra de stora tv-sändningarna med bravur.

Annons

I höstas var det premiär för Petra Medes nya föreställning 50/50 på Scalateatern i Stockholm. I den personliga humorföreställningen valde hon för första gången att lyfta fram ryggproblemen – tidigare hade hon snarare valt att spela ned dem.

– Men det här är första föreställningen där jag faktiskt har skrivit manus själv, och då blir det mer personligt. Ryggen har påverkat hela mitt liv. Sedan tror jag också att det är lättare att tillstå att man har ont när man blir lite äldre, sa hon i en intervju med Expressen om 50/50.

Petra Mede tvingades ställa in flera föreställningar av showen 50/50 på grund av ryggen.

Men ryggproblemen kom sedan att sätta stopp även för 50/50. Under vintern har Petra Mede tvingats ställa in en lång rad föreställningar på grund av smärta.

”Livet imiterar konsten. Jag är hemskt ledsen men pga problem med ryggen har jag tvingats ställa in föreställningar”, skrev hon själv till sina fans på Instagram i december.

Annons

I februari skrev hon sedan igen:

”Jag önskar jag kände mig så glad som jag ser ut på bilden. Tyvärr är det inte så. Jag kämpar för att bli bättre i ryggen. Jag tvingas ställa in de fyra närmsta föreställningarna. Jag är så oerhört ledsen för detta.”

Sedan kom det tunga beskedet att Petra Mede missar hela Let's dance-säsongen.

– Jag är så oerhört ledsen över att inte kunna programleda Let’s dance i år men hälsan tillåter det inte just nu. Jag kommer dock att sitta fastnaglad framför teven varje lördagskväll, sa hon i ett uttalande.

Flera miljoner kronor på spel

Förutom de oroväckande beskeden om hälsan innebär avhoppet också ett ekonomiskt bakslag. Petra Mede är inte anställd av TV4 utan är kontrakterad av kanalen för att leda program.

Exakt hur sådana avtal ser ut varierar – villkoren kan skilja sig åt rejält från person till person, enligt källor med insyn som Svensk Damtidning har pratat med.

Flytten till TV4 blev en miljonsuccé för Petra Mede.

Men mest troligt får hon inte ut all den ersättning hon skulle ha fått om hon hade lett Let's dance – och det handlar om stora summor.

Annons

När Petra Mede lämnade SVT för att i stället arbeta för TV4 ökade hennes intäkter rejält. 2017 omsatte hennes bolag Petra Mede Produktion AB 1,36 miljoner och gjorde en vinst på 140 000 – 2018, första året på Fyran, steg omsättningen till 3,6 miljoner samtidigt som vinsten blev 1,5 miljoner.

2021 tog Petra Mede och David Lindgren sedan över Let's dance efter David Hellenius och Tilde de Paula Eby. Då ökade Medes bolag ännu mer – firman omsatte det året 4 miljoner kronor.

– Men det är märkligt att jag inte tjänat mer pengar genom åren. Jag har varit för ointresserad av pengar. Det är först nu som jag börjat bli mer noggrann med ekonomin, sa Petra Mede själv till Svenska Dagbladet i fjol.

Ett visst överskott har hon dock hunnit samla på sig. Petra Mede Produktion AB har tillgångar på 7,6 miljoner kronor enligt det senaste bokslutet, som gäller 2021. Tillgångarna har mer än fördubblats sedan hon slutade på SVT – 2017 hade bolaget tillgångar värda 3 miljoner kronor.

Annons